Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Η σημασία της θρέψης κατά του σχισίματος των καρπών της ροδιάς – Λύση του προβλήματος από την ΕΒΥΠ ΕΕ

Η σημασία της θρέψης κατά του σχισίματος των καρπών της ροδιάς – Λύση του προβλήματος από την ΕΒΥΠ ΕΕ

Το σχίσιμο των καρπών της ροδιάς είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα της καλλιέργειας και είναι περισσότερο έντονο κατά την ωρίμανση των καρπών. Στην επιφάνεια του καρπού εμφανίζονται παράλληλες και κάθετες προς τον άξονά του σχισμές οι οποίες μπορεί να είναι επιφανειακές ή πιο βαθιές ώστε να φαίνονται οι σπόροι.

Οι σχισμένοι καρποί προσβάλλονται από μύκητες οι οποίοι παράγουν τοξίνες, καθιστώντας τους καρπούς ακατάλληλους για νωπή κατανάλωση αλλά και για χυμοποίηση.

Η ένταση της φυσιολογικής αυτής ασθένειας αποδίδεται στα γενετικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας αλλά και σε εξωγενείς παράγοντες όπως απότομες εναλλαγές εδαφικής υγρασίας, διακυμάνσεις της ημερήσιας θερμοκρασίας, τροφοπενία βορίου, ασβεστίου ή άλλων στοιχείων ή προσβολή από εχθρούς και ασθένειες.

Ποικιλίες που παρουσιάζουν αντοχή στο σχίσιμο είναι οι Guleshan, Khog, Kazaki, Francis, ενώ ευαίσθητη είναι η ποικιλία King.

Η σωστή θρέψη των δέντρων καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο είναι καίριας σημασίας τόσο για τη σωστή ανάπτυξη των δέντρων όσο και για τη μείωση του σχισίματος και τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών.

amino sxisimo rodi

Η εφαρμογή των λιπασμάτων γίνεται βάσει εδαφολογικής ανάλυσης και φυλλοδιαγνωστικής καθώς και της ηλικίας και της ανάπτυξης των δέντρων.

Από τα μακροστοιχεία το άζωτο και το κάλιο είναι τα πιο βασικά θρεπτικά στοιχεία με το άζωτο να συμβάλλει στη καλή ανάπτυξη, άνθηση και καρπόδεση και το κάλιο στο μέγεθος και την ποιότητα του καρπού.

Σε εδάφη με τιμές pH 6 ή μεγαλύτερες, ο φώσφορος δεν εκπλένεται εύκολα από το έδαφος και η ποσότητες που απομακρύνονται με τη συγκομιδή των καρπών είναι μικρές, επομένως η τακτική εφαρμογή του δεν είναι απαραίτητη.

Από τα μικροστοιχεία τα σημαντικότερα είναι το ασβέστιο, το βόριο και ο ψευδάργυρος.

Τα στοιχεία αυτά επιδρούν θετικά στην καλή βλαστική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, στην καλή ανθοφορία και πλούσια καρπόδεση, στο μέγεθος και το βάρος των καρπών και των σπερμάτων και στην αποφυγή του σχισίματος των νεαρών καρπών.

Για την αντιμετώπιση της έλλειψης μικροστοιχείων γίνονται εφαρμογές τους με διαφυλλικούς ψεκασμούς ή στο έδαφος.

Σε πειράματα που έχουν γίνει για την αποφυγή του σχισίματος, οι ψεκασμοί των δέντρων με καολινίτη, με γιββερελλικό οξύ συγκέντρωσης 40ppm και βορίου 50ppm είχαν καλά αποτελέσματα.

AminoBZn sl

Η Ελληνική Βιομηχανία Υδρολυμένης Πρωτεΐνης Ε.Β.Υ.Π. Ε.Ε. είναι μια από τις λίγες εταιρείες στην Ευρώπη και η μοναδική στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην παραγωγή υδρολυμένων πρωτεϊνών και αμινοξέων, αποκλειστικά φυτικής προέλευσης, για χρήσεις στη γεωργία.

Για την αντιμετώπιση του σχισίματος των καρπών της ροδιάς αλλά και για τη γενικότερη ευρωστία των δέντρων η ΕΒΥΠ Ε.Ε. προτείνει τη χρήση δύο προϊόντων της:

Amino 16 με B και Zn:

amino 16BZn

Προϊόν ενός εξαιρετικού συνδυασμού του Amino 16®, οργανικού λιπάσματος αμινοξέων, βιοενεργοποιητή, βοηθητικού θρέψης και ανάπτυξης των φυτών και υψηλής ποιότητας ιχνοστοιχείων του Βορίου και του Ψευδαργύρου, στοιχείων με πολύτιμη συμβολή στη θρέψη των φυτών.

Είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν που προκύπτει από έναν καινοτόμο τρόπο παραγωγής και σύνθεσης και δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί στο βέλτιστο επίπεδο τις εξειδικευμένες ανάγκες των καλλιεργειών.

Εφαρμόζεται μια φορά προανθικά και 2 φορές μετά την καρπόδεση και συνδυάζεται με τα περισσότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, διαφυλλικά, κρυσταλλικά και υγρά λιπάσματα και σκευάσματα ιχνοστοιχείων.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας