Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

Τι ισχύει φέτος με τη φορολόγηση των αγροτών που δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων

Τι ισχύει φέτος με τη φορολόγηση των αγροτών που δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων

Την προσοχή των αγροτών που δεν είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, σχετικά με την φορολόγηση φέτος, εφιστά με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις των προαναφερόμενων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές τους παρελθόντος,  εξηγώντας ότι: « Στο παρελθόν όταν αυτοί πήγαιναν στον λογιστή για να φτιάξουν την φορολογική τους δήλωση, δεν υποχρεούταν να προσκομίσουν τίποτα ούτε από τα αγροτικά τους έσοδα ούτε από τις αγροτικές τους δαπάνες. Ο λογιστής έβαζε στην δήλωσή τους ένα ποσό εσόδου σύμφωνα με ένα πινακάκι του Υπουργείου ανά στρέμμα και δεν είχε περεταίρω κάποια άλλη υποχρέωση.

Από τις δηλώσεις όμως που θα κατατεθούν σε λίγες ημέρες (που αφορούν τα εισοδήματα 1/1 -31/12/2014 τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Οι αγρότες αυτοί (που είπαμε ότι δεν έχουν βιβλία και δεν εκδίδουν οι ίδιοι τιμολόγια) θα πρέπει να προσκομίσουν στον λογιστή τις πωλήσεις τους δηλαδή τα τιμολόγια αγορών που τους έκοψαν οι έμποροι που αγόρασαν τα προϊόντα τους και τις επιδοτήσεις που έλαβαν. Επίσης θα πρέπει να προσκομίσουν και τα τιμολόγια των δαπανών ή τις δαπάνες των εργοσήμων που πλήρωσαν για να αφαιρεθούν από τον λογιστή και να γλιτώσουν έτσι φόρους».

Ο Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων υπενθυμίζει ότι «η φορολόγησή τους φέτος δεν θα είναι σύμφωνα με τα στρέμματα αλλά «έσοδα μείον έξοδα» και ότι μένει θα έχει φόρο 13% και επιπλέον επί του φόρου θα χρεωθεί και προκαταβολή ίση με 27,5% του φόρου. Επίσης θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ εφόσον αφορά το 2014 αφού δεν θα ισχύσει το πιθανολογούμενο αφορολόγητο που η νέα κυβέρνηση επικαλείται ότι θα επαναφέρει στο μέλλον. Συνεπώς όπως έχει η φορολογική νομοθεσία αυτήν την στιγμή μιλάμε για τσουχτερή φορολόγηση επιβάρυνση».

 

 

Επίσης, σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι αγρότες (που δεν είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων)  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο λογιστής θα πρέπει:

  1. Να καταχωρίσει όλα τα έσοδα και τα έξοδα στο λογιστικό του πρόγραμμα.
  2. Να εξάγει τα οριστικά αποτελέσματα.
  3. Να συντάξει πιθανότητα (σ.σ. περιμένουμε την εγκύκλιο) ένα νέο έντυπο φορολογικής δήλωσης Ε3 ώστε τα αποτελέσματά του να μεταφέρονται στην κεντρική του φορολογική δήλωση.
  4. Να ελέγξει αν υπάρχει απόθεμα προϊόντων κατά την έναρξη της φορολογικής περιόδου 2014 διότι εξ αυτού του λόγου μπορεί να μειωθεί η φορολόγηση.
  5. Να ελέγξει -αν τελικώς φορολογηθούν οι επιδοτήσεις – (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα) αν οι επιδοτήσεις που έχουν ληφθεί στην χρήση 2014 αφορούν προγενέστερο χρόνο διότι πάλι θα βελτιωθεί η φορολογική επιβάρυνση του αγρότη.
  6. Να υποβάλλει και μια διαφορετική δήλωση (σε άλλη ημερομηνία), – η οποία λέγεται «Συγκεντρωτική Τιμολογίων» – όπου θα δηλώσει όλα τα τιμολόγια δαπανών του αγρότη και θα τα στείλει ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Οικονομικών για διασταύρωση.
  7. Να υποβάλλει, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και υπάρχουν ειδικές δαπάνες παροχής υπηρεσιών στον αγρότη, δηλώσεις παρακράτησης φόρου 3% ή 20%. Aνάλογα, θα πρέπει να υποβληθούν και οι σχετικές δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου.

Τέλος ο Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων διευκρινίζει ότι «για όσα προαναφέρθηκαν πολλοί θα νομίζουν ότι αφορούν τους αγρότες που υπάχθηκαν στα βιβλία και κόβουν οι ίδιοι τα τιμολόγια πωλήσεων τους. Απαντάμε ΟΧΙ. Αφορούν και τους αγρότες που δεν υπάχθηκαν στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων και που τις πωλήσεις τους τις κόβουν με τιμολόγια οι έμποροι ή οι συνεταιρισμοί που αγοράζουν τα προϊόντα τους. Βεβαίως για όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι αγρότες που δεν έχουν φορολογικά βιβλία και δεν πουλούν το λάδι τους παρά το έχουν μόνον για δική τους κατανάλωση».

 


Πηγή: www.agro24.gr

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας