Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

Πρακτικές ελέγχου της αφίδας – φορέα του ιού τριστέζας των εσπεριδοειδών

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Πρακτικές ελέγχου της αφίδας – φορέα του ιού τριστέζας των εσπεριδοειδών

Ο έλεγχος της αφίδας Aphis gossypii είναι απαραίτητος διότι είναι φορέας του ιού της τριστέζας των εσπεριδοειδών (Citrus tristeza).

Είναι σημαντικό να διατηρείται ισορροπία μεταξύ των ωφέλιμων και βλαβερών εντόμων στους οπωρώνες των εσπεριδοειδών. Η εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών μπορεί να πετύχει τον αποτελεσματικό έλεγχο των αφίδων και τη προστασία της καλλιέργειας από τον ιό της τριστέζας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιες από τις πρακτικές οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και σε οπωρώνα βιολογικών εσπεριδοειδών.

Aphis gossypii

Συστάσεις:

• Τα ωφέλιμα έντομα που μπορούν να προστατέψουν τα εσπεριδοειδή περιλαμβάνουν το παρασιτοειδές Aphidius colemani και τις προνύμφες/ενήλικες του αρπακτικού Coccinella septempunctata.

pasxalitsa

• Κατά τη διαχείριση του οπωρώνα με εφαρμογή χαμηλών εισροών επιτυγχάνεται η παρουσία άλλων ωφέλιμων εντόμων, όπως οι μύγες.

• Ο έλεγχος του πληθυσμού μυρμηγκιών συντελεί στην εγκατάσταση ωφέλιμων εντόμων και βοηθά στη μείωση εισβολής αφίδων στη καλλιέργεια από περιβάλλοντες βιότοπους.

 mirmigki afida

• Τα βιοπαρασιτοκτόνα που μπορούν να αντιμετωπίσουν δραστικά τις αφίδες είναι «μυκητιακά» παθογόνα όπως το Verticillium lecanii, το Bauveria bessiana και το Paecilomyces fumosoroseus. Οι μύκητες είναι αβλαβείς για τα ωφέλιμα έντομα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά για αποτελεσματικότερο έλεγχο.

• Εάν τα επίπεδα προσβολής είναι υψηλά τότε είναι αναγκαία η απελευθέρωση ωφέλιμων εντόμων και μυκητιακών παθογόνων εντός της καλλιεργητικής περιόδου, ειδικά την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.

• Η εφαρμογή των μυκητιακών παθογόνων είναι πιο αποτελεσματική όταν τα παράσιτα βρίσκονται σε στρες. Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες ενός πιο αποτελεσματικού ελέγχου με την εφαρμογή των παθογόνων σε συνδυασμό με χαμηλές δόσεις δραστικών ουσιών.

• Δύο από τις πιο δραστικές ουσίες είναι η abamectin και η azadirachtin, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στα ωφέλιμα έντομα εάν χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα. Επομένως, απελευθερώστε τα ωφέλιμα έντομα 7-10 ημέρες μετά τη θεραπεία με αυτές τις δραστικές.

Πηγή: Control of Aphis gossypii in organic citrus orchards (BIOFRUITNET Practice Abstract) - Organic Farm Knowledge (organic-farmknowledge.org)

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας