Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024

Καλλιεργητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα στον Αραβόσιτο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καλλιεργητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα στον Αραβόσιτο

Απευθύνεται στους καλλιεργητές αραβοσίτου με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟ Diabrotica virgifera

aravositos

Πληροφορίες για το έντομο

Το έντομο έχει μία γενεά ανά έτος και προσβάλει κυρίως τον αραβόσιτο. Η ζημιά που προκαλεί στο ριζικό σύστημα η νεαρή προνύμφη (εκκόλαψη των αυγών τον Μάιο μήνα) έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να τραφούν επαρκώς. Η δραστηριότητα των προνυμφών περιορίζεται στο έδαφος ενώ τα ενήλικα πετούν σε μεγάλες αποστάσεις προς ανεύρεση τροφής. Η ελλιπής θρέψη του φυτού προκαλεί κακή στήριξη που οδηγεί τελικά στο πλάγιασμα των φυτών και κατά συνέπεια στη μείωση της παραγωγής.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές όπου ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά ως μονοκαλλιέργεια (δεν εφαρμόζεται 2ετής - 3ετής αμειψισπορά).

Η χρήση εντομοκτόνων εδάφους έχει ορισμένη χρονική εφαρμογή και στοχεύει στις νεαρές προνύμφες που εκκολάπτονται στο έδαφος.

Διαπιστώσεις

diabrotika

Η παρακολούθηση για την πτήση του εντόμου ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου με παγίδες που εγκαταστάθηκαν στην ΠΕ Δράμας και ΠΕ Καβάλας. Από τις μέχρι τώρα μετρήσεις διαπιστώθηκε ότι η έναρξη της πτήσης για φέτος ξεκίνησε αρχές Ιουνίου. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο στάδιο όπου έχει ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση στις περισσότερες περιοχές και έχει ξεκινήσει το γέμισμα του καρπού. Συνεπώς η τροφική δραστηριότητα που εμφανίζουν τα ενήλικα στους σπάδικες κατά την άνθηση δεν αποτελεί κίνδυνο για την καρπόδεση. Παραμένει ενεργή η παρακολούθηση και καταμέτρηση του πληθυσμού του εντόμου με βάση τον αριθμό συλλήψεων ανά παγίδα μέχρι και τη συγκομιδή. Η τελική αξιολόγηση της πορείας των πληθυσμών θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της συγκομιδής όπου και θα δοθούν οδηγίες κατάλληλες για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Συστάσεις

Καλλιεργητικά Μέτρα

Ουσιώδες καλλιεργητικό μέτρο για την ομαλή εξέλιξη της καλλιέργειας αυτή την περίοδο είναι η επάρκεια αρδευτικού νερού για την ευρωστία των φυτών. Δεν συνιστώνται ψεκασμοί (ψεκασμοί φυλλώματος) για την καταπολέμηση του εντόμου λόγω του αναπαραγωγικού σταδίου στο οποίο βρίσκεται το φυτό. Επίσης δεν συνιστάται συνδυαστική χρήση με σκευάσματα που αφορούν άλλες ασθένειες του φυτού.


   ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας