Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019

Το συνδεδεμένο αγρόκτημα και πως να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη του αυτοματισμού και της ρομποτικής

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Το συνδεδεμένο αγρόκτημα και πως να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη του αυτοματισμού και της ρομποτικής

Το αυξανόμενο κόστος και η μειωμένη διαθεσιμότητα εργασίας αποτελούν βασικούς προβληματισμούς στον τομέα της γεωργίας. Είναι η αυτοματοποίηση και η ρομποτική άραγε οι μακροπρόθεσμες λύσεις σε αυτά τα προβλήματα; Ίσως επιτέλους βρέθηκε μια νέα λύση για ένα παλιό πρόβλημα;

Οι τεχνολογικές επιχειρήσεις και οι ακαδημαϊκοί ερευνητές αντιμετωπίζουν την πρόκληση, με μια σειρά συναρπαστικών έργων που προσφέρουν γρήγορη πρόοδο προς την κατεύθυνση της αύξησης της αυτοματοποίησης στο χωράφι. Ορισμένοι όμως εφιστούν την προσοχή μας. Ο IT δισεκατομμυριούχος Bill Gates κάλεσε πρόσφατα να επιβάλει φόρο στα ρομπότ για να αντικαταστήσει το εισόδημα που δημιουργείται από την απασχόληση. Γνωρίζετε τους νομικούς κινδύνους και τα σχέδια αλλαγών που ενδέχεται να επηρεάσουν τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της γεωργίας;

Η αυτοματοποιημένη γεωργία προ των πυλών

Τον Οκτώβριο του 2016, το πανεπιστήμιο Harper Adams και η Precision Decisions Ltd ανακοίνωσαν κάτι πραγματικά πρωτοποριακό, το έργο "Hands Free Hectare", σύμφωνα με το οποίο επιδιώκεται η εκμετάλλευση ενός εκτάριου γης χωρίς να εισέλθει ο ανθρώπινος παράγοντας καθόλου μέσα στο χωράφι. Με την υποστήριξη της Innovate UK και των χορηγών της βιομηχανίας, η ομάδα χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό τεχνολογίας απεικόνισης με χρήση κυκλώματος, ρομποτικής και αυτόνομων οχημάτων, συνδυάζοντας το σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα.

Οι μεγάλες καλλιέργειες δεν είναι οι μοναδικές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Έχει δημιουργηθεί ένα ρομπότ που συγκομίζει νυχθημερόν καρπούς φράουλας.

Προς το παρόν, η προσοχή επικεντρώνεται σταθερά στην τεχνολογία. Θα λειτουργήσει αποτελεσματικά; Θα εξοικονομήσει χρήματα; Αλλά οι νομικές και ηθικές σκέψεις γύρω από τη χρήση ρομπότ και αυτονομίας αρχίζουν να προβληματίζουν καθώς οι εφαρμογές αυτών των τεχνολογιών πολλαπλασιάζονται. Πώς θα επηρεάσουν αυτές τις επιπτώσεις το γεωργικό τομέα συνολικά;

smartfarming 2

Το νομικό πλαίσιο

Δύο πτυχές των αυτόνομων γεωργικών προϊόντων προσελκύουν ήδη την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών - τα αυτόνομα οχήματα και τα αεροσκάφη.

Αυτόνομα οχήματα

Η αυξανόμενη αυτονομία στις οδικές μεταφορές προκάλεσε έντονη συζήτηση. Ο προφανής κίνδυνος για τους επιβαίνοντες σε οχήματα και άλλους χρήστες του οδικού δικτύου σημαίνει ότι η στενή εποπτεία και ρύθμιση είναι αναπόφευκτη. Η πορεία προς την αγορά, με υποσχέσεις πλήρους αυτονομίας το 2020 ή το 2021, έχει τους νομικούς ρυθμιστές σε εγρήγορση.

Drones

Η χρήση του Drone είναι ήδη αυστηρά ρυθμισμένη και βρίσκονται σε εξέλιξη αυστηρότεροι κανόνες. Τα αεροσκάφη προσελκύουν ιδιαίτερη προσοχή λόγω των κινδύνων για την αεροπορία. Ο πιο άμεσος κίνδυνος για το κοινό είναι επίσης ανησυχητικός, ειδικά με μεγαλύτερα και βαρύτερα αεροσκάφη, ενώ τα αεροσκάφη μεταφοράς φωτογραφικών μηχανών υπόκεινται στη νομοθεσία περί απορρήτου.

drone1

Ήδη σχεδιάζονται αυστηρότεροι κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός τεστ χρήστη και ενός συστήματος εγγραφής για όλους, πλην των μικρότερων αεροσκαφών.

Ιδιοκτησία και έλεγχος των αγροτικών δεδομένων

Καθώς γίνεται πιο προηγμένη, η αυτόνομη γεωργία είναι πιθανό να στηριχθεί όλο και περισσότερο στη συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση των μελλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών. Μπορεί να γίνει δυνατή η χρήση της μηχανικής μάθησης για την πρόοδο των "δεξιοτήτων" των ρομπότ. Τα δεδομένα αυτού του είδους θα αποτελέσουν έναν πολύτιμο πόρο. Οι προμηθευτές αυτών των συστημάτων είναι πιθανό να επιδιώξουν να διατηρήσουν την κυριότητα των συλλεχθέντων δεδομένων. Ενώ οι λεπτομέρειες της ιδιοκτησίας δεδομένων μεταξύ προμηθευτών και χρηστών θα αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικών συμφωνιών, θα είναι δύσκολο για τους χρήστες να διαπραγματεύονται μεμονωμένους όρους, ιδίως με κορυφαίους προμηθευτές.

bigdata6

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει δύο προβλήματα. Πρώτον, οι χρήστες του συστήματος ενδέχεται να βρεθούν σε θέση να μεταφερθούν σε έναν νέο προμηθευτή χωρίς να χάσουν την πρόσβαση σε ήδη υπάρχουσες πληροφορίες σχετικά με τις προηγούμενες δραστηριότητές τους. Δεύτερον, οι χρήστες ενδέχεται να βρεθούν να πληρώσουν περισσότερα για βελτιωμένες υπηρεσίες, για τις οποίες τα δικά τους δεδομένα συνέβαλαν στην οικοδόμησή τους.

Θα μπορούσε δημιουργηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων όπου ένας μικρός αριθμός κορυφαίων προμηθευτών τεχνολογίας στην αγορά αποκτά αυξανόμενη κυριαρχία και οι χρήστες δυσκολεύονται να στραφούν σε εναλλακτική λύση.

Άραγε η γεωργία θα γίνει και αυτή ευάλωτη στους χάκερς;

Στον ολοένα και περισσότερο συνδεδεμένο κόσμο ο κυβερνοχώρος είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Οι κυβερνήσεις έχουν ένα πλαίσιο για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου όσον αφορά σε βασικές υπηρεσίες. Όμως, ενώ η ασφάλεια στοχεύει στους φορείς που ασχολούνται με την παροχή νερού, ενέργειας, μεταφορών, υγείας και ψηφιακών υπηρεσιών, αυτές οι προτάσεις δεν λένε τίποτα για την προμήθεια τροφίμων. Όταν οι απειλές στον κυβερνοχώρο χτυπούν σε έναν συνδεδεμένο κόσμο, η χαμηλή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ένα πλεονέκτημα. Όμως, καθώς η αγροτική επιχείρηση γίνεται ολοένα και πιο αυτοματοποιημένη και όλο και περισσότερο συνδεδεμένη, η έκθεση σε απειλές στον κυβερνοχώρο θα αυξηθεί.

agrobot

Συνδεδεμένες και αυτόνομες εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα cyberthreats με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να ακολουθήσουν πρακτικές και διαδικασίες για τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας και να σχεδιάσουν πώς θα ανταποκριθούν σε ένα περιστατικό.

Το συνδεδεμένο αγρόκτημα αποτελεί έναν νέο στόχο και καθώς η αγροτική επιχείρηση γίνεται ολοένα και πιο αυτοματοποιημένη, μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο της κυβερνητικής ρύθμισης παράλληλα με άλλες βασικές υπηρεσίες, με ειδική εποπτεία των μέτρων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Ένα σκηνικό που αλλάζει γρήγορα και συνεχώς

Αυτοί είναι ορισμένοι από τους νομικούς κινδύνους και τις κανονιστικές απαιτήσεις που αντιμετωπίζει η συνδεδεμένη και αυτόνομη γεωργία καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Η σκηνή αλλάζει ταχύτατα και οι προγραμματιστές και οι χρήστες της τεχνολογίας θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν τις εξελίξεις των κινδύνων και των ευθυνών τους.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας