Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024

Ξεκίνησε η Διαβούλευση που αφορά το πρόγραμμα «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας»

ΥΠΑΑΤ
Ξεκίνησε η Διαβούλευση που αφορά το πρόγραμμα «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας»

Στις 11/07/2024 ξεκινά η διαβούλευση για τις «Λεπτομέρειες εφαρμογής της Παρέμβασης ‘’Π3-75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας’’ του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027 » και θα ολοκληρωθεί στις 25/07/2024.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Παρέμβασης Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας»;

- Η προσέλκυση και διατήρηση νέων σε ηλικία γεωργών.

- Η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές.

- Η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.

- Η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κυκλικής βιοοικονομίας και της αειφόρου δασοκομίας.

Ποια τα κριτήρια των δικαιούχων;

1. Οι υποψήφιοι φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά το έτος έναρξης της υποβολής της αίτησης στήριξης δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης:

1.1. Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

1.2. Έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

1.3. Δεν έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

1.4. Διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω της παρέμβασης Π3-78.1 «Εκπαίδευση-κατάρτιση γεωργών-δασοκόμων» του ΣΣ ΚΑΠ εντός 36 μηνών από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισής τους. 1.5. Έχουν τουλάχιστον επίπεδο γνώσεων 4 δηλαδή είναι απόφοιτοι επαγγελματικής σχολής ή Λυκείου ή είναι απόφοιτοι των σχολών επαγγελματικής κατάρτισης Σ.Ε.Κ. και ΕΠΑ.Σ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (επίπεδο 3) γεωτεχνικής κατεύθυνσης ή έχουν επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 δηλαδή απολυτήριο γυμνασίου και ταυτόχρονα εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών που δεν αποτελεί μέρος πιστοποιητικού ή διπλώματος (βεβαίωση από την αρμόδια αρχή). Εάν δεν καλύπτονται τα ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυμνασίου) και επαγγελματικά προσόντα ως εξής: Άσκηση του επαγγέλματος του αγρεργάτη με πλήρη απασχόληση επί τρία συναπτά έτη ή επί ισοδύναμο χρονικό διάστημα με μειωμένο ωράριο, κατά την τελευταία δεκαετία (αποδεικνύεται με πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από αρμόδια αρχή, δελτία μισθοδοσίας ή εργόσημο ή άλλα σχετικά έγγραφα, εφόσον διευκρινίζουν σαφώς τις επαγγελματικές δραστηριότητες) ή να είχαν κύρια ασφάλιση επί τουλάχιστον τρία έτη ως «ενήλικα μέλη αγροτικής οικογενειακής εκμετάλλευσης».

1.6. Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής της παρέμβασης, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 14 του άρθρου 3.

1.7. Είναι αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 3, κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

1.8. Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.

2. Οι υποψήφιοι νομικά πρόσωπα:

2.1. Έχουν ως νόμιμο εκπρόσωπο φυσικό πρόσωπο που, πληροί τα κριτήρια της παρ. 1 εκτός των περ. 1.7 και 1.8.

2.2. Εγκαθίστανται για πρώτη φορά σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 3.

2.3. Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης.

2.4. Έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αρχηγού – νόμιμου εκπροσώπου τους και εντός της ίδιας Περιφέρειας.

2.5. Ο νόμιμος εκπρόσωπος αναλαμβάνει την αρχηγία της γεωργικής εκμετάλλευσης του νομικού προσώπου σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3.

3. Έχουν κύρια δραστηριότητα με κωδικό (ΚΑΔ) των γεωργικών ομάδων 01 εκτός των ΚΑΔ 01.6 και 01.7.

4. Είναι νόμιμοι κάτοχοι οικονομικά και λειτουργικά αυτόνομης γεωργικής εκμετάλλευσης και είναι νομικά και οικονομικά υπεύθυνοι για την κανονική λειτουργία της.

5. Κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης έχουν υποβάλλει αποδεκτή Ενιαία Αίτηση Στήριξης, όπως η έννοια ορίζεται στην παρ. 20 του άρθρου 3, στην οποία έχουν συμπεριλάβει το σύνολο της γεωργικής τους εκμετάλλευσης.

6. Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία έτη και μέγιστη τα τέσσερα έτη με δεσμευτικό ποσοτικό στόχο και χρονικές προθεσμίες, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 9, για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους και αναλαμβάνουν τις σχετικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 10, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης ή συμπλήρωσης επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτείται. 

7. Δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες μη επιλέξιμων υποψηφίων, σύμφωνα με το άρθρο 7.

Πηγή:ΥΠΑΑΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας