Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

9 τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον αγροτικό τομέα

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
9 τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον αγροτικό τομέα

Η τεχνολογία αλλάζει τη γεωργία και οι καινοτομίες έχουν ήδη μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες ασκούν το επιχειρείν τώρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Παρακάτω υπάρχουν τεχνολογίες που σχετίζονται με βασικούς γεωργικούς τομείς.

1. Τα γεωργικά ρομπότ:

Τα ρομπότ μπορούν να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους στον αγρό στο εγγύς μέλλον. Ορισμένες εταιρείες εργάζονται για να ενσωματώσουν τα ρομπότ στο χωράφι. Για παράδειγμα, υπάρχουν μικρά ρομπότ που δουλεύουν σε σμήνη για να καλλιεργούν αραβόσιτο. Κάθε ρομπότ διαθέτει τη δική του ενσωματωμένη μονάδα φύτευσης, η οποία κινείται ηλεκτρονικά και είναι εξοπλισμένη με μπαταρία που διαρκεί περίπου πέντε ώρες και επαναφορτίζεται σε περίπου 30 λεπτά. Το ρομπότ διαθέτει το δικό του σύστημα ανίχνευσης καλλιεργειών και χρησιμοποιεί αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για τη διαφοροποίηση μεταξύ ζιζανίων και καλλιεργειών.

robots

Απώτερος σκοπός είναι να επιτευχθεί η επιτυχής μετάβαση των ρομπότ από το εργαστήριο στον αγρό. Αυτές οι αυτόνομες μηχανές θα μπορούν να φυτέψουν σπόρους, να αναγνωρίζουν φυτοπαθολογικά προβλήματα, να εξαλείψουν ζιζάνια και να συγκεντρώσουν πολύτιμα δεδομένα προς αξιολόγηση και χρήση.

2. Drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη):

Για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, τα drones έγιναν απαραίτητο στοιχείο στη γεωργική διαδικασία βοηθώντας στην ανίχνευση προβλημάτων σε όλη την έκταση του αγρού.

drone

Οι συσκευές αυτές μπορούν να βρουν περιοχές που πρέπει να ξαναφυτευτούν, μπορούν να εντοπίσουν ζημιές που σχετίζονται με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και όλα αυτά δια αέρος. Για παράδειγμα, υπάρχει αλγόριθμος ο οποίος επιτρέπει σε έναν αγρότη να προσδιορίσει την πίεση ζιζανίων στο χωράφι του.

3. Οικονομικά προσιτοί αισθητήρες:

Αισθητήρες υγρασίας, εξατμισοδιαπνοής καθώς και άλλων παραμέτρων, σε προσιτές πλέον τιμές για όλους, γεωπόνους και καλλιεργητές. Επίσης πλέον συλλογή μεγάλου αριθμού και εύχρηστων δεδομένων από όλους και για όλους.

4. Δεδομένα προς πώληση:

Η γεωργία αλλάζει. Εάν προηγουμένως οι αγρότες αναζητούσαν από καιρό επιστροφή των δεδομένων υψηλής ποιότητας, τώρα μπορούν να πουλήσουν τα δεδομένα που έχουν οι ίδιοι συλλέξει και σε τρίτους.

data

Αυτά τα ενισχυμένα σύνολα δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση της εκτίμησης κινδύνου και των γεωργικών πρακτικών. Είναι γεγονός, πλέον υπάρχει μια ανοιχτή αγορά αγροτικών δεδομένων.

5. Έλεγχος δεδομένων:

Πληθώρα δεδομένων πλέον υπάρχει αλλά το σημαντικότερο απ’όλα είναι η αξιολόγηση αυτών και η σωστή τελικά χρήση τους. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο έχει δημιουργηθεί μία ανοιχτή πλατφόρμα που επιτρέπει στους καλλιεργητές να συλλέγουν δεδομένα από μια ποικιλία συσκευών και πηγών, να εξομαλύνουν και να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε ένα ασφαλές αποθετήριο και να διαχειρίζονται την πρόσβαση στα δεδομένα τους για χρήση από συνεργάτες της τεχνολογίας ή των άλλων παρεμφερών υπηρεσιών.

agritech 1

Σκοπός της δημιουργίας αυτών των πλατφόρμων είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας, της αξίας, του ελέγχου των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί και ώστε να επιτραπεί στους καλλιεργητές να μοιραστούν τα δεδομένα τους με πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα.

6. Ποιοτικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το χωράφι:

Τα δεδομένα αποτελούν βασικό και κρίσιμο στοιχείο για την αποδοτικότητα μιας γεωργικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, πολλοί αγρότες δε λαμβάνουν τον απαραίτητο χρόνο για το σωστό καλιμπράρισμα των μετρητών, ώστε να εξασφαλίζεται η συλλογή δεδομένων ποιότητας. Τεχνολογίες απλούστευσης της όλης διαδικασίας έχουν αναπτυχθεί για τα καλύτερα αποτελέσματα των μετρήσεων.

7. Λύσεις για τη μοντελοποίηση των καλλιεργειών:

Τα εργαλεία πρόβλεψης δεδομένων χωραφιού μπορεί να αποτελέσουν το μέλλον της γεωργίας. Παρέχουν λύση στη μοντελοποίηση των καλλιεργειών μέσω του διαδικτύου ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση των αποφάσεων εισαγωγής δεδομένων με την παροχή αξιόπιστων γεωπονικών γνώσεων.

8. Έξυπνοι ψεκασμοί:

Υπάρχουν πλέον εφαρμογές οι οποίες βοηθούν τους αγρότες στο να αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ψεκάσουν τις καλλιέργειές τους. Οι αγρότες λαμβάνουν πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν ανά ώρα, για ψεκασμό μέχρι και 3 ημέρες νωρίτερα.

cropmodel

Για παράδειγμα λαμβάνουν στο smartphone την ωριαία ταχύτητα του ανέμου, τις αναστροφές της θερμοκρασίας και ότι άλλο μπορεί να επηρεάσει έναν ψεκασμό.

9. Μετάβαση από τη γεωργία ακριβείας στη γεωργία των αποφάσεων:

Μία νεοαναπτυγμένη πλατφόρμα βοηθάει τους καλλιεργητές να παρακολουθούν την ανάπτυξη των καλλιεργειών τους, να σχεδιάσουν εφαρμογές αζωτούχων λιπασμάτων και να απεικονίσουν τη συνολική υγεία και παραλλακτικότητα της καλλιέργειας. Πρόκειται για σημαντική πρόοδο για τη γεωργία καθιστώντας εφικτή τη μετάβαση από τη γεωργία ακριβείας στη γεωργία αποφάσεων.

agritech2

Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι καθοριστικές για το μέλλον της γεωργίας καθώς ο κόσμος αλλάζει και οι αγρότες προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τον κόσμο με περιορισμένους πλέον φυσικούς πόρους.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι προτεραιότητες για τη γεωργία παραμένουν οι ίδιες όπως πάντα - η καινοτομία στη χρήση των πόρων, ιδίως όσον αφορά τη γη, το νερό και την ενέργεια, για την αύξηση της αποδοτικότητας και των αποδόσεων.

Όλα μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια των agritech εξελίξεων που αναφέρονται παραπάνω, αρκεί η εφαρμογή και η χρήση τους να είναι όσο το δυνατό πιο προσιτή, εφικτή και κατανοητή από όλους.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας