Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024

Δημοσιεύθηκε η 6η πρόσκληση του Μέτρου 10 που αφορά τη "Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα"

ΥΠΑΑΤ
Δημοσιεύθηκε η 6η πρόσκληση του Μέτρου 10 που αφορά τη "Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα"

Στόχος της Δράσης είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα).

Στόχοι δράσης

Η Δράση συνεισφέρει στην «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία» και ειδικότερα στις Περιοχές Εστίασης:

- Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Natura 2000, και εντός των περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, της γεωργίας Υψηλής Φυσικής Αξίας (HNV) και της κατάστασης των ευρωπαϊκών τοπίων και

- Βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

- Πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και βελτίωση της διαχείρισης αυτού.

Πεδίο και γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής

Η πρόσκληση αφορά τις Ευπρόσβλητες Ζώνες από τη Νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης (ΖΕΝ) που περιλαμβάνονται στον παρακάτω πίνακα:

 perioxes nitro metro 10

Πεδίο εφαρμογής

Η δράση εφαρμόζεται σε αρδευόμενα αγροτεμάχια με:

- αροτραίες καλλιέργειες (δέσμευση Α και Β)

- μόνιμες καλλιέργειες (δέσμευση Γ)

Πιστώσεις - Χρηματοδότηση

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται σε 100.000.000€ (εκατό εκατομμύρια ευρώ), όπως προβλέπεται στον χρηματοδοτικό Πίνακα του ΠΑΑ, και χρηματοδοτείται από το μέσο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (URI).

Είδος παρεχόμενων ενισχύσεων 

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως για να αποζημιώνει τους δικαιούχους για:

- την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα), ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν,

- το πρόσθετο κόστος, που συνίσταται: στο κόστος των φυτών εδαφοκάλυψης για τα υπό αγρανάπαυση αγροτεμάχια με κλίση μεγαλύτερη του 8% για τους δικαιούχους της δέσμευσης Α «Αγρανάπαυση γεωργικής έκτασης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της αρδευόμενης έκτασης» & στο κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων για τους δικαιούχους που αναλαμβάνουν τη δέσμευση Γ,

- το κόστος συναλλαγής, που συνίσταται στην κατάρτιση του «Σχεδίου Διαχείρισης Εισροών» (ΣΔΕ).

Κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχου

1. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχου πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεων.

2. Δικαιούχοι της παρούσας Πρόσκλησης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης.

3. Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας Πρόσκλησης, ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

α) Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα (10) έτη.

β) Όσοι έχουν αποκλειστεί από γεωργοπεριβαλλοντική δράση, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει ένα (1) ημερολογιακό έτος από το ημερολογιακό έτος της διαπίστωσης της παράβασης.

 Πηγή: ΥΠΑΑΤ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας