Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023

Καλλιεργητικές φροντίδες δέντρων μετά από παγετό, χιόνια & πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ  ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καλλιεργητικές φροντίδες δέντρων μετά από παγετό, χιόνια & πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Μετά από τις χιονοπτώσεις, τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα μας αυτές τις ημέρες, ενημερώνουμε τους παραγωγούς καρποφόρων δέντρων για τα παρακάτω.

Όσον αφορά τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, όταν έχουν σκληραγωγηθεί κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και αρχές του Χειμώνα,  μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ζημιές σε θερμοκρασίες από -25 έως -35 οC. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρχουν σε αυτά ζημιές, εκτός ίσως ελαχίστων περιπτώσεων νεαρών δέντρων που δεν πρόλαβαν να μπουν σε λήθαργο έγκαιρα.

ΕΛΙΑ

Όσον αφορά την ελιά, παρόλο που είναι υποτροπικό είδος, έχει κάποιας μορφής σκληραγώγηση στο ψύχος. Η ελιά στην περιοχή Σερρών και Δράμας κινδυνεύει από τους πρώιμους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς παγετούς. Εάν τα δέντρα έχουν προλάβει να σκληραγωγηθούν μπορεί να αντέξουν τα φύλλα τους σε θερμοκρασίες περίπου από  -6 έως -8 οC, ο φλοιός έως -9  οC και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς έως -15 οC. Οι ποικιλίες κορωνέικη και καλαμών θεωρούνται ευπαθείς στις χαμηλές θερμοκρασίες.

ΡΟΔΙΑ

Σε ότι αφορά στη ροδιά, δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -15 οC που διατηρούνται επί μακρό. Η αντοχή των δέντρων στο ψύχος εξαρτάται επίσης και από άλλους παράγοντες όπως την ποικιλία, την ηλικία, τη θρεπτική και υδατική κατάσταση του δέντρου, πιθανή αποφύλλωση από εχθρούς και ασθένειες την προηγούμενη βλαστική περίοδο και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικράτησαν το χρονικό διάστημα πριν από το ψύχος. Η απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε σε όλη την περιοχή κατά το διάστημα 5 έως 9 Ιανουαρίου 2019 σημειώθηκε στο Φωτολίβος και έφτασε τους -17,4 οC (Μετεωρολογικός Σταθμός Φωτολίβους, Ε.Α.Α.).

Οι ενέργειες τις οποίες πρέπει να προβούν οι ελαιοκαλλιεργητές είναι:

1. Μόλις βελτιωθεί ο καιρός, να προχωρήσουν σε ψεκασμό με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα για την προστασία των πληγών από βακτήρια ειδικά στις περιοχές που ενδημεί το βακτήριο Pseudomonas syringae pv. savastanoi που προκαλεί την καρκίνωση της ελιάς.

2. Πρέπει να αναβάλλουν το κλάδεμα έως ότου διαπιστωθεί η πιθανή ύπαρξη ζημιάς και η έκταση που έχει αυτή. Έτσι θα πρέπει να περιμένουν έτσι ώστε το δέντρο να ξεκινήσει τις αναβλαστήσεις. Σε αυτή την περίπτωση το κλάδεμα γίνεται στο ξερό τμήμα πάνω από τις αναβλαστήσεις του φυτού.

3. Τέλος, πρέπει να γίνει ψεκασμός με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα για να προστατευθούν οι πληγές και οι μεγάλες τομές να καλυφθούν με κάποια προστατευτική πάστα για την ανατροπή εισόδου παθογόνων ξύλου.

Στις ίδιες ακριβώς ενέργειες θα πρέπει να προβούν και οι καλλιεργητές ροδιάς.

Σε κάθε περίπτωση όταν οι παραγωγοί χρειάζεται να προχωρήσουν σε εφαρμογή κάποιου φυτοπροστατευτικού προϊόντος πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες χρήσης του, όπως αναγράφονται στην ετικέτα.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας