Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Προσοχή στην σωστή συγκομιδή και διακίνηση φρούτων - καμπανάκι από την ΙNCOFRUIT HELLAS

Προσοχή στην σωστή συγκομιδή και διακίνηση φρούτων - καμπανάκι από την ΙNCOFRUIT HELLAS

Με αφορμή την εμφάνιση για ακόμη μια φορά κρουσμάτων μη ορθών πρακτικών στην συγκομιδή και διακίνηση πορτοκαλιών και μανταρινιών ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS εφιστά την προσοχή των ελεγκτικών αρχών.

Αναλυτικότερα, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, κ. Γ Πολυχρονάκης δήλωσε ότι:

«Δυστυχώς και εφέτος αναφέρθηκαν κρούσματα μη σωστής συγκομιδής και διακίνησης πορτοκαλιών και μανταρινιών.

Εφιστούμε την προσοχή των ελεγκτικών αρχών για την αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών εμπορίας τους όπως καθορίζονται από την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία, δηλαδή:

α) της τήρησης των ελάχιστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους

β) της μη χρήση χρωστικών ή άλλων ουσιών που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των καρπών και την περιεκτικότητα σε χυμό και σε αναλογία σακχάρων προς οξέα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ωρίμανσής των (όχι ξινά) αλλά και της προσοχής επί των μετασυλλεκτικών χειρισμών σε αποπρασινισμένους καρπούς η μεταφορά τους να γίνεται με ελεγχόμενης θερμοκρασίας μέσα μεταφοράς

γ) σε περίπτωση χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων πλαστικών μέσων συσκευασίας (κλούβες) να διασφαλίζεται ότι πλένονται-απολυμαίνονται, καθαρίζονται και αφαιρούνται τυχόν προγενέστερες ετικέτες σήμανσης

δ) της σωστής σήμανσης με:

- στοιχεία συσκευαστή/τυποποιητή
- μητρώου GR ,προϊόντος και ποικιλίας
- καταγωγής και κατηγορίας, μέγεθος κλπ προϊόντος
- ένδειξης χρήσης συντηρητικών και αριθμός παρτίδας

ε) της τήρησης της υποχρεωτικής αναγγελίας για όλα τα φορτία τόσο αυτά που αποστέλλονται σε άλλα Κράτη μέλη της Ε.Ε ή εξάγονται προς τρίτες χώρες.

Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα συγκομιδής και εξαγωγής άωρων και ακατάλληλων προϊόντων αλλά και προϊόντων που φορτώνονται κατ ευθεία από τον αγρό ατυποποίητων (όπως πρόσφατα έγινε με ακτινίδια) και δεν θα υπάρξει διακίνηση τους προς τις καταναλωτικές αγορές και ότι τα προβλεπόμενα μικτά κλιμάκια ελέγχου ΠΚΠΦΠΕ & ΔΑΟΚ με την συνδρομή και των λοιπών υπηρεσιών (αστυνομίας, λιμενικού σώματος κ.α.) θα διασφαλίσουν την νομιμότητα.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη φήμη του σημαντικότατου αυτού εξαγώγιμου προϊόντος, και πρέπει να ενημερώνονται οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές για κάθε σχετική παραβίαση».

Πηγή: paseges.gr

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας