Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015

Μόνο η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο «φέτα»… σκληρές διαπραγματεύσεις για την προστασία της φέτας στον Καναδά με Υπουργούς εξωτερικών Υποθέσεων E.E.

Μόνο η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο «φέτα»… σκληρές διαπραγματεύσεις για την προστασία της φέτας στον Καναδά με Υπουργούς εξωτερικών Υποθέσεων E.E.

H Αθήνα διαμηνύει ξεκάθαρα ότι δεν θα στηρίξει την εμπορική συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός αν η συμφωνία αλλάξει για να καθορίσει ότι μόνο η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο «φέτα».

 

 

Αυτό θα υποστηρίξει η ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων που ξεκινά σήμερα, 7 Μαΐου, στις 10 ώρα Βρυξελλών, με κεντρικό θέμα την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.

Μετά από πέντε χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών το περασμένο έτος, αλλά οι απροσδόκητες αντιπαραθέσεις πάνω σε πτυχές του τελικού κειμένου έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες και θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επικύρωσή της.

Η Ελλάδα θα πει στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι το συμφωνηθέν κείμενο δεν προστατεύει την ελληνική φέτα στον Καναδά, επειδή, σύμφωνα με τους όρους του συμφώνου, καναδικές εταιρείες που χρησιμοποιούσαν την ονομασία «φέτα» πριν από τον Οκτώβριο 2013, μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν.
"Έχουμε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πολυάριθμους σφετεριστές του διάσημου τυριού μας στην αγορά του Καναδά," Έλληνες διπλωμάτες έγραψαν σε ένα σημείωμα προς τους υπουργούς για τη συνάντηση της Πέμπτης. Πρόσθεσαν ότι "θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο για εμάς, να εγκρίνουμε" το εμπορικό σύμφωνο ΕΕ-Καναδά.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ένα ελληνικό βέτο θα μπορούσε να τορπιλίσει τη συμφωνία.
Η Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η φέτα αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της, διότι παράγει αυτό το τυρί από αιγοπρόβειο γάλα για 6.000 χρόνια και θέλει τους Καναδούς παραγωγούς να επισημαίνουν πάνω στη συσκευασία αντίστοιχων τυριών ότι είναι «τύπου φέτα» και όχι «φέτα».
Η γεωγραφική προστασία των ευρωπαϊκών ονομασιών προέλευσης των τροφίμων προκαλεί, επίσης, ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ΕΕ επιδιώκει μία αντίστοιχη εμπορική συμφωνία με εκείνη του Καναδά.
Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι το σύστημα της ΕΕ είναι άδικο, διότι υπάρχουν μετανάστες από την Ευρώπη που έχουν αρχίσει να παράγουν τέτοιο τυρί εδώ και χρόνια, όπως η ελληνική φέτα και θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το εξάγουν.
Υποστηρίζουν, επίσης, ότι δεν υπάρχει μέρος/τοποθεσία, που ονομάζεται «φέτα» και γι 'αυτό δεν πρέπει να το τυρί αυτό να έχει γεωγραφική προστασία.

feta greeceΠηγή: Reuters

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας