Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Βαμβάκι: Ισορροπία βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας

 Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Βαμβάκι: Ισορροπία βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας

Η καλλιέργεια του βαμβακιού καταλαμβάνει σημαντική έκταση στη χώρα μας. Η κατάλληλη λίπανση και άρδευση, η αποτελεσματική ζιζανιοκτονία, ο έλεγχος της ανάπτυξης των φυτών και η αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών συμβάλουν στην καλή ανάπτυξη των φυτών με πλούσια άνθηση και καρπόδεση. 

Η ισορροπημένη λίπανση και άρδευση βοηθά στην παραγωγή πολλών καρυδιών με καλό βάρος και ποιοτική ίνα.

Τα βαμβακόφυτα πρέπει να είναι συμπαγή, με αναπτυγμένο ριζικό σύστημα και δυνατό στέλεχος, με μικρά μεσογονάτια διαστήματα και πολλούς κοντούς πλευρικούς βλαστούς. Η καλά αεριζόμενη και φωτιζόμενη βλάστηση οδηγεί σε καλή καρπόδεση και πρώιμο άνοιγμα των καρυδιών ώστε αυτά να συγκομιστούν σε ποσοστό 80-90% στο πρώτο χέρι, πριν τις βροχές του φθινοπώρου.

Η μεγάλη βλαστική ανάπτυξη οδηγεί σε μειωμένη καρποφορία και οψίμηση της παραγωγής.

Το σταμάτημα της υπερβολικής βλαστικής ανάπτυξης επιτυγχάνεται με την εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης.

Οι ρυθμιστές ανάπτυξης των φυτών (φυτορρυθμιστικές ουσίες) επηρεάζουν ποικίλες διεργασίες τους, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης της βλάστησης και των καρπών.

Ένας ρυθμιστής ανάπτυξης είναι μια οργανική ουσία η οποία δεν είναι θρεπτική, συντίθεται από το φυτό σε μικρές συγκεντρώσεις και ρυθμίζει τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

Οι ρυθμιστές αύξησης διακρίνονται σε :

 • αυξίνες,
 • κυτοκινίνες,
 • γιββερελλίνες,
 • αμπσισικό οξύ,
 • αιθυλένιο,
 • μπρασσινοστεροειδή και
 • λοιπές ουσίες με ρυθμιστική δράση.

Στο βαμβάκι η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης μπορεί να ξεκινήσει πριν την έναρξη της άνθησης αν έχουμε υπερβολική ανάπτυξη των φυτών (ύψος φυτών πάνω από 50εκ.) ή με την εμφάνιση του 1ου λευκού άνθους (έναρξη άνθησης) αν οι κόμβοι του φυτού πάνω από αυτό είναι περισσότεροι από 12.

Οι ψεκασμοί συνιστάται να γίνονται το πρωί, αφού σηκωθεί η δροσιά ή αργά το απόγευμα για καλύτερη απορρόφηση από τα φυτά.

logo gr

Η εταιρεία Κ+Ν Ευθυμιάδη ΑΒΕΕ προτείνει την εφαρμογή του Φυτορρυθμιστικού σκευάσματος Treffo 5 SL.

Το Treffo 5 SL με δραστική ουσία mepiquat, δρα ως παρεμποδιστής της βιοσύνθεσης των γιββερελλινών.

Οι γιββερελλίνες συντίθενται στους νεαρούς ιστούς του βλαστού και στα σπέρματα και διακινούνται στο φυτό μέσω των αγγείων του ηθμού. Προκαλούν υπερβολική επιμήκυνση του στελέχους των φυτών τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι παρεμποδιστές βιοσύνθεσης των γιββερελλινών δεν επιτρέπουν τη βιοσύνθεσή τους, παρεμποδίζοντας την αύξηση και έτσι τα φυτά διατηρούνται σε επιθυμητό μέγεθος.

Το Treffo 5 SL εφαρμόζεται με καθολικό ψεκασμό φυλλώματος από την αρχή μέχρι και το τέλος της άνθησης. Μπορούν να γίνουν ως 3 εφαρμογές με απόσταση 14 ημερών μεταξύ τους, ενώ για την καλύτερη διαβροχή των φυτών συνιστάται η προσθήκη προσκολλητικού στο ψεκαστικό διάλυμα.

treffo etiketa

Σχετικά Άρθρα

 • Γιάννουλη Λάρισας
 • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • 2410-669107 & 2410-669108
 • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας