Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Aγροτικό χαράτσι 276 εκ. και άλλα μέτρα φέρνουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς φέρνουν

Aγροτικό χαράτσι 276 εκ. και άλλα μέτρα φέρνουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς φέρνουν

Η κυβέρνηση, στην πρόταση που έχει υποβάλλει στους εκπροσώπους των θεσμών και η οποία απορρίφθηκε ως ανεπαρκής, έχει ήδη περιλάβει έσοδα από τον αγροτικό τομέα 276 εκατ. ευρώ από την «περιβαλλοντική και αγροτική συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε.», χωρίς βεβαίως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο ακριβής αγγλικός όρος δίπλα στο χρηματικό ποσό που αναγράφεται (276 εκατ. ευρώ) είναι: «Εnvironmental and agricultural compliance with EU regulation». Παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας το γεγονός ότι το ποσό περιλαμβάνεται στη λίστα με τα φορο-εισπρακτικά μέτρα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για πρόστιμα. Άλλωστε, στην σκληρή πρόταση των δανειστών που παρέδωσε ο Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρχε μια ομάδα δράσεων που, με βάση τις εκτιμήσεις της τρόικας, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περί τα 100 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι η Ελλάδα θα διαχειρίζεται με «συνετό» τρόπο τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, θα λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και της ποιότητάς τους, θα καταστήσει ελκυστικότερο το επενδυτικό περιβάλλον στον αγροτικό τομέα και θα διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ (χαρακτηριστικά αναφέρεται το ΟΣΔΕ).

Υπερφορολόγηση
Την ίδια στιγμή οι εταίροι ζητούν ρητά την επιβολή συντελεστή 33% στη φορολόγηση των αγροτών, προκειμένου να υπάρξουν έσοδα 500 εκατ. ευρώ ετησίως για τον προϋπολογισμό, και μάλιστα με χαρακτήρα μονιμότητας. Η πρόταση περιλαμβάνεται στο αναλυτικό κείμενο το οποίο έχουν αποστείλει οι θεσμοί/τρόικα στην κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι αγρότες φορολογούνται με συντελεστή 13%. Στο κείμενο των θεσμών/τρόικας αναφέρεται συγκεκριμένα ο συντελεστής 33%, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν ο εν λόγω συντελεστής θα εφαρμοστεί μόνο για τους αγρότες ή θα επεκταθεί στο σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών που σήμερα φορολογούνται με 26%.

Επιπλέον οι θεσμοί ζητούν:

  • Την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • μείωση του ποσού της επιστροφής ΦΠΑ ή τη μείωση των ωφελούμενων απ' αυτήν.
  • Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ κατά τρόπο ώστε να είναι πιο αναλογικές εισφορές – παροχές (συντάξεις) και οι τελευταίες να εναρμονιστούν με ό,τι συμβαίνει στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός εάν ο ΟΓΑ συγχωνευτεί με τα άλλα ταμεία.

forologia agrotwn

Πηγή: agro24

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας