Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022

Το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας βρίσκεται πλέον στα χέρια μας

BIOSOLIDS
Το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας βρίσκεται πλέον στα χέρια μας
Το τελευταίο διάστημα, οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (COVID -19), επηρέασαν, παγκοσμίως, σε ένα τεράστιο βαθμό την οικονομία και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο την καθημερινότητα μας.

Πέραν της οικονομίας βέβαια, η υγειονομική αυτή κρίση φαίνεται να έχει άμεσες επιπτώσεις και στον αγροδιατροφικό τομέα, που είναι ένας από τους πιο άμεσα πληγέντες τομείς της παγκόσμιας κοινωνίας. Η συνεχής αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. το 2050, η μείωση των φυσικών πόρων και η κλιματική αλλαγή κάνουν επιτακτική την ανάγκη προσαρμογής του αγροτικού κλάδου στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες.

Παράλληλα, η παγκόσμια γεωργία προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που έχει επιβάλλει η νέα στρατηγική “Farm to fork” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η άμεση μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, με ουδέτερο ή θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, η μείωση απώλειας της βιοποικιλότητας και η διασφάλιση την επισιτιστικής ασφάλειας, της διατροφής και της δημόσιας υγείας προάγοντας το δίκαιο εμπόριο.

Επιπλέον, ένα ακόμη πρόβλημα των τελευταίων χρόνων είναι και η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η οποία εντάθηκε ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας. Το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απειλείται από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού και την έλλειψη επιθυμίας εκ μέρους των νέων να εργαστούν στον τομέα αυτόν. Στην Ελλάδα περισσότερο από το 30% των εργαζομένων στον γεωργικό τομέα είναι ηλικίας άνω των 64 ετών και μόνο το 5% είναι κάτω των 35 ετών.

Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν στραφεί στη βιωσιμότητα, έχοντας υιοθετήσει πλέον καταναλωτικές συνήθειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ ενδιαφέρονται περισσότερο για την προέλευση των προϊόντων απ’ ότι στο παρελθόν.
Είναι σαφές λοιπόν, πως οι παραγωγοί, οι εταιρείες και οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα καλούνται να αναδιαμορφώσουν τις στρατηγικές τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν άμεσα στις ραγδαίες εξελίξεις και να διατηρήσουν ακέραιο το παγκόσμιο οικολογικό αποτύπωμά τους.

Έτσι στην εταιρεία Biosolids S.A., έχοντας πλέον ως πυλώνα το μοντέλο “Farm to fork” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν ως σκοπό την ορθολογική διαχείριση οργανικών αποβλήτων, υπολειμμάτων και βιομάζας, στοχεύουν στην παραγωγή ενός βιώσιμου μοντέλου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αειφόρο ανάπτυξη, δημιουργώντας έτσι ένα υγιές οικοσύστημα, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος. Η Biosolids S.A. αντιμετωπίζει τα πάντα σαν μια ευκαιρία για τη δημιουργία αξίας, επιλέγοντας με προσοχή τις πρώτες ύλες, για έναν πλανήτη υγιή, με εύρωστες καλλιέργειες.

Προσφέρουν στον παραγωγό καινοτόμες και σύγχρονες πρακτικές για την αύξηση, τόσο της παραγωγής, αλλά και της άμυνας των καλλιεργειών στις βιοτικές & αβιοτικές καταπονήσεις. Είναι δίπλα του από τη σπορά έως τη συγκομιδή, παρέχοντας του βιολογικές προτάσεις θρέψης και προστασίας της καλλιέργειας από εχθρούς & εξωγενείς παράγοντες. Δεσμεύονται πως μέσα στην επόμενη πενταετία θα εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο το προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο, παρέχοντας ακόμη περισσότερες βιολογικές λύσεις και προτάσεις θρέψης στον παραγωγό.

Όλοι μαζί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το μέλλον της ελληνικής γεωργίας βρίσκεται πλέον στα χέρια μας, αρκεί να χρησιμοποιούμε κατάλληλα προϊόντα και αειφόρες πρακτικές,  σεβόμενοι με αυτό τον τρόπο τους γύρω μας και το περιβάλλον!


 Logo HorizontaL TRANSPARENT 400px

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας