Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015

Σε ισχύ εντός της εβδομάδας τα έκτακτα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά λόγω εμπάργκο

Σε ισχύ εντός της εβδομάδας τα έκτακτα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά λόγω εμπάργκο

Την ημέρα της δημοσίευσης του, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ ο κοινοτικός κανονισμός, σχετικά με έκτακτα μέτρα για την αποζημίωση των φρούτων και των λαχανικών, που ανακοίνωσε ο Επίτροπος για τη Γεωργία στις 13 Ιουλίου.

Η ημερομηνία που αναμένεται να δημοσιευθεί ο κανονισμός είναι η 6η Αυγούστου και στην προκειμένη φάση βρίσκεται στα τελικά στάδια επεξεργασίας σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και πρόκειται να εφαρμοσθεί από εκείνη την ημέρα και για ένα έτος , μέχρι την 30η Ιουνίου 2016.

Ως Έκτακτα μέτρα θεωρούνται εκείνα που περιλαμβάνονατι και έχουν ήδη εφαρμοστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου από τον κανονισμό 1031/2014.

Τα προϊόντα που καλύπτονται είναι εκείνα που ήδη περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού: αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, τα επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, τα μούρα, ντομάτες, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο, πιπεριές, αγγούρια, μανιτάρια, τα πορτοκάλια, Κλημεντίνες, μανταρίνια και τα λεμόνια, και θα επεκταθεί σε άλλα δύο προϊόντα: ροδάκινα και νεκταρίνια.

Σε κάθε χώρα μέλος έχει κατανεμηθεί μια ποσόστωση για τις αποσύρσεις ανά κατηγορία προϊόντων.

Στην Ελλάδα ισχύουν τα ακόλουθα:

Προϊόν Μέγιστες κατανεμηθείσες ποσότητες
Μήλα 2.500
Αχλάδια
Ντομάτες 1.350 
Καρότα
Γλυκοπιπεριές
Αγγούρια
Αγγουράκια
Δαμάσκηνα 16.300
Νωπά επιτραπέζια σταφύλια
Ακτινίδια
Πορτοκάλια 7.950
Κλημεντίνες
Μανταρίνια (στα οποία περιλαμβάνονται τα tangerines & satsumas), wilkings και παρόμοια υβρίδια εσπεριδοειδών
Λεμόνια
Ροδάκινα και νεκταρίνια 20.900

 

Το προσχέδιο του κανονισμού προβλέπει ότι θα διατεθούν επιπλέον 3.000 τόνοι για τις ανωτέρω ομάδες προϊόντων της χώρας μας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των φρούτων και λαχανικών που έληξε στις 30 Ιουνίου έχουν αποσυρθεί στην ΕΕ 770,000 τόνοι , με κόστος στήριξη περίπου € 155 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Εξαγωγέων INCOFRUIT – HELLAS, κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή διαταραχών αλλά και τη στήριξη της αγοράς.

Πηγή: paseges.gr

 

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας