Τρίτη, 05 Μαΐου 2020

Έναρξη νέου ερευνητικού έργου στο πλαίσιο του Β΄ κύκλου της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

FARMADSS
Έναρξη νέου ερευνητικού έργου στο πλαίσιο του Β΄ κύκλου της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ
Η FARMACON συμμετέχει ως συντονιστής στην υλοποίηση νέου ερευνητικού έργου στο πλαίσιο της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Τo έργo συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

FARMADSS: Ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος υποστήριξης της παραγωγής βάμβακος με τη χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης, ΙοΤ αισθητήρων και προηγμένων γεωπονικών μοντέλων

Τομέας προτεραιότητας: 3-ΑΓΡ: ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμμετέχοντες: FARMACON (Συντονιστής), GET

LOGOS

Ο γεωργικός τομέας, υπό την πίεση τόσο των συνθηκών του ελεύθερου ανταγωνισμού όσο και των περιορισμένων συντελεστών παραγωγής, καλείται να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει όσο το δυνατό καλύτερα τους διαθέσιμους συντελεστές παραγωγής. Στα πλαίσια της διεθνοποίησης των συναλλαγών και του εμπορίου, η λήψη γεωργικών αποφάσεων (farm decision making) τόσο σε επίπεδο εκμετάλλευσης όσο και σε επίπεδο περιοχής, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από πληθώρα πληροφοριών και δεδομένων (όπως ερευνητικά αποτελέσματα, πληροφορίες για τη δομή της αγοράς κ.α.). Η απόκτηση συνεπώς πληροφοριών – δεδομένων στη γεωργία είναι στενά συνδεδεμένη με τη λήψη κάποιων αποφάσεων, καθώς αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα.

Μια από τις πλέον σημαντικές καλλιέργειες στην χώρα μας είναι το βαμβάκι. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα βάμβακος της ΕΕ, κατέχοντας περισσότερο από το 80% του συνόλου της Ευρωπαϊκής παραγωγής. Το βαμβάκι είναι μια καλλιέργεια μεγάλης οικονομικής σημασίας για τον ελληνικό γεωργικό τομέα και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 8% της συνολικής γεωργικής παραγωγής. Η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη είναι κατά κόρον περιοχές καλλιέργειας βάμβακος.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα πραγματευτεί τα 2 μεγαλύτερα και διαχρονικότερα και πλέον κοστοβόρα προβλήματα στην καλλιέργεια βάμβακος, τον έλεγχο του επιβλαβούς εντόμου Helicoverpa armigera (πράσινου σκουληκιού) και την άρδευση. Και τα δύο θέματα χρήζουν ολοκληρωμένης διαχείρισης, στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της οικονομικότητας της καλλιέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή έγκαιρων και στοχευμένων ψεκασμών ειδικά όταν αναφερόμαστε σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού. Εξίσου σημαντική είναι και η εφαρμογή ορθολογικής άρδευσης, όχι μόνο για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και την αποφυγή ρύπανσης των αποδεκτών, αλλά και για την επίτευξη της ιδεατής ισορροπίας μεταξύ παραγωγικής και βλαστικής ανάπτυξης, συνεπώς την αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λίπανσης, τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος και τελικά την μείωση του κόστους παραγωγής.

10 1024x608

Ο βασικός στόχος του έργου FarmaDSS είναι η ανάπτυξη ενός σύγχρονου Συστήματος Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων (DSS). Θα έχει τη μορφή cloud εφαρμογής η οποία θα αποτελέσει πολύτιμο συμβουλευτικό εργαλείο για τον γεωπόνο και τον αγρότη. Η εφαρμογή θα συνδυάζει τη χρήση καινοτόμων μέσων ανάκτησης δεδομένων από IoT αισθητήρες, δεδομένα και εφαρμογές τηλεπισκόπησης, καθώς και μοντέλων πρόβλεψης εντομολογικών προσβολών, σε συνδυασμό με τη χρήση ηλεκτρονικών φερομονικών παγίδων για την παρακολούθηση των πληθυσμών του εντόμου.

Βασικός στόχος είναι η άμεση λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση της καλλιέργειας του βαμβακιού μέσω ενός εργαλείου, γρήγορης απόκρισης και μεγάλης ακρίβειας, το οποίο να είναι εύχρηστο τόσο από τους ειδικούς όσο και από τους παραγωγούς.

FarmaDSS espa

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας