Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πώς να προετοιμαστείτε για τη σπορά βαμβακιού

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Πώς να προετοιμαστείτε για τη σπορά βαμβακιού

Ήρθε η στιγμή για τη σπορά βαμβακιού. Μεγάλης σημασίας αποτελούν η προετοιμασία του εδάφους, η επιλογή του κατάλληλου σπόρου και η εφαρμογή της λίπανσης και της ζιζανιοκτονίας που απαιτείται.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο σπόρος;

1. Να είναι πιστοποιημένος και όχι γενετικά τροποποιημένος σπόρος,

2. Η ποικιλία σπόρου να διαθέτει τον ενδεδειγμένο βιολογικό κύκλο για το συγκεκριμένο οικότοπο του χωραφιού ώστε να επιτυγχάνεται συμβατότητα μεταξύ πρωϊμότητας της ποικιλίας και των εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής,

3. Να προσδίδει ικανοποιητικό βαθμό ανθεκτικότητας ή ανοχής στους επιβλαβείς οργανισμούς και ειδικότερα στις αδρομυκώσεις,

4. Να διαθέτει υψηλή φυτρωτική και βλαστική ικανότητα, να είναι υγιής και επενδεδυμένος με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση επιβλαβών οργανισμών κυρίως των ασθενειών φουζάριο, φιζοκτόνια, φυτόφθορα, πύθιο. Εάν υπήρξαν στο παρελθόν προσβολές από σιδηροσκούληκα, αφίδες, θρίπες ή υπάρχει πιθανότητα προσβολής της νέας καλλιέργειας από τους παραπάνω εχθρούς αλλά και τυχόν διαχειμάζουσες προνύμφες ρόδινου σκουληκιού εντός του σπόρου σποράς θα πρέπει ο σπόρος να είναι επενδεδυμένος με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

bambaki

Τι είδους κατεργασία να γίνει στο χωράφι;

Κατά την προετοιμασία του χωραφιού προς σπορά οι καλλιεργητικές εργασίες στο έδαφος πραγματοποιούνται, όταν το χωράφι έχει την κατάλληλη υγρασία (είναι στο ρόγο του). Μετά το πρώτο όργωμα, συνήθως επεμβαίνουμε μέχρι δύο φορές με καλλιεργητή και όχι με φρέζα. Αποφεύγεται ο σχηματισμός επιφανειακών συσσωμάτων του εδάφους (μπλάνες) που είναι δύσκολο να διαμορφωθούν σε σποροκλίνη. Επιτυγχάνεται κατάλληλη σποροκλίνη με εδαφικό πορώδες που επιτρέπει τον αερισμό του εδάφους με ταυτόχρονη συγκράτηση της απαραίτητης υγρασίας για φύτρωμα κοντά στο σπόρο. Επιτρέπει την καθοδική κίνηση των υπερβολικών ποσοτήτων νερού από βροχοπτώσεις και αποφεύγεται η σήψη των σπόρων και των φυταρίων. Δεν δημιουργείται εύκολα η επιφανειακή συσσωμάτωση του εδάφους ΄΄κρούστα΄΄ η οποία εμποδίζει το φυτάριο που δημιουργήθηκε να εμφανισθεί στην επιφάνεια.

orgoma trakter

Όταν καλλιεργούμε το χωράφι, προσέχουμε ώστε να καθαρίζουμε τα μηχανήματα και εξαρτήματα από ριζώματα δυσεξόντοτων ζιζανίων όπως αγριάδα, κύπερη, βέλιουρας, περικοκλάδα για να μη μεταφέρονται στο καθαρό χωράφι.

Πότε να γίνει η αζωτούχος λίπανση;

Η λίπανση πραγματοποιείται κατά την σπορά, όπου ενσωματώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των λιπαντικών μονάδων. Το σύνολο των λιπαντικών μονάδων ανά στρέμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει:

N = 10-12 Μονάδες

P = 5-6 Μονάδες

K = 5-6 Μονάδες

lipasma

Για την ακριβέστερη διαπίστωση των απαιτούμενων λιπαντικών μονάδων αζώτου (Ν) πρέπει να γίνεται εδαφική ανάλυση για την περιεκτικότητα του εδάφους σε νιτρικό άζωτο και προσδιορισμό της ποσότητας αζωτολίπανσης ανάλογα με την στρεμματική απόδοση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν έχει προηγηθεί καλλιέργεια ψυχανθούς.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε την υπερβολική λίπανση διότι οψιμίζει η καλλιέργεια και παρατηρείται συγκέντρωση μη πρωτεϊνικών αζωτούχων ενώσεων στους βλαστικούς ιστούς.

Πώς να αντιμετωπίσουμε τα ζιζάνια;

Μπορούμε να κάνουμε προσπαρτική ζιζανιοκτονία με ενσωμάτωση με καλλιεργητή ή δισκοσβάρνα στο επιφανειακό στρώμα (5–8 cm) που φυτρώνουν οι σπόροι των ζιζανίων, είτε να χρησιμοποιήσουμε τα εγκεκριμένα και κατάλληλα ΄΄προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα΄΄ με επιφανειακή εφαρμογή μετά τη σπορά αλλά πριν το φύτρωμα του βαμβακιού. Εάν δεν επιλεχθεί καμία από τις προηγούμενες πρακτικές μπορούμε να επέμβουμε μετά την εμφάνιση των ζιζανίων αλλά πριν αυτά μεγαλώσουν και ανταγωνίζονται τα φυτά με χειρωνακτική καταστροφή (βοτάνισμα, σκάλισμα). Τέλος, μπορούν να εφαρμοστούν μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα, αλλά χρειάζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις διότι τα βαμβακόφυτα ενδέχεται να καταστραφούν.

Ο ψεκασμός των ζιζανιοκτόνων είναι καλό να γίνεται βράδυ, που οι συνθήκες είναι, συνήθως, ευνοϊκότερες για την καλύτερη αποδέσμευση του ζιζανιοκτόνου στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους (μικρότερη εξάτμιση κλπ).

ΠΗΓΗ: https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/olokl_fitoprostasia/Vamvaki-Odigies.pdf


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

FARMALEARN icon

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας