Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Aleurocanthus spiniferus: Η νέα απειλή για τα εσπεριδοειδή

Aleurocanthus spiniferus: Η νέα απειλή για τα εσπεριδοειδή

To Aleurocanthus spiniferus (Quaintance) (Hemiptera: Aleyrodidae), (Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης ) κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2008 σε καλλιέργεια εσπεριδοειδών και το 2016 στην Ελλάδα στην Περιφερειακή Ενότητα της Κέρκυρας σε καλλιέργεια πορτοκαλιάς.

Το είδος Aleurocanthus spiniferus έχει κύριους ξενιστές τα εσπεριδοειδή αλλά και το αµπέλι (Vitis vinifera), την Αχλαδιά (Ryrus spp.), τον λωτό (Diospyros kaki) και άλλα είδη καλλιεργούµενων (Αβοκάντο (Persea americana), ροδιά (Punica granatum), κυδωνιά (Cydonia oblonga) και καλλωπιστικών φυτών (είδη τριανταφυλλιάς Rosa spp.).

Σε έντονες προσβολές το έντοµο δηµιουργεί πολυπληθείς αποικίες προνυµφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

Τα ενήλικα άτοµα βρίσκονται και αυτά στις ίδιες θέσεις και σε περίπτωση που ενοχληθούν κινούνται έντονα πετώντας.

Αποτέλεσµα της προσβολής είναι ο σχηµατισµός κηλίδων µελιτωµάτων που στην συνέχεια αναπτύσσεται έντονη καπνιά.

Τα αβγά είναι επιµήκη-οβάλ έως νεφροειδούς σχήµατος µε µήκος 0,2mm και εναποτίθενται σε σπειροειδή σχηµατισµό στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Αρχικά έχουν κιτρινωπό χρωµατισµό και στη συνέχεια αποκτούν σκούρο καφέ και τελικά µαύρο χρωµατισµό χρωµατισµό καθώς το έµβρυο αναπτύσσεται αναπτύσσεται.

MAYROS ALEYRWDIS AKANTHODIS 23

   MAYROS AKANTHODIS ALEYRWDIS COVER

Οι νεαρές προνύµφες προνύµφες είναι µαύρου χρώµατος, πεπλατυσµένες, φέρουν 6 πόδια και περιφερειακά 2 επιµήκη και αρκετά µικρότερου µήκους ακανθώδης νηµάτια.

Κινούνται ενεργά στα σκιαζόµενα µέρη του φυλλώµατος και αφού εισάγουν τα στοµατικά µόρια εντός των φύλλων εκδύονται, χάνουν τα πόδια τους, αποκτούν οβάλ σχήµα και προσηλώνονται στο συγκεκριµένο σηµείο.

AKA 32

 ALE 27

Μετά από δύο επιπλέον εκδύσεις εµφανίζονται τα πτερωτά ενήλικα, τα οποία σε κατάσταση ηρεµίας, ο γενικός τους χρωµατισµός των πτερύγων είναι ένα µεταλλικό γκρί-µπλέ χρώµα µε ανοιχτόχρωµα σηµάδια.

Ανάλογα µε τις επικρατούσες συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόµου µπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 µήνες και να έχει από 3 έως πάνω από 6 επικαλυπτόµενες γενιές ανά έτος.

ALECSN 26

Η διασπορά των εντόµων σε µεγαλύτερες αποστάσεις γίνεται µε την διακίνηση προσβεβληµένων δενδρυλλίων που προορίζονται για φύτευση ή προσβεβληµένων τµηµάτων φυτών, στα οποία υπάρχουν αυγά ή και προνύµφες των εντόµων.

Το είδος Aleurocanthus spiniferus  αποτελεί οργανισµό καραντίνας και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για τον έγκαιρο εντοπισµό πιθανών νέων κρουσµάτων σε άλλες περιοχές.

ALECSN 31

Μακροσκοπικοί έλεγχοι µπορεί να πραγµατοποιούνται όλο το έτος και κυρίως κατά τους µήνες Μάιο έως Οκτώβριο, ιδιαίτερα σε φυτείες εσπεριδοειδών που βρίσκονται κοντά σε σηµεία εµπορίας, εισαγωγής, διακίνησης και παραγωγής δενδρυλλίων εσπεριδοειδών.

Επίσης, να γίνεται άµεση ενηµέρωση των αρµόδιων φυτοϋγειονοµικών υπηρεσιών (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου) σε περίπτωση εντοπισµού ύποπτων συµπτωµάτων.


Δείτε ΕΔΩ το Ενημερωτικό Δελτίο  που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαϊας 

Πηγή Φωτογραφιών: EPPO Global Database 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας