Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2024

Ο ρόλος της χημικής καταπολέμησης στη σύγχρονη φυτοπροστασία

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Ο ρόλος της χημικής καταπολέμησης στη σύγχρονη φυτοπροστασία

Ο 20ος αιώνας υπήρξε περίοδος μεγάλων προόδων για τη γεωργία, όπως άλλωστε αποδεικνύεται με την αυξημένη απόδοση των καλλιεργειών, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και τη σωστή διατήρησή τους κατά την αποθήκευση, διακίνηση, εμπορία και κατανάλωσή τους.

Η σημερινή γεωργική παραγωγικότητα στηρίζεται σε επιτεύξεις του ανθρώπου σε διάφορους τομείς, όπως στη γενετική βελτίωση των καλλιεργούμενων φυτών, στην ανάπτυξη και χρήση των χημικών μέσων, στην εκμηχάνιση της γεωργίας και στη διαχείριση των εδαφικών και υδατικών πόρων. Όμως, η βελτίωση  των φυτών και η χρήση των χημικών ενώσεων είναι οι κύριες συνιστώσες της σημερινής παραγωγικότητας στη γεωργία.

soil4

Η χρήση των χημικών ενώσεων στη γεωργία είχε σίγουρα μεγάλη συμμετοχή στην εξασφάλιση διατροφής και της υγείας του ανθρώπου, μειώνοντας τις απώλειες της γεωργικής παραγωγής από τα φυτοπαράσιτα. Οι χημικές ενώσεις θα εξακολουθήσουν, χωρίς καμία αμφιβολία, να είναι άκρως σημαντικές στην προσπάθεια του ανθρώπου για την ικανοποίηση των διατροφικών του αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, και μάλιστα με υψηλότερες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα των προϊόντων.

Οι απώλειες της παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο από τα φυτοπαράσιτα εξακολουθούν να είναι σοβαρές και υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων του πλανήτη μας.

Χωρίς την εφαρμογή μέτρων φυτοπροστασίας οι απώλειες της παγκόσμιας παραγωγής θα ήταν πολύ μεγάλες και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων θα ήταν πολύ χαμηλή.

Ο οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έχει υπολογιστεί ότι χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων περίπου το 50% της παραγωγής του βαμβακιού θα καταστρεφόταν πριν από τη συγκομιδή.

Όμως ένας άλλος πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

preseeding1

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χημικής καταπολέμησης;

Συνεχή ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών φυτοφαρμάκων, με νέους τρόπους δράσης και ασφαλών για το περιβάλλον.

Συνέχιση της ανάπτυξης της τεχνολογίας εφαρμογής των φ.π. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κουφετοποίηση των σπόρων, με την οποία εφαρμόζεται το 1% της ποσότητας των φ.π. που θα εφαρμοζόταν με τους ψεκασμούς και η τυποποίηση σε μικροκάψουλες, με την οποία επιτυγχάνεται σταδιακή απελευθέρωση και μείωση των απωλειών τη δραστικής ουσίας, καθώς και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνολογίας για έλεγχο της παρουσίας των υπολειμμάτων.

Ορθή διαχείριση των φ.π. για την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας.

Ενημέρωση των γεωπόνων και εκπαίδευση των χρηστών για την ορθή χρήση των φ.π. και για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τυχόν λανθασμένη εφαρμογή τους.

Εφαρμογές γεωργίας ακριβείας, όπως είναι γνωστό η τεχνολογία έχει περάσει και στον κλάδο της γεωργίας, παρέχοντας καινοτόμες γεωργικές πρακτικές που έχουν ως στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών τη μείωση των εισροών και συνάμα την αύξηση του κέρδους στον κατάλληλο χωρόχρονό.

Πηγή: Γεωργική Φαρμακολογία, Β. Ζιώγας, Α. Μαρκόγλου, Αθήνα 2017 Σελ.: 45-57

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας