Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016

Γεωργικές Προειδοποιήσεις : Κλαδοσπορίωση τομάτας

Γεωργικές Προειδοποιήσεις : Κλαδοσπορίωση τομάτας

Ο μύκητας Cladosporium fulvum (Fulvia fulva) διαχειμάζει στα υπολείμματα της καλλιέργειας, στο σπόρο και σε διάφορα μέρη του θερμοκηπίου.

Τα σπόρια του μύκητα, κονίδια, με τη βοήθεια του αέρα ή με τα πιτσιλίσματα του νερού μεταφέρονται στιυς φυτικούς ιστούς.

Με σχετική υγρασία πάνω απο 85% τα κονίδια μέσα σε 3 μέρες τα κονίδια βλαστάνουν προς μυκηλιακή υφή και το παθογόνο εισέρχεται στους φυτικούς ιστούς από τα στομάτια. Αναπτύσσεται ενδοκυτταρικά κοντά στο αγγειακό σύστημα και σχηματίζει τα σπόριά του, κονίδια , πάνω σε κονιδιοφόρους οι οποίοι εξέρχονται από τα στομάτια στην κάτω επιφάνεια του φύλλου. Αυτά μεταφέρονται με τον άνεμο, το νερό και τις καλλιεργητικές εργασίες και προκαλούν νέες μολύνσεις. Μετάδοση του παθογόνου μπορεί να γίνει και με το μολυσμένο σπόρο.

Η μόλυνση ευνοείται από πολύ υψηλή σχετική υγρασία (πάνω από 80%, άριστη πάνω από 95%) και θερμοκρασία 15-25οC.

Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως το φύλλωμα και σπανιότερα τα άνθη, τους καρπούς και τους βλαστούς. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα αρχικά ως κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες οι οποίες προοδευτικά γίνονται καστανοκίτρινες και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια του φύλλου στην περιοχή της κηλίδας εμφανίζονται οι καρποφορίες του μύκητα σαν σκούρα καστανή, βελούδινη εξάνθηση.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με εφαρμογή καλλιεργητικών και χημικών μέτρων.

Συνιστάται η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, υγιούς σπόρου και φυταρίων, η απομάκρυνση και καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων και των προσβεβλημένων φυτών, η μείωση της σχετικής υγρασίας, ενώ όσο αφορά τα χημικά μέτρα συστήνεται η εφαρμογή κατάλληλων, εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων εφόσον διαπιστωθούν συμπτώματα προσβολής.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας