Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Καρυδιές με ποικιλίες Καλιφόρνιας στη Θεσσαλία-Συνεργασία Λαρισαίου καθηγητή Γεωπονίας με Ιρανό συνάδελφο του

Καρυδιές με ποικιλίες Καλιφόρνιας στη Θεσσαλία-Συνεργασία Λαρισαίου καθηγητή Γεωπονίας με Ιρανό συνάδελφο του

Αυτό δήλωσε πρόσφατα ο γεωπόνος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης στο Ιράν Kourosh Vahdati, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλία, ύστερα από πρόσκληση του Δρ. Αλέξανδρου Παπαχατζή, καθηγητή Δενδροκομίας στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, διευθυντή του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων».

Διαβάστε αναλυτικό Τεχνικό άρθρο για τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας,

από τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή, με τίτλο: 

"Η καλλιέργεια της καρυδιάς με ποικιλίες Καλιφόρνιας"

Ο Έλληνας και ο Ιρανός καθηγητής επισκέφθηκαν καλλιέργειες καρυδιάς Καλιφόρνιας, και φυτωριούχο στα Τρίκαλα, με τον οποίο έχουν κοινά επιστημονικά προγράμματα.

Στροφή στην καρυδιά

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχατζή «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή των παραγωγών στην καρυδιά, η οποία με τη σωστή επιλογή της ποικιλίας και την ορθή καλλιεργητική πρακτική, σε συνεργασία με το εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων», του ΤΕΙ Θεσσαλίας μπορεί να επιφέρει καλά έσοδα στον παραγωγό. Κυρίως αυτοί που στρέφονται στην καρυδιά είναι παραγωγοί αρδευόμενων καλλιεργειών, όπως βαμβακιού και καλαμποκιού κυρίως, που απογοητεύθηκαν από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων αυτών. Με τις ποικιλίες Καλιφόρνια (Chandler- κυρίως από το 2010 και μετά) η καρυδιά μπορεί να φυτευτεί και σε χαμηλά υψόμετρα, στον κάμπο δηλαδή, αρκεί να υπάρχει δυνατότητα άρδευσης και στράγγισης.

Επίσης χρησιμοποιώντας την Καλιφορνέζικη ποικιλία Hartley, μπορούμε να ανέβουμε σε υψόμετρα που ξεπερνούν τα 700 με 800 μέτρα, ή ακόμη και τα 1.000 μέτρα με τη γνωστή γαλλική ποικιλία Franqouette.

Το βασικό πλεονέκτημα των ποικιλιών της Καλιφόρνιας είναι ότι:

Tα δέντρα αυτής της καρυδιάς μπορούν να «πλαγιοκαρπήσουν», δηλαδή να μας δώσουν τους καρπούς, όχι μόνο στα άκρα από τα βλαστάρια, όπως γίνεται με τις κοινές καρυδιές, αλλά και στα πλάγια!

Επίσης άλλη μία επαναστατική μέθοδο που εφάρμοσε το εν λόγω Εργαστήριο του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον φυτωριούχο στα Τρίκαλα, είναι του πολλαπλασιασμού κατ’ αποκλειστικότητα, αυτών των δέντρων, με τη μέθοδο της «Θερμοσυγκόλλησης»!

Μιλάνε οι αριθμοί...

Να σημειωθεί πως μία λογική απόδοση σ’ αυτές τις καρυδιές, είναι 400 με 600 κιλά καρυδιών ανά στρέμμα, με το κέλυφος (απόδοση 50% περίπου και άνω, σε ψύχα). Αν υπολογίσουμε σαν τιμή πώλησης τα 3 ευρώ (και όχι τα 5 ευρώ, που πουλιούνται σήμερα), τότε το στρέμμα μπορεί να αποφέρει στον παραγωγό περίπου 1.200 ευρώ.

Το κόστος παραγωγής ανέρχεται περίπου στα 150 ευρώ το έτος και ανά στρέμμα, ενώ η πρώτη οικονομικά αξιόλογη σοδειά υπολογίζεται μετά το 5ο έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχατζή «όσοι επιθυμούν» να ασχοληθούν με την καρυδιά Καλιφόρνιας, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα δέντρα που θα φυτέψουν.

Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα που πολλοί επιτήδειοι τους εξαπατούν, παρουσιάζοντας ως ποικιλίες Καλιφόρνιας, ανεμβολίαστα δέντρα κυρίως από Βουλγαρία, ή εμβολιασμένα με όχι τόσο εμπορικές βουλγάρικες ποικιλίες που δεν έχουν ούτε κατ’ ελάχιστο τα χαρακτηριστικά των Καλιφόρνιας που προαναφέραμε. Τώρα, όσον αφορά τα δενδρύλλια, τούρκικης προέλευσης, συνήθως χωρίς να το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι εισαγωγείς, είναι σε ποσοστό πάνω από 60 με 70% με τούρκικες ποικιλίες και σε καμιά περίπτωση, η Chandler!

Αλλά εδώ, υπάρχει κι άλλο σοβαρότατο πρόβλημα, το να είναι αυτά τα δέντρα ήδη μολυσμένα από το φυτώριο στην Τουρκία με τη σοβαρότατη ασθένεια της «βακτηρίωσης», με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες όχι μόνο δέντρων, αλλά και ολόκληρων οπωρώνων, ακόμη και μετά από δύο χρόνια από την εγκατάστασή τους στο χωράφι.

Ο λόγος που επιμένει σε ποικιλίες Καλιφόρνιας ο κ. Παπαχατζής, είναι ότι μετά από πολυετή εμπειρία, έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να καλλιεργηθούν άνετα στον κάμπο, χωρίς να μαυρίζει η ψίχα τους και επίσης, λόγω της «πλαγιοκαρπίας» τους, τα δέντρα «κάθονται» τρόπον τινά από το βάρος της μεγάλης τους καρποφορίας και δεν ψηλώνουν πάρα πολύ.

Πηγή: eleftheria.gr - Γράφει: ο Γ. Ρούστας

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας