Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024

Αμπέλι: Αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζουν η Ευδεμίδα και το Τζιτζικάκι

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ,ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αμπέλι: Αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζουν η Ευδεμίδα και το Τζιτζικάκι

Η δραστηριότητα των εντόμων έχει αυξηθεί στις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές. Τα αμπέλια αυτών των περιοχών πρέπει να είναι καλυμμένα την περίοδο αυτή.

ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

Χρόνοι εφαρμογής ψεκασμών: Συνιστάται οι εφαρμογές να γίνονται αργά από το σούρουπο και μετά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων που επικρατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προσοχή: Η χρονιά είναι πρώιμη. Περιορίστε τις καταπολεμήσεις στις απολύτως αναγκαίες. Eπιλέγετε σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και τηρείτε αυστηρά τους χρόνους αναμονής πριν τη συγκομιδή. Στις οινοποιήσιμες ποικιλίες να προηγείται απαραίτητα η εκτίμηση του βαθμού ωρίμασης και η συνεννόηση με το οινοποιείο που θα παραδοθούν τα σταφύλια.

Φαινολογικά στάδια

Η εξέλιξη των βλαστικών σταδίων στην ποικιλία σουλτανίνα σε τρεις ζώνες αναφοράς. Τα βλαστικά στάδια του πίνακα είναι ενδεικτικά. Τη φετινή χρονιά υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των σταδίων των σταφυλιών από αμπέλι σε αμπέλι ακόμα και από πρέμνο σε πρέμνο.

Η χρονιά εμφανίζει μεγάλη πρωιμότητα, από δύο έως και τρεις εβδομάδες σε σχέση με το 2023.

vlastika stadia ampeliou soultanina gialisma orimansi

ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesia botrana)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις:

- Στην 3η πτήση η δραστηριότητα του εντόμου διαφοροποιείται σημαντικά από αμπέλι σε αμπέλι.

- Την περίοδο αυτή παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας στις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές του νησιού (πτήση, ωοτοκίες) ενώ στις πρώιμες σημαντική μείωση.

- Γενικά και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του δικτύου παγίδευσης του εντόμου η 3η πτήση δείχνει να εξελίσσεται με χαμηλούς έως μέτριους πληθυσμούς. Η δραστηριότητα (πτήση, ωοτοκίες) που παρατηρείται αυτή την περίοδο κατά αμπελουργική ζώνη του νησιού δίνεται στους παρακάτω πίνακες:

ΠΕ Ηρακλείου – Λασιθίου

plithismoi entomon 1

ΠΕ Χανίων – Ρεθύμνου

plithismoi entomon 2

Οδηγίες: Για τελικό ποιοτικό προϊόν η ανοχή προσβολής των σταφυλιών πρέπει να είναι πολύ μικρή έως μηδενική. Συνιστάται να συνεχιστεί η προστασία στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:

ΠΕ Ηρακλείου – Λασιθίου

psekasmoi 1

ΠΕ Χανίων – Ρεθύμνου

psekasmoi 2

Προσοχή:

- Οι ψεκασμοί στοχεύουν τα σταφύλια → θα πρέπει να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται.

- Οι εφαρμογές να γίνονται από το σούρουπο και μετά. Στους παραπάνω πίνακες δίνονται συνολικά οι προτεινόμενοι ψεκασμοί ανά ζώνη (με έντονη γραφή αφορούν την τρέχουσα περίοδο και με πλάγια είναι οι προτεινόμενοι σε προηγούμενα δελτία).

* Οι ημερομηνίες επανάληψης ψεκασμού είναι ενδεικτικές. Σε κάθε περίπτωση σας συμβουλεύουμε, σε συνεργασία με τον γεωπόνο σας, να λαμβάνετε υπόψη την διάρκεια δράσης του σκευάσματος που χρησιμοποιήσατε στον προηγούμενο ψεκασμό.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας