Πέμπτη, 05 Μαΐου 2022

Η "Συνταγή" της επιτυχίας για την ανθοφορία & Καρπόδεση της Ελιάς

BIOSOLIDS
Η "Συνταγή" της επιτυχίας για την ανθοφορία & Καρπόδεση της Ελιάς

Η ελιά (Olea europaea) είναι δέντρο αιωνόβιο, αειθαλές, ύψους 5 – 20 μέτρων. Το ύψος του δέντρου επηρεάζεται από την ζωηρότητα του υποκειμένου ή της ποικιλίας, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, αλλά και τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Ο κορμός της είναι κυλινδρικός & λείος, ενώ ο φλοιός έχει χρώμα τεφροπράσινο στα νεαρά δέντρα εν αντιθέσει με τα μεγάλης ηλικίας δέντρα όπου ο κορμός είναι ανώμαλος, ρυτιδωμένος και ο φλοιός χρώματος τεφρού ή σκοτεινού. Το ξύλο έχει χρώμα κιτρινωπό προς τα εξωτερικά και σταδιακά γίνεται πιο σκοτεινό προς την εντεριώνη. Το ξύλο της ελιάς συνήθως προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες, κυρίως σε περιοχές με πολλές βροχοπτώσεις, συνθήκες οι οποίες είναι ιδιαιτέρως αρεστές στους μύκητες. Οι οφθαλμοί της ελιάς διακρίνονται σε ξυλοφόρους και σε μικτούς ανθοφόρους. Οι πρώτοι φέρονται επάκρια & πλάγια στις μασχάλες φύλλων και φέρουν βλάστηση, ενώ οι δεύτεροι φέρονται πλάγια στις μασχάλες των φύλλων και φέρουν μικρή βλάστηση και άνθη σε βοτρυώδη ταξιανθία.  

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο ετήσιος βλαστικός κύκλος της ελιάς διαιρείται στις εξής φάσεις: τη φθινοπωρινή βλάστηση την οποία διαδέχεται ο χειμερινός λήθαργος (αναστολή της αύξησης της βλάστησης), που ακολουθείται από τη φάση της εαρινοποίησης (επίδραση χειμερινού ψύχους), τη διαφοροποίηση των οφθαλμών από τα μέσα του χειμώνα, την ανθοφορία και την νέα ανοιξιάτικη βλάστηση, την αρχική ανάπτυξη των καρπών, τη σκλήρυνση του πυρήνα και την καλοκαιρινή διάπαυση.

Η βλαστική αύξηση αρχίζει όταν ένας επαρκής αριθμός ωρών θερμοκρασίας πάνω από 21ο C επικρατεί καθημερινά και σταματά όταν η θερμοκρασία είναι κατώτερη του ορίου αυτού. Η βλαστική αύξηση επίσης, αρχίζει να σταματά μετά την άνθηση. Λαμβάνει χώρα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, παρουσιάζοντας κάποια αναστολή το καλοκαίρι και κανονικά πρέπει να προηγείται ή να έπεται της άνθησης.

Το δέντρο της ελιάς φαίνεται να είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ σημειώνει σημαντική ανταπόκριση στην εφαρμογή αζωτούχου λιπάνσεως. Τροφοπενίες πέραν του αζώτου (Ν), βορίου (Β)  και καλίου (Κ) είναι πολύ σπάνιες στους ελαιώνες.

Στην ελιά η διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών λαμβάνει χώρα κατά το χειμώνα. Οι ανθοταξίες συνήθως σχηματίζονται στις μασχάλες των φύλλων πλάγια των βλαστών της προηγούμενης βλαστικής περιόδου.

Το στάδιο της ανθοφορίας όπως και της καρπόδεσης της ελιάς, είναι τα δυο πιο σημαντικά κατά την καλλιεργητική της περίοδο, καθώς αποτελούν τις βάσεις για μια υγιή και επιτυχημένη παραγωγή.

Η εταιρεία Biosolids S.A. σε συνεργασία με την εταιρεία Hello Nature (Italpollina S.p.A), χάρη στο ενισχυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που διαθέτει, έρχεται να δώσει λύση και να ενισχύσει την καλλιέργεια της ελιάς, εφαρμόζοντας τον προϊόν AUXYM στα πιο κρίσιμα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας, δηλαδή στην ανθοφορία και την καρπόδεση.

auxym 1L 5L 01

AUXYM | ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΡΟΠΙΚΑ ΦΥΤΑ.

Το AUXYM αποτελεί έναν καινοτόμο διαφυλλικό βιοδιεγέρτη, φυτικής προέλευσης από τροπικά φυτά, εγκεκριμένο και για χρήση στη βιολογική γεωργία. Η σύνθεσή του αυτή συμβάλλει στο να δρα συνδυαστικά με φυσικές ορμόνες, δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης των ελαιώνων, όπως:

► Ανθοφορία & Καρπόδεση

► Ενίσχυση άμυνας σε αβιοτικές καταπονήσεις

► Ενίσχυση χρώματος & ποιότητας καρπού

Η δράση του AUXYM απορρέει από την συγκέντρωση βιολογικά ενεργών φυτικών ουσιών όπως πεπτίδια, βιταμίνες, ένζυμα, φυσικές αυξίνες και ιχνοστοιχεία. Δρα στοχευμένα διατηρώντας τις ισορροπίες σε βασικές μεταβολικές διεργασίες του φυτού, ρυθμίζοντας την μεταφορά θρεπτικών ουσιών, ενδυναμώνοντας την φωτοσυνθετική ικανότητα και τη βέλτιστη συσσώρευση σακχάρων στα διάφορα όργανα.

Επίσης το AUXYM έχει τη δυνατότητα να:

► Βελτιώνει την παραγωγή των καρπών της ελιάς

► Συμβάλλει στην αύξηση της ελαιοπεριεκτικότητας

► Αυξάνει την απόδοση και βελτιώνει την ποιότητα (ξηρή ουσία, μέγεθος καρπών).

Συνιστόμενη Δόση Εφαρμογής:

► 50 -100ml/100Lt νερο

Αριθμός & Χρόνος εφαρμογής:

► 1η Εφαρμογή - Κρόκιασμα έως έναρξη ανθοφορίας

► 2η Εφαρμογή – Καρπόδεση

Εφαρμόστε το βιοδιεγέρτη AUXYM στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, εξασφαλίζοντας τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις στους ελαιώνες σας! 


 Logo HorizontaL TRANSPARENT 400px

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας