Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Συχνά λάθη των νέων αμπελουργών και συμβουλές πώς να τα αποφύγετε

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Συχνά λάθη των νέων αμπελουργών και συμβουλές πώς να τα αποφύγετε

 Η κατανόηση μιας καλλιέργειας είναι μεγάλης σημασίας για έναν παραγωγό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναγνώρισης των ιδιαιτεροτήτων της κάθε καλλιέργειας μπορούν να αποφευχθούν πολλά και σημαντικά λάθη.

Στην περίπτωση του αμπελιού, τα λάθη επίσης που παρατηρούνται είναι πολλά.

Παρακάτω παραθέτουμε μια λίστα με τα πιο κοινά και σημαντικά ατοπήματα ακόμη και των πιο έμπειρων αμπελοκαλλιεργητών:

1. Χρησιμοποιείτε το ίδιο δοχείο ψεκασμού τόσο για ζιζανιοκτόνα όσο και για φυτοφάρμακα

Αυτό το πρόβλημα δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις. Αλλά ας πούμε απλά ότι όσο καλά πιστεύετε ότι μπορείτε να ξεπλύνετε τη δεξαμενή και το ακροφύσιο του ψεκαστήρα σας, δεν θα ξεπλύνετε ποτέ αρκετά καλά για να αφαιρέσετε την ελάχιστη ποσότητα ζιζανιοκτόνου που αναπόφευκτα θα καταστρέψει τα νέα σας αμπέλια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει όταν τα υπολείμματα από ένα διασυστηματικό ζιζανιοκτόνο παραμένουν στη δεξαμενή, σκοτώνοντας ένα αμπέλι μέχρι τις ρίζες.

✔ Συμβουλή:

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ζιζανιοκτόνα στον αμπελώνα, ορίστε ξεχωριστό δοχείο ψεκασμού, σημειώστε σαφώς ως "μόνο ζιζανιοκτόνα". Χρησιμοποιήστε μια άλλη δεξαμενή για όλους τους υπόλοιπους ψεκασμούς.

2. Το δίλημμα του διπλού ψεκασμού

Το δίλημμα "διπλού ψεκασμού" συμβαίνει όταν ένας καλλιεργητής αναμιγνύει περισσότερα προϊόντα ψεκασμού από αυτά που χρειάζονται για να επιτύχει πλήρη κάλυψη του αμπελώνα. Στην περίπτωση επιπλέον αχρησιμοποίητου προϊόντος, μπορεί να μπει ο καλλιεργητής στον πειρασμό να το χρησιμοποιήσει σε μερικές σειρές αμπέλων που έχουν ήδη ψεκαστεί. Αυτό μπορεί να μην προκαλεί πρόβλημα με κάποια προϊόντα, ωστόσο πολλά λιπάσματα φυλλώματος (π.χ. βόριο) και μερικά μυκητοκτόνα μπορεί να είναι τοξικά στα σταφύλια εάν εφαρμόζονται σε σύντομα μεταξύ τους διαστήματα.

vineyard1

Η ετικέτα αναφέρει σαφείς οδηγίες εφαρμογής ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα, αλλά ένας καλλιεργητής μπορεί να διπλασιάσει αυτή τη συγκέντρωση ψεκάζοντας μια δεύτερη δόση μέσα σε λίγες ώρες από την πρώτη.

✔ Συμβουλή:

Διαβάστε και ερμηνεύστε σωστά την ετικέτα του προϊόντος. Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το ποσό που θα αναμείξετε, δοκιμάστε να τοποθετήσετε 5 λίτρα νερού στον ψεκαστήρα σας και να ελέγξετε πόσα αμπέλια θα καλύψει - αυτό θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε τον συνολικό αριθμό λίτρων που μπορεί να χρειαστείτε για ολόκληρο τον αμπελώνα.

3. Περιμένοντας την πάροδο της βροχής για να εφαρμόσετε τα μυκητοκτόνα

Είτε επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε μυκητοκτόνα (οργανικά είτε όχι) υπάρχει μια κοινή παρανόηση από τους νέους καλλιεργητές ότι το μυκητοκτόνο δεν πρέπει να ψεκαστεί παρά μόνο αφού περάσει η βροχή.

Γιατί λοιπόν κάποιος θα επιλέξει να εφαρμόσει ένα μυκητοκτόνο αν πρόκειται απλώς να ξεπλυθεί από τη βροχή;

Τα περισσότερα προϊόντα μυκητοκτόνων λειτουργούν ως προστατευτικά. Εφαρμόζονται πριν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου, προκειμένου να προληφθεί ή να επιβραδυνθεί η πρόοδος της ασθένειας. Υπάρχουν προϊόντα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κατά την περίοδο μετά τη μόλυνση (μετά από τη βροχή) και άλλα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για να εξαλείψουν μια ήδη υπάρχουσα ασθένεια.

vineyard2

 

Ωστόσο, από τη στιγμή που θα αντιληφθείτε την ασθένεια, πιθανώς αυτή αναπτύσσεται προοδευτικά για μια εβδομάδα ή περισσότερο στα αμπέλια σε μικροσκοπικό επίπεδο. Ορισμένα προϊόντα λειτουργούν διασυστηματικά για να αποτρέψουν τη μόλυνση των φυτικών ιστών, ενώ άλλα δρουν μόνο επιφανειακά στο σημείο όπου ψεκάζονται. Επιλέγοντας ποιό προϊόν είναι το καλύτερο για κάθε σενάριο καιρού, είναι μια από τις πιο δύσκολες συνθήκες που πρέπει να κατανοήσουμε. 

✔ Συμβουλή:

Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα μυκητοκτόνων προληπτικά, για να αποφύγετε την ασθένεια και όχι για να προσπαθήσετε να διορθώσετε ένα πρόβλημα. Αυτό συνήθως συνεπάγεται ψεκασμό πριν τη βροχόπτωση ή άλλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών.

4. Διαβάζετε τις ετικέτες;

Αυτό το θέμα είναι μείζον. Η αγνόηση ή η επιφανειακή ανάγνωση της ετικέτας μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα. Τα δεδομένα που όλοι οι νέοι καλλιεργητές θα πρέπει να μάθουν να προσδιορίζουν στην ετικέτα οποιουδήποτε προϊόντος που χρησιμοποιείται στον αμπελώνα τους περιλαμβάνουν το διάστημα πριν από τη συγκομιδή ("PHI"), το διάστημα επανεισόδου ("REI"), το μέγιστο ποσοστό ανά στρέμμα ανά εφαρμογή και ανά έτος , και τον εξοπλισμό προσωπικής προστασίας ("PPE") για την ανάμειξη και την εφαρμογή του προϊόντος.

✔ Συμβουλή:

Μάθετε πώς μπορείτε να βρείτε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και τις κανονιστικές ρυθμίσεις σχετικά με τις ετικέτες προϊόντων. Επισημάνετέ το και εκπαιδεύστε το προσωπικό σας αναλόγως. Θυμηθείτε, η ετικέτα είναι νόμος και γνωρίζοντας τι είναι σε αυτό θα προστατεύσει τόσο εσάς όσο και τα αμπέλια σας από πιθανές βλάβες.

5. Μα λίγο παραπάνω, τι μπορεί να βλάψει…

Ισορροπία του αμπελιού: Η ισορροπία των αμπελιών, εν συντομία, ορίζεται ως ένα αμπέλι που αναπτύσσεται σε ισορροπία με το περιβάλλον του σε σταθερό και παραγωγικό ρυθμό.

Μια ισορροπημένη άμπελος θα έχει μια αναλογία καρπών/φύλλων που εμπίπτει σε ένα εύρος που επιτρέπει στο καρπό να ωριμάσει στο επιθυμητό επίπεδο ποιότητας χωρίς υπερβολική πίεση του αμπελιού (ή υπερπαραγωγή). Η έννοια της ισορροπίας είναι υποκειμενική σε πολλές περιπτώσεις, αλλά μπορεί επίσης να μετρηθεί χρησιμοποιώντας έναν απλό δείκτη βάρους φορτίου /φύλλου κλαδέματος, γνωστό στους αμπελοκαλλιεργητές ως "δείκτη Ravaz".

vineyard5

Το πιο συνηθισμένο λάθος που μπορεί να κάνει ένας νέος καλλιεργητής με τα αμπέλια είναι να εφαρμόσει μια υπερβολική ποσότητα λιπάσματος.

Η εφαρμογή του πλεονάζοντος λιπάσματος όχι μόνο είναι πεταμένα χρήματα, αλλά μπορεί επίσης να καταλήξει σε ρυπογόνα υπόγεια ύδατα ή να συσσωρευτεί στο έδαφος για να προκαλέσει καταστροφή του ριζικού συστήματος ή της φυλλικής επιφάνειας και να προκαλέσει υψηλή ανάπτυξη, κακής ποιότητας ξύλο. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την εφαρμογή διαφυλλικών λιπασμάτων σε πολύ συχνούς ρυθμούς, για να αποφύγουν έτσι το κάψιμο των φύλλων, των ανθέων ή και των καρπών.

✔ Συμβουλή:

Χρησιμοποιήστε τα αποτελέσματα της ανάλυσης εδάφους και φυλλοδιαγνωστικής ως οδηγό για τη μία θρέψη ακριβείας, προσθέτοντας μόνο ό, τι χρειάζεται και όταν χρειάζεται. Προσέξτε να μην εφαρμόζετε ψηλές συγκεντρώσεις ή ασυμβίβαστα μείγματα λιπασμάτων στο φύλλωμα.

6. Τα ανεξέλεγκτα ζιζάνια

Τα ζιζάνια αποτελούν ένα υπαρκτό και σημαντικό πρόβλημα για την αμπελοκαλλιέργεια. Ανταγωνίζονται τόσο για νερό όσο και για θρεπτικά στοιχεία, και συνήθως είναι αυτά που κερδίζουν…

Η αντιμετώπισή τους είναι υψίστης σημασίας, πιο σημαντικός όμως είναι ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και η καταστροφή των ζιζανίων εάν είναι μηχανική να μην πληγωθούν τα πρέμνα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της περίπτωσης είναι η παρουσία ενός βακτηρίου, γνωστό ως καρκίνος της αμπέλου (Agrobacterium vitis).

agrobacterium

 

Πληθυσμοί αυτού του βακτηρίου βρίσκονται συνήθως σε κατάσταση ηρεμίας μέσα στους φυτικούς ιστούς, οι οποίοι τελικά διεγείρονται μετά από τραυματισμό του κορμού του αμπελιού.

Η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να οδηγήσει έως και στο θάνατο του αμπελιού εάν το βακτήριο βρίσκεται κάτω από την ένωση του μοσχεύματος.

✔ Συμβουλή:

προσεκτική αντιμετώπιση των ζιζανίων

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας