Πέμπτη, 05 Μαΐου 2022

FarmaDSS: Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων στη παραγωγή βάμβακος και η δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης της άρδευσης και του πράσινου σκουληκιού

FARMADSS
FarmaDSS: Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων στη παραγωγή βάμβακος και η δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης της άρδευσης και του πράσινου σκουληκιού

Στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, υλοποιείται το έργο FarmaDSS, ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην δημιουργία ενός σύγχρονου Συστήματος Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων.

Η ανάπτυξη αυτού του έργου συνδυάζει  την αξιοποίηση δεδομένων από τη χρήση αισθητήρων IoT και εφαρμογών τηλεπισκόπησης, καθώς επίσης γίνεται χρήση ηλεκτρονικών φερομονικών παγίδων για την παρακολούθηση των πληθυσμών του πράσινου σκουληκιού.

Η διαχείριση της καλλιέργειας του βαμβακιού χρήζει άμεσης επίλυσης δύο σοβαρών προβλήματων: της άρδευσης και του ελέγχου του πράσινου σκουληκιού- Helicoverpa armigera.

Το FarmaDSS θα αποτελέσει ένα χρήσιμο και πολύτιμο εργαλείο για αγρότες και γεωπόνους, προσδίδοντας άμεσες και στοχευμένες αποφάσεις ως προς τα φλέγοντα αυτά προβλήματα της καλλιέργειας μέσω της δημιουργίας μια εύχρηστης εφαρμογής,η οποία θα έχει την μορφή cloud.

Ο ρόλος της Farmacon ελίσσεται γύρω από την εξέλιξη της τεχνογνωσίας ως αναφορά τα θέματα διαχείρησης της καλλιέργειας καθώς και στην μετάφραση των ψηφιακών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

Η ανάπτυξη του έργου ξεκίνησε το 2020 και συνεχίζεται εώς και σήμερα, έχοντας ολοκληρώσει σημαντικά βήματα ως προς την δημιουργία αυτού του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις ενότητες:

  1. Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστήματος υποστήριξης των αγροτικών αποφάσεων
  2. Συλλογή και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων για την υποστήριξη των αγροτικών αποφάσεων
  3. Σχεδιασμός και ανάπτυξης πληροφοριακής πλατφόρμας και εφαρμογών

Οι παραπάνω ενότητες στοχεύουν αντίστοιχα:

  1. Σχεδιασμός, ανάπτυξη και αξιολόγηση του συστήματος υποστήριξης των αγροτικών αποφάσεων (μοντέλο άρδευσης, μοντέλα εκτίμησης της γεωργικής παραγωγής, των φαινολογικών σταδίων και των εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών) σε συνδυασμό με την εγκατάσταση δικτύου αισθητήρων ΙοΤ.
  2. Ανάπτυξη αυτοματοποιημένου μηχανισμού λήψης δορυφορικών εικόνων Sentinel για την παραγωγή χωρικών αγροτικών δεικτών. Τα δορυφορικά δεδομένα θα συσχετιστούν με in situ μετρήσεις με στόχο τη βαθμονόμηση των δεικτών.
  3. Σχεδιασμός και ανάπτυξη της πλατφόρμας πληροφορικής καθώς και των εφαρμογών(διαδικτυακή εφαρμογή και εφαρμογή για φορητές συσκευές) που θα διαχέουν την πληροφορία στους τελικούς αποδέκτες (αγρότες / γεωπόνους).

Μέχρι στιγμής, η Farmacon έχει συντελέσει στην δημιουργία των μοντέλων άρδευσης και του πράσινου σκουληκιού, καθώς επίσης έχει πραγματοποιηθεί αναφορά ως προς την υφιστάμενη κατάσταση για την καλλιέργεια του βαμβακιού, για την άρδευση που απαιτεί και την προσβολή από τον εχθρό Helicoverpa armigera. Τα παραπάνω αποτελούν τμήματα της 1ης ενότητας του έργου.

Μοντέλο άρδευσης

Η δημιουργία του μοντέλου άρδευσης σχετίζεται άμεσα με τις ανάγκες της καλλιέργειας του βαμβακιού ως προς τις υδατικές του απαιτήσεις, ανάλογα με τα φαινολογικά του στάδια.

Επιπλέον η δημιουργία του αλγορίθμου άρδευσης απαιτεί την γνώση των παρακάτω:

  1. Μετεωρολογικά δεδομένα( θερμοκρασία, ταχύτητα ανέμου , υψόμετρο, σχετική υγρασία αέρα)
  2. Εξατμισοδιαπνοή αναφοράς
  3. Εξατμισοδιαπνοή της καλλιέργειας και τον Φυτικό Συντελεστή
  4. Υπολογισμό Υδατικού Ισοζυγίου
  5. Προγραμματισμό άρδευσης

Η σημαντικότητα της δημιουργίας αυτού του μοντέλου έγκειται την στοχευμένη άρδευση της καλλιέργειας του βαμβακιού, η οποία αποτελεί πολύ σημαντική καλλιέργεια για την χώρα μας, και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οικονομικά οφέλη , στηρίζοντας την βιωσιμότητα της καλλιέργειας.

Μοντέλο πράσινου σκουληκιού

Το πράσινο σκουλήκι αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της καλλιέργειας του βαμβακιού προκαλώντας τεράστιες οικονομικες απώλειες. Η δημιουργία του μοντέλου πρόβλεψης για το πράσινο σκουλήκι απαιτεί την πλήρη κατανόηση και γνώση της οικολογίας και του βιολογικού του κύκλου.

Το μοντέλο αυτό στηρίζεται κατεξοχήν στην φαινολογία του εντόμου σε συνδυασμό με την φαινολογία του φυτού, ενώ παράλληλα σημαντικό ρόλο έχει η ημερήσια μεταβολή της θερμοκρασίας, μέσω των μετρήσεων των βαθμοημερών. Σύμφωνα λοιπόν με το κατάλληλο στάδιο της ζωής του εντόμου και των δεδομένων πρόβλεψης, δίνεται χάρη σε αυτό το μοντέλο, ο κατάλληλος και στοχευμένος χρόνος καταπολέμησης του σκουληκιού.

Η καταπολέμηση του εχθρού αυτού πραγματοποιείται κυρίως με χημικά μέσα. Η χημική καταπολέμηση θα πρέπει να γίνεται ορθότερα ώστε να είναι αποτελεσματική και οικονομικά συμφέρουσα. Η χρήση αυτού του μοντέλου αποσκοπεί στην έγκαιρη και έγκυρη καταπολέμηση του εχθρού, χρησιμοποιώντας σωστές δοσολογίες εντομοκτόνων, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον αλλά και η «τσέπη» του παραγωγού.


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ FARMADSS ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ FARMADSS ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ: 

LOGO


Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο στο πλαίσιο της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας “ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ“.

 FarmaDSS espa

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας