Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024

Η μετασυλλεκτική λίπανση της Ελιάς από τη EuroChem

EuroChem
Η μετασυλλεκτική λίπανση της Ελιάς από τη EuroChem

Η ελιά αποτελεί ένα μικρό θησαυρό με μεγάλη σημασία, που δίνει χαρακτήρα σε κάθε πιάτο! Η EuroChem προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις βασικής λίπανσης για την καλλιέργειά της ελιάς, εξασφαλίζοντας ισορροπημένη θρέψη και υγιή καρποφορία.

Γιατί είναι σημαντική η μετασυλλεκτική λίπανση της ελιάς;

Με τη συγκομιδή των καρπών απομακρύνονται σημαντικές ποσότητες θρεπτικών στοιχειών από τα δένδρα και το έδαφος. Πριν την έναρξη του χειμώνα, είναι σημαντικό τα δένδρα να έχουν αναπληρώσει τα θρεπτικά στοιχεία που έχασαν και να έχουν αποθησαυρίσει τις απαιτούμενες ποσότητες αυτών. Αυτό θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν αντοχή στο κρύο και στους παγετούς του χειμώνα, να ξεκουραστούν και να προετοιμαστούν για την επανέναρξη της βλάστησης, μειώνοντας παράλληλα το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας.

Η μετασυλλεκτική ή επικουρική λίπανση της ελιάς αποτελεί λοιπόν το κλειδί της επιτυχίας για ένα δυνατό ξεκίνημα των ελαιώνων την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Ποιες είναι οι ανάγκες της λίπανσης της ελιάς μετασυλλεκτικά;

Το πρόγραμμα λίπανσης στους ελαιώνες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τη γονιμότητα του εδάφους, την περιεκτικότητα αυτού σε θρεπτικά στοιχεία, την ηλικία του δέντρου κ.α.. Η βασική λίπανση γίνεται κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε τα δένδρα να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα θρεπτικά στοιχεία και ειδικότερα το άζωτο που είναι απαραίτητο για τη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών και την έναρξη της βλάστησης. Σε ξηρικούς ελαιώνες με τη βασική λίπανση προστίθεται σε μία δόση όλη η ποσότητα του λιπάσματος. Στους αρδευόμενους και ειδικά στους ελαιώνες βρώσιμης ελιάς προτείνεται το 1⁄3 του συνολικού αζώτου και του καλίου να εφαρμόζονται τμηματικά σε μεταγενέστερα στάδια. Συνιστάται η χρήση υψηλής ποιότητας σύνθετων NPK λιπασμάτων.

Οι σειρές λιπασμάτων Nitrophoska® και ENTEC® είναι ιδανικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε να προσφέρουν στους παραγωγούς αυτό ακριβώς που χρειάζονται οι ελιές τους κατά τη βασική λίπανση.

Τα ENTEC® είναι λιπάσματα με αναστολέα νιτροποίησης για άριστη αξιοποίηση του αζώτου, τα οποία εγγυώνται τη συνεχή τροφοδοσία των δένδρων με άζωτο σε όλες τις καιρικές συνθήκες, αποτρέποντας τις απώλειες και επιμηκύνοντας το χρόνο παραμονής αυτού στο έδαφος. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν την παρατεταμένη θρέψη των δένδρων με άζωτο, καλύπτοντας τα κρίσιμα στάδια της βλάστησης και της καρποφορίας.

Τα λιπάσματα ENTEC® επιτρέπουν στα φυτά να απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα αμμωνιακού αζώτου, με συνέπεια η τιμή του pH στο μικροπεριβάλλον της ριζόσφαιρας να μειώνεται. Αυτό έχει άμεση επίδραση στα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται δυσδιάλυτα και ακινητοποιημένα στο εδαφικό διάλυμα, τα οποία μετατρέπονται σε αφομοιώσιμες για το φυτό μορφές. Για παράδειγμα ο φώσφορος που είναι συνδεδεμένος με το ασβέστιο και τα ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το βόριο. Αυτή η δράση διαρκεί έως και 10 εβδομάδες ύστερα από την εφαρμογή των λιπασμάτων ENTEC®, καθιστώντας διαθέσιμα για τα φυτά τα θρεπτικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν.

Τα κοκκώδη λιπάσματα θειικού καλίου της σειράς Nitrophoska®, πλούσια σε βόριο και ιχνοστοιχεία, αποτελούν ακόμη μία ιδανική λύση για την μετασυλλεκτική λίπανση της ελιάς. Κάθε κόκκος των λιπασμάτων Nitrophoska® περιέχει έως και πέντε μακροθρεπτικά στοιχεία καθώς και τα σπουδαιότερα ιχνοστοιχεία σε μορφές άμεσα αφομοιώσιμες από τα φυτά που εγγυώνται την άριστη τροφοδοσία της καλλιέργειας σε όλες τις κρίσιμες φάσεις ανάπτυξής της.

Οι σειρές λιπασμάτων Nitrophoska® και ENTEC® είναι ιδανικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε να προσφέρουν στους παραγωγούς αυτό ακριβώς που χρειάζονται οι ελιές τους:

✅ Άριστη προετοιμασία της ανθοφορίας & τη καρποφορίας της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου

✅ Όλα τα θρεπτικά στοιχεία σε ένα κόκκο

✅ Πλούσια σε ιχνοστοιχεία και Βόριο

✅ Εξαιρετική κοκκοποίηση για άριστη διασπορά στο χωράφι

✅ Κορυφαία τεχνολογικά και ποιοτικά λιπάσματα από άριστες πρώτες ύλες

Με τα σωστά θρεπτικά στοιχεία, καλλιεργούμε σήμερα, για την πλούσια συγκομιδή του αύριο!


 entec logo nitrophoska logo

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ!

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας