Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024

Οδηγίες κλαδέματος για την αποφυγή ασθενειών ξύλου σε Αμπέλια

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Οδηγίες κλαδέματος για την αποφυγή ασθενειών ξύλου σε Αμπέλια

Τα μέτρα ενάντια στις ασθένειες του ξύλου είναι κοινά και συνίστανται στην αφαίρεση και καταστροφή των πηγών μόλυνσης και σε προληπτικές καλλιεργητικές πρακτικές.

ΙΣΚΑ - ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ - ΦΟΜΟΨΗ

Συμπτώματα

✔ Ίσκα:

Kιτρίνισμα των φύλλων ανάμεσα από τα νεύρα και μάρανση έως ξήρανση της μιας πλευράς ή ολόκληρου του φυτού το καλοκαίρι.

iska

Μεσονεύρια ένωση (φύλλα κίτρινα στις λευκές ποικιλίες και κοκκινωπά στις ερυθρές)

ΙΣΚΑ symptwmata kalokairi

Έντονα συμπτώματα το καλοκαίρι σε λευκή ποικιλία

✔ Ευτυπίωση

Πλήρης αστοχία στην έκπτυξη οφθαλμών την άνοιξη, καχεκτική βλάστηση της μιας πλευράς ή καθολική, έως και ξήρανση το καλοκαίρι.

EYTYPIWSH

Καχεκτική ή καθόλου έκπτυξη οφθαλμών την άνοιξη

✔ Φόμοψη:

Μαύρες εσχαρώσεις στα πρώτα μεσογονάτια της κληματίδας την άνοιξη συνοδευόμενα με καθυστέρηση στην ανάπτυξη της κληματίδας και παραμορφώσεις των φύλλων.

fomopsi anoiksh

Καστανές έως μαύρες περιοχές ανάμεσα στα πρώτα μεσογονάτια την άνοιξη

Πρέμνα που παρουσίασαν κατά την προηγούμενη βλαστική περίοδο τα παραπάνω συμπτώματα επισημαίνονται κατάλληλα από το καλοκαίρι, για να αντιμετωπιστούν με ειδικό τρόπο κατά το χειμερινό κλάδεμα.

Συμπτώματα αυτήν την εποχή κατά το κλάδεμα:

symptwmata

Καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξαιρεθούν με το κλάδεμα κεφαλές, κληματίδες, βραχίονες που παρουσιάζουν ξηράνσεις, μη φυσιολογικό χρώμα, κακή ξυλοποίηση, σκασίματα κλπ.

Τυχόν πρέμνα που έχουν επισημανθεί, από το περασμένο καλοκαίρι, να είναι μολυσμένα από ασθένειες του ξύλου, να αφήνονται να κλαδευτούν τελευταία.

ΠΡΟΛΗΨΗ:

Σε όλους τους αμπελώνες και ιδιαίτερα σε αυτούς που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα:

► Για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις από ασθένειες ξύλου, η εργασία του κλαδέματος να γίνεται με ξηρό καιρό.

Καλύτερα το κλάδεμα να γίνει την εποχή της δακρύρροιας καθώς τότε είναι πιο δύσκολο να εισέλθουν από την τομή κλαδέματος τα παθογόνα.

► Όπου δεν είναι εφικτό να αποφευχθούν οι μεγάλες τομές, να επικαλύπτεται η τομή με ένα προστατευτικό (πάστα) που πρέπει να εφαρμόζεται (με πινέλο) αμέσως μετά το κλάδεμα (εντός 24 ωρών). Εναλλακτικά μπορεί να εφαρμοστεί με ψεκασμό το βιοτεχνολογικό σκεύασμα ανταγωνιστικών μυκήτων του γένους Trichoderma για την προστασία των τομών. Προσοχή στην παρασκευή του εναιωρήματος που γίνεται από την προηγούμενη ημέρα της εφαρμογής.

► Να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος με καθαρό οινόπνευμα ή διάλυμα χλωρίνης 10%. Η απολύμανση να γίνεται τακτικά, αν είναι δυνατόν πριν το πέρασμα στο επόμενο πρέμνο και οπωσδήποτε αν κατά τις τομές παρατηρήθηκαν ύποπτα συμπτώματα ασθενειών ξύλου.

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ:

Στα προσβεβλημένα πρέμνα μπορεί να γίνεται προσπάθεια ανασχηματισμού τους, με τομές (10 εκατοστά) κάτω από το προσβεβλημένο ξύλο, που θα γίνονται μετά από διαδοχικές απολυμάνσεις του πριονιού προσπαθώντας να αποκαλύψουμε το υγιές ξύλο. Αν δεν είναι δυνατόν να γίνει ανασχηματισμός το ασθενές πρέμνο να ξεριζώνεται.

Τα προσβεβλημένα κούτσουρα, (ξύλο μεγαλύτερο των 2 ετών) κορμοί, βραχίονες και τα πρέμνα που εκριζώνονται πρέπει να καταστρέφονται με φωτιά από όλους τους αμπελουργούς.

Το ξύλο ενός έτους, οι κληματίδες δηλαδή, δεν είναι απαραίτητο να καίγεται και μπορεί να ενσωματώνεται στο έδαφος μετά από θρυμματισμό του.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας