Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Συμβουλές για την προστασία και την αντιμετώπιση της Μύγας της Μεσογείου

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Συμβουλές για την προστασία και την αντιμετώπιση της Μύγας της Μεσογείου

Για την αντιμετώπιση της Μύγας της Μεσογείου πρέπει να γίνεται συνδυασμός καλλιεργητικών και χημικών μέτρων με βιοτεχνολογικές μεθόδους και ψεκασμούς κάλυψης ή δολωματικούς.

Η Μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata) είναι ένα μικρό δίπτερο, παγκόσμια διαδεδομένο και πολυφάγο είδος προσβάλλοντας τους καρπούς εσπεριδοειδών, πυρηνοκάρπων, μηλοειδών και άλλων ποωδών φυτών και θάμνων.

Περιγραφή

Το ενήλικο έχει μήκος 4-6mm, διάφανα, μεμβρανώδη φτερά, με γκρι, μικρές κηλίδες στη βάση τους και τρεις χαρακτηριστικές πορτοκαλοκίτρινες λωρίδες, κιτρινωπή κεφαλή με κόκκινους οφθαλμούς και καστανοπορτοκαλί κοιλία με δύο αργυρού χρώματος εγκάρσιες ζώνες.

Τα αυγά είναι λευκά και στενόμακρα, ενώ η προνύμφη είναι μικρή, κιτρινόλευκου χρώματος.

myga mesogeioy cover

Στην Ελλάδα ολοκληρώνονται 5-6 γενιές.

Στις θερμές περιοχές της χώρα μας συμπληρώνει μία γενιά περίπου σε 1 μήνα.

Διαχειμάζει

Διαχειμάζει ως νύμφη στο έδαφος ή ως προνύμφη στους προσβεβλημένους καρπούς που έχουν πέσει στο έδαφος ή παραμένουν πάνω στο δέντρο.

Τα ενήλικα της πρώτης γενιάς εμφανίζονται προς το τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, πριν τα μέσα του Ιουνίου. Πετάνε σε κοντινές αποστάσεις και τρέφονται με σακχαρούχες ή αζωτούχες ενώσεις.

Τα ενήλικα συζευγνύονται και τα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά τους (σε ομάδες των 4-9), σε καρπούς που είναι κοντά στην έναρξη ή στη διάρκεια της ωρίμανσής τους, όταν δηλαδή αλλάζει το χρώμα τους, ανοίγοντας οπή (νύγμα) ωοτοκίας με τον ωοθέτη τους.

Σε ένα καρπό μπορεί να γίνουν περισσότερες από μία ωοτοκίες.

Οι νεοεκκολαπτόμενες προνύμφες τρέφονται στη σάρκα των καρπών, ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους και εξέρχονται από τον καρπό ανοίγοντας μικρή οπή πέφτοντας στο έδαφος όπου νυμφώνονται.

Μεγάλοι πληθυσμοί του εντόμου συνήθως παρουσιάζονται από τα μέσα Ιουλίου ή από νωρίς τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο.

Ευνοείται από σχετικά υψηλή σχετική ατμοσφαιρική υγρασία και θερμοκρασίας 20-32οC και ιδιαίτερα από ήπιο φθινόπωρο.

myga mesogeioy2 myga mesogeioy3

Ζημιά

Η ζημιά προκαλείται από τα ενήλικα κατά την ωοτοκία αλλά κυρίως από τις προνύμφες του εντόμου που τρέφονται στη σάρκα των καρπών. Στους πράσινους καρπούς η οπή ωοτοκίας είναι πολύ μικρή και μαύρη που περιβάλλεται από χλωρωτική κηλίδα, αλλά στους ώριμους καρπούς δε μπορεί να διακριθεί εύκολα.

Εσωτερικά του καρπού, η τροφική δραστηριότητα των προνυμφών προκαλεί σάπισμα της σάρκας οδηγώντας σε πτώση των καρπών ή αν αυτοί παραμείνουν στο δέντρο είναι μη εμπορεύσιμοι. Επιπλέον, στους προσβεβλημένους καρπούς αναπτύσσονται δευτερογενείς προσβολές από άλλα παθογόνα μεγαλώνοντας τη ζημιά.

Από τα εσπεριδοειδή ιδιαίτερα ευαίσθητες ποικιλίες είναι οι ποικιλίες πορτοκαλιάς Βαλένσια και Ναβελίνα.

myga mesogeioy5

Παρακολούθηση για προστασία

Η παρακολούθηση των πτήσεων του εντόμου γίνεται με ανάρτηση φερομονικών παγίδων ή παγίδων με διαλύματα υδρολυμένης πρωτεΐνης ή κίτρινων ή λευκών κολλητικών παγίδων.

Ανάρτηση παγίδων

Η ανάρτηση των παγίδων πρέπει να γίνεται νωρίς, από τα μέσα της άνοιξης και έχει στόχο την εκλεκτική θανάτωση του εντόμου, χωρίς να επιβαρύνεται το προϊόν, το περιβάλλον και ο χρήστης.

Για την αντιμετώπιση της Μύγας της Μεσογείου πρέπει να γίνεται συνδυασμός καλλιεργητικών και χημικών μέτρων.

Οι προσβεβλημένοι καρποί που παραμένουν πάνω στο δέντρο ή έχουν πέσει στο έδαφος θα πρέπει να συλλέγονται και να καταστρέφονται.

Κρίσιμο στάδιο για ψεκασμούς είναι όταν αρχίζει να αλλάζει το χρώμα των καρπών και πριν τα ενήλικα προλάβουν να ωοτοκήσουν σε αυτούς.

Οι ψεκασμοί μπορεί να είναι δολωματικοί ή ολικής κάλυψης

Οι δολωματικοί ψεκασμοί από εδάφους καλό είναι να εφαρμόζονται σε ευρεία κλίμακα σε μία περιοχή, είναι οικονομικοί, εκλεκτικοί προς τα ωφέλιμα και δεν υπάρχει κίνδυνος υπολειμμάτων στους καρπούς.

Αντίθετα, οι ψεκασμοί ολικής κάλυψης των δέντρων εφαρμόζονται όταν οι πληθυσμοί του εντόμου είναι πολύ υψηλοί, είναι όμως καταστροφικοί για τα ωφέλιμα έντομα και επιβαρύνουν το περιβάλλον και το χρήστη.


Η εταιρεία Anthesis ΕΠΕ είναι πρωτοπόρος εταιρεία στα Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιεργειών για τον έλεγχο των εχθρών και ασθενειών με τη χρήση Ωφέλιων Εντόμων σε συνδυασμό με φάρμακα, βιολογικά σκευάσματα και καλλιεργητικές τεχνικές.

Με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ποσότητας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων προς όφελος του παραγωγού με φιλικές μεθόδους για το περιβάλλον και τον καταναλωτή.

Αναζητήστε το κατάλληλο προϊόν για την καλλιέργεια σας:

✔ Ωφέλιμοι Οργανισμοί 

✔ Ολοκληρωμένα Προγράμματα Φυτοπροστασίας

✔ Προϊόντα Παρεμπόδισης Σύζευξης

Anthesis final logo 2017

 

Φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας