Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2024

Green Projects – Τεχνολογίες IoT και Blockchain στο Χωράφι για Καλό Σκοπό

Green Projects
Green Projects – Τεχνολογίες IoT και Blockchain στο Χωράφι για Καλό Σκοπό

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η δράση «Πατάτες για καλό σκοπό», την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, της Green Projects Α.Ε., της AGRIMORE, της COMPO EXPERT και της UPL.

Η εν λόγω δράση αφορούσε την καλλιέργεια πατάτας, στο χώρο του Αγροκτήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και είχε εκπαιδευτικό αλλά και κοινωφελή σκοπό!

Μέσω αυτής επιτεύχθηκαν πολλοί σημαντικοί στόχοι, όπως είναι η εκπαίδευση των φοιτητών/τριών και η συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας με εταιρείες και φορείς, αλλά και η ενίσχυση του αισθήματος της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης, καθώς οι παραχθείσες ποσότητες της συγκομιδής που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου, έγιναν δωρεά σε σημαντικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καλαμάτας (Νοσοκομείο, ΚΕΦΙΑΠ, Κοινωνικό Μαγειρείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κιβωτός του Κόσμου, Παιδικά Χωριά SOS, ΚΕΘΕΑ Κύτταρο, “ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ” Δράση για την Ανάπτυξη, κτλ.).

Η εταιρεία Green Projects A.E., γνωρίζοντας τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο πλαίσιο του προγράμματος των δράσεων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, προσέφερε δωρεάν έξυπνα ΙοΤ συστήματα ευφυούς γεωργίας για την υλοποίηση της δράσης. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των συνθηκών καλλιέργειας, την αυτοματοποίηση της άρδευσης και την ιχνηλάτηση των παραγόμενων προϊόντων με σκοπό, τόσο την διάδοση των καινοτόμων εφαρμογών στον αγροτικό τομέα, όσο και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την δημιουργία ενός κόμβου ανοιχτών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, η Green Projects, παραχώρησε για την εν λόγω δράση, μια άδεια χρήσης σε επίπεδο οργανισμού, απεριόριστης διάρκειας, της πλατφόρμας GP CoreIoT (Έκδοση Pro) καθώς και 4 συσκευές LoRA που μετράνε σε πραγματικό χρόνο παραμέτρους στο χωράφι (θερμοκρασία και υγρασία περιβάλλοντος, υγρασία φύλλου, θερμοκρασία και υγρασία εδάφους σε δύο βάθη, ηλεκτρική αγωγιμότητα εδάφους) αλλά και κατά τη μεταφορά του προϊόντος σε επίπεδο παλέτας (θερμοκρασία και υγρασία κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση). Επίσης παραχωρήθηκε δωρεάν 1 συσκευή GP LoRa Actuator η οποία επιτρέπει την εξ αποστάσεως ενεργοποίηση ηλεκτροβάνας για άρδευση βάσει πραγματικών αναγκών της καλλιέργειας.

Τα δεδομένα από τις συσκευές συλλέγονται μέσω δικτύου επικοινωνιών LoRa στο σύστημα τηλεμετρίας GP CoreIoT, της Green Projects, το οποίο υποστηρίζει τη λήψη και διαχείριση δεδομένων και την απεικόνιση αυτών στο web και σε φορητές συσκευές. Περιλαμβάνει διαδικτυακή εφαρμογή για διασύνδεση με τους χρήστες του, καθώς και ένα σύνολο διεπαφών API για την ανταλλαγή δεδομένων με συστήματα τρίτων. Επιπλέον, υποστηρίζει ένα ολοκληρωμένο τηλεμετρικό δίκτυο που συγκεντρώνει δεδομένα από μετεωρολογικές και άλλες συσκευές αισθητήρων, συσκευές που συνδέονται με αγροτικό εξοπλισμό, κτλ. Το σύστημα ανάλυσης δεδομένων από τους σταθμούς, βοηθάει στην ορθότερη λήψη αποφάσεων για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη παραγωγή, με τις λιγότερες εισροές.

Τέλος, η Green Projects παραχώρησε δωρεάν για την κοινωφελή δράση τη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας KalaΘos, ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού μηχανισμού πλήρους ιχνηλασιμότητας φρέσκων φρούτων και λαχανικών με χρήση τεχνολογίας blockchain και με δυνατότητα λεπτομερούς καταγραφής και του ανθρακικού αποτυπώματος από το χωράφι μέχρι το ράφι.


 GREEN PROJECTS

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας