Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022

Η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στην φυσιολογία της καρυδιάς

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στην φυσιολογία της καρυδιάς

Συγκεκριμένα η καρυδιά είναι ένα είδος που απαιτεί φως, παρουσιάζοντας θετικό φωτοτροπισμό τόσο σε νεαρά όσο και σε ενήλικα στάδια, δηλαδή έχει την τάση να τρέπεται προς το φως ενώ τα φύλλα της καρυδιάς παράγουν φωτοσυνθετικά ανάλογα με την ποσότητα του ηλιακού φωτός που διαπερνούν την επιφάνεια του φύλλου.

Φως

Σε συνθήκες σκίασης παρατηρούνται χαμηλή φωτοσυνθετική ικανότητα και χαμηλή ικανότητα δέσμευσης οξυγόνου τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις στην ανατομία των φύλλων, στο χρώμα των φύλλων, την μορφολογία, την περιεκτικότητα σε χρωστικές ουσίες και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Είναι γνωστό ότι το φως έχει άμεση επίδραση στη ανάπτυξη και στην αύξηση των φυτών και στις διάφορες λειτουργίες που συνδέονται με αυτές όπως είναι: η φωτοσύνθεση, η βλάστηση των σπερμάτων, η διαπνοή, η σύνθεση της χλωροφύλλης, η δραστηριότητα των ενζύμων, η σύνθεση και κατανομή των αυξινών, η θερμοκρασία των φύλλων, κ.ά. Οι παράγοντες του φωτός που επηρεάζουν τα φυτά είναι τρείς: η ένταση του φωτός (ποσότητα), η ποιότητα του φωτός και (χρώμα), και η διάρκεια του φωτός (χρόνος).

Θερμοκρασία

Ειδικότερα, όσον αφορά την θερμοκρασία, θερμοκρασίες από 23oC έως 32oC, κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου είναι οι πλέον ευνοϊκές για την ανάπτυξη της καρυδιάς. Σε συνθήκες κρύου, η βλάβη στους ιστούς των φυτών εξαρτάται από την ποσότητα και τον ρυθμό σχηματισμού πάγου, καθώς τα φυτά δύναται να ελέγξουν μερικώς τον σχηματισμό πάγου, μειώνοντας τον κίνδυνο από τον παγετό μέσω του μηχανισμού ανοχής στο κρύο. Στον συγκεκριμένο μηχανισμό γίνεται χρήση φραγμάτων πάγου και κρυοπροστατευτικών μορίων που βοηθούν τα κύτταρα να αντέξουν την αφυδάτωση αποκλείοντας το νερό από ευαίσθητες περιοχές.

Επιπλέον, όσον αφορά τις συνθήκες ξηρασίας, που προκύπτουν τόσο από υψηλές θερμοκρασίες, όσο και από έλλειψη νερού,, η ανάπτυξη των ριζών μειώνεται σημαντικά σε συνθήκες ξηρασίας.

Καιρικές Μεταβολές

Στην διαδικασία της ανθοφορίας φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο η ποικιλία και οι καιρικές μεταβολές. Ο ζεστός καιρός κατά την άνοιξη και κυρίως οι θερμοί άνεμοι, συντομεύουν την εξέλιξη των ιούλων και τους κάνουν να απελευθερώνουν τη γύρη τους γρηγορότερα, ενώ οι ίδιες συνθήκες δεν έχουν σοβαρή επίδραση στην εξέλιξη των θηλυκών ανθέων. Οι χαμηλές αντίθετα θερμοκρασίες, κατά την έναρξη της βλάστησης, καθυστερούν την εξέλιξη των ιούλων χωρίς παράλληλα να έχουν μεγάλη επίδραση στην εξέλιξη των θηλυκών ανθέων. Ο άνεμος τέλος, μπορεί να χειροτερεύσει τα πράγματα γιατί τινάζει τους ίουλους προτού τα θηλυκά άνθη είναι ώριμα για επικονίαση.

Εκτός των καρικών μεταβολών, η ανθοφορία επηρεάζεται από δύο ακόμα παράγοντες οι οποίοι είναι, η εκτομή του υπέρου λόγω μεγάλης πυκνότητας γύρης μέσα στον καρυδεώνα και η πτώση λουλουδιών λόγω της ελλιπής επικονίασης.

Ο σημαντικότερος εχθρός της καρυδιάς είναι ο παγετός κατά τη διάρκεια της νύχτας στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου. Οι περιοχές, όπως η βόρεια Ελλάδα, με συχνούς νυχτερινούς παγετούς κατά την άνοιξη, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται. Γενικά, η καρυδιά δεν μπορεί να ανεχθεί πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθώς επίσης και πολύ ισχυρούς ανέμους. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού προκαλούν ζημιά στον καρπό και μπορεί να οδηγήσουν στη συρρίκνωση του. Μικρές ζημιές μπορεί να παρατηρηθούν κατά προσέγγιση στους 38°C, αλλά οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά όταν οι θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 42°C κατά μέσο όρο. Ωστόσο, μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών, υπάρχει σημαντική διαφορά, όσον αφορά την ανοχή τους σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότερες ποικιλίες είναι ευαίσθητες στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα επομένως είναι δύσκολή η καλλιέργεια καρυδιάς σε περιοχές όπως η Φλώρινα.

Οι βροχοπτώσεις στο τέλος της άνοιξης (μετά την ανάπτυξη των φύλλων) έχει αναφερθεί ότι ευνοούν την εξάπλωση του βακτηρίου Xanthomonas juglandis, το οποίο προκαλεί σοβαρή ζημιά στα δέντρα. Οι ανοιξιάτικοι παγετοί συχνά προκαλούν ζημιές στις ορεινές περιοχές.

Σε καλλιέργειες καρυδιάς σε μεγάλο υψόμετρο, επιλέγονται σημεία όπου οι ψυχρές αέριες μάζες μπορούν εύκολα να “ξεφύγουν”, ή να χρησιμοποιούνται όψιμες ποικιλίες, που βλαστάνουν ικανοποιητικά μετά τους παγετούς. Οι δροσερές παραποτάμιες και παραθαλάσσιες περιοχές συχνά θεωρούνται κατάλληλες για την καλλιέργεια καρυδιών. Αντίθετα, περιοχές που περιβάλλονται από λόφους, όπου οι ψυχρές αέριες μάζες δεν μπορούν να ξεφύγουν εύκολα, καθώς και μέρη που δεν προστατεύονται επαρκώς από ισχυρούς ανέμους, θα πρέπει να αποφεύγονται.

 

ΠΗΓΕΣ

Driesen E., Van den Ende W., De Proft M. & Saeys W., (2020). Influence of Environmental Factors Light, CO2, Temperature, and Relative Humidity on Stomatal Opening and Development: A Review, Agronomy 10, 1975

Mathur S., Jain L., & Jajoo A., (2018). Photosynthetic efficiency in sun and shade plants. Photosynthetica, 56(1), 354–365.

Bîrsanu M. & Cosmulescu S.N., (2017). Effect of Climatic Conditions on Flowering of Walnut Genotypes in Romania, Journal of Nuts 8(2):161-167, 2017

Saleem W., Ashiq H., Ganie S.A. & Munshi A.H., (2016). JUGLANS REGIA- A REVIEW,International Journal of Latest Research in Science and Technology, Volume 5, Issue1: Page No. 90-97.

Charrier G., Ngao J., Saudreau M. & Améglio T., (2015). Effects of environmental factors and management practices onmicroclimate, winter physiology, andfrost resistance in trees.Front. Plant Sci. 6:259.

Linares J. C., Covelo F., Carreira J. A. & Merino, J. A., (2012). Phenological and water-use patterns underlying maximum growing season length at the highest elevations: implications under climate change. Tree Physiol. 32, 161–170.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας