Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024

Επεμβάσεις για την Καρπόκαψα σε Μηλιά - Καρυδιά

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ,ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Επεμβάσεις για την Καρπόκαψα σε Μηλιά - Καρυδιά

Σύμφωνα με την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες σε καλλιέργειες μηλιάς και καρυδιάς στη περιοχή της Καβάλας, συνεχίζεται η πτήση της 2ης γενεάς της καρπόκαψας, ενώ οι συλλήψεις κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Καρπόκαψα Μηλιάς - Καρυδιάς

(Cydia pomonella)

Διαπιστώσεις

Αυτή την εποχή τα ενήλικα ωοτοκούν κατευθείαν επάνω στους καρπούς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή των ζημιών κυρίως σε περιοχές που εμφάνισαν σοβαρές προσβολές κατά τα προηγούμενα έτη. Η γενεά διαρκεί περίπου 25 ημέρες και η νεαρή προνύμφη αφού πρώτα περιπλανηθεί 2-3 ημέρες επί του καρπού στη συνέχεια εισχωρεί από σημείο επαφής του με άλλο καρπό, βλαστό ή φύλλο. Η περίοδος αυτή είναι η πιο αποτελεσματική για την καταπολέμησή της.

karpokapsa milia

Γενικά

Η πορεία των συλλήψεων της καρπόκαψας είναι ενδεικτική για την πορεία εξέλιξης του εντόμου για μία ευρεία περιοχή. Επειδή όμως, υπάρχει πιθανότητα διαφοροποίησης μεταξύ των κτημάτων μίας περιοχής, καλό είναι οι παραγωγοί να παρακολουθούν την εμφάνιση της καρπόκαψας στα κτήματά τους, είτε με παγίδες είτε με τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, με σκοπό την καλύτερη εκτίμηση της αναγκαιότητας του ψεκασμού.

Συστάσεις

Συνιστάται να γίνει ένας ψεκασμός με σκευάσματα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες. Η επανάληψη του ψεκασμού εξαρτάται από την εξέλιξη των προσβολών, τη διάρκεια δράσης του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που χρησιμοποιήθηκε καθώς και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν τα αναγραφόμενα στις ετικέτες έγκρισης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα τον προβλεπόμενο μέγιστο αριθμό επεμβάσεων με το ίδιο εντομοκτόνο. Οι επόμενοι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται με σκευάσματα που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Οι ψεκασμοί θα πρέπει να είναι επιμελημένοι ώστε να επιτυγχάνεται διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας, ιδιαίτερα στα ψηλά τμήματα των δένδρων. Συνδυασμός καλλιεργητικών μέτρων και χημικής καταπολέμησης, όπου απαιτείται, δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας