Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Νέος κανονισμός για τον περιορισμό της εισαγωγής παρασίτων όπως το Xylella

Νέος κανονισμός για τον περιορισμό της εισαγωγής παρασίτων όπως το Xylella

Το "πράσινο φως" για να ισχύσουν από το 2019 οι νέοι κανόνες, που θα περιορίσουν την αυξανόμενη εισροή στην ΕΕ των παρασίτων των καλλιεργειών, όπως το βακτήριο Xylella fastidiosa, έδωσε χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο νέος κανονισμός εισάγει μηχανισμούς πρόληψης και ταχείας αντίδρασης για τις εισαγωγές ύποπτων φυτών και δενδρυλλίων, ενώ εντείνει τις προσπάθειες επιτήρησης των επιβλαβών οργανισμών στην ΕΕ και απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης.

"Οι εχθροί και οι ασθένειες των φυτών δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα. Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχουμε κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία της γεωργίας μας, της κηπουρικής και της δασοκομίας μέσω αναλογικής και βάσει των κινδύνων προσέγγισης, που προβλέπει την ταχύτερη λήψη αποφάσεων, ταχύτερη δράση και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών", δήλωσε η εισηγήτρια ευρωβουλευτής, Anthea McIntyre, η οποία ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοινοβουλίου.

Τι καινούριο φέρνει η πρόταση κανονισμού που εγκρίθηκε

  • Έναν προκαταρκτικό μηχανισμό αξιολόγησης για να εντοπίζονται γρήγορα τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες που ενδέχεται να επιφέρουν κινδύνους για την υγεία των φυτών από επιβλαβείς οργανισμούς.
  • Η απαίτηση πιστοποιητικού φυτοϋγειονομικού ελέγχου επεκτείνεται σε όλα τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες, ανεξάρτητα από το αν αυτά εισάγονται από επαγγελματίες χειριστές, πελάτες ταχυδρομικών υπηρεσιών, πελάτες Διαδικτύου ή επιβάτες στις αποσκευές τους - μόνο ιδιώτες ταξιδιώτες που εισάγουν μικρές ποσότητες συγκεκριμένων φυτών χαμηλού κινδύνου θα εξαιρούνται.
  • Το "φυτοϋγειονομικό διαβατήριο" επεκτείνεται σε όλες τις μετακινήσεις των φυτών προς φύτευση εντός της ΕΕ. Μόνο τα προϊόντα που παρέχονται απευθείας στον τελικό μη επαγγελματία χρήστη, όπως τους ερασιτέχνες κηπουρούς, θα εξαιρούνται.
  • Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να καταρτίζουν πολυετή προγράμματα έρευνας για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση των επικίνδυνων εχθρών και σχέδια έκτακτης ανάγκης για κάθε εχθρό ικανό να εισέρχονται στο έδαφός τους.
  • Οι αρχές των κρατών μελών μπορούν να επιβάλλουν μέτρα εξάλειψης σε ιδιωτικό χώρο, έτσι ώστε να αφαιρούνται όλες οι πηγές της μόλυνσης, αλλά μόνο στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
  • Οι καλλιεργητές των οποίων οι εγκαταστάσεις υφίστανται τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη ενός παρασίτου, θα είναι επιλέξιμοι για δίκαιη αποζημίωση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της νέας νομοθεσίας της ΕΕ είναι διαθέσιμη εδώ (στα αγγλικά).

Επόμενα βήματα

Το κείμενο που συμφωνήθηκε προσωρινά από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2015, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2016 και τώρα πήρε το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο. Θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 36 μήνες μετά.

Πηγή: agro24

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας