Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024

Όλες οι κατηγορίες των Βιο-Εντομοκτόνων

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Όλες οι κατηγορίες των Βιο-Εντομοκτόνων

Η άσκηση της φυτοπροστασίας με την αποκλειστική χρήση χημικών ενώσεων είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι η ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε πολλά είδη εντόμων καθώς και η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας λόγω περιορισμού των φυσικών εχθρών.

Έτσι, η πίεση για ασφαλέστερη φυτοπροστασία είχε ως αποτέλεσμα αφενός την ανάπτυξη έρευνας για την δημιουργία νέων ενώσεων ασφαλείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και αφετέρου την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης των εχθρών των φυτών.

Εντομοπαθογόνοι Ιοί

Οι NPVs είναι οι συνηθέστεροι ιοί που έχουν χρησιμοποιηθεί ως βιοεντομοκτόνα. Παρακάτω αναφέρονται οι ιοί που έχουν αναπτυχθεί ως εμπορικά προϊόντα και που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση κυρίως λεπιδόπτερων σε διάφορες καλλιέργειες.

 vioentomoktona ioi

Εντομοπαθογόνα Βακτήρια

Σε αντίθεση με τους ιούς, και με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται ως βιοεντομοκτόνα αναπτύσσονται σε φθηνά θρεπτικά υλικά, γεγονός που βοηθάει στη μαζική παραγωγή τους. Για το λόγο αυτό τα εντομοπαθογόνα βακτήρια, ιδιαίτερα του είδους Bacillus thuringiensis, χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα.

 vioentomoktona vaktiria

Εντομοπαθογόνοι Μύκητες

Η ανάπτυξη εντομοπαθογόνων μυκήτων ως μικροβιακά εντομοκτόνα πολύ λίγες περιπτώσεις είχαν σημαντική επιτυχία.

vioentomoktona mikites

Εντομοπαθογόνοι Νηματώδεις

Τα τελευταία 50 έτη πολλά είδη νηματωδών σκωλήκων έχουν μελετηθεί για πιθανή χρήση ως βιολογικοί παράγοντες αντιμετώπισης των εντόμων. Εμπορική εφαρμογή όμως έχει επιτευχθεί μόνο μέσω μικρών εταιρειών.

Παρασιτοειδή ή Παράσιτα Εντόμων

Παράσιτα ονομάζονται τα έντομα τα οποία ζουν μέσα ή πάνω σε άλλα έντομα και συμπληρώνουν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του βιολογικού τους κύκλο σε ένα άτομο του ξενιστή-εντόμου. Η αλληλεπίδραση μεταξύ παράσιτων και φυτών-ξενιστών είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει ένα αριθμό σταδίων. Γνωστά παράσιτα που χρησιμοποιούνται στη γεωργική πράξη για την καταπολέμηση των εντομολογικών εχθρών είναι τα είδη Encarsia Formosa, Aphidius colemani κλπ.

Αρπακτικά Εντόμων ή Ακάρεων

Τα αρπακτικά αποτελούν μία σημαντική ομάδα φυσικών εχθρών. Μερικά παραδείγματα εμπορικών σκευασμάτων αρπακτικών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία αναγράφονται παρακάτω.

vioentomoktona arpaktika

Πηγή: Γεωργική Φαρμακολογία, Β. Ζιώγας, Α. Μαρκόγλου, Αθήνα 2017 Σελ.: 414-427

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας