Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2024

Ζάβρος των σιτηρών – Ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς των σιτηρών και πως να τον αντιμετωπίσετε

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Ζάβρος των σιτηρών – Ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς των σιτηρών και πως να τον αντιμετωπίσετε

Δείτε πως θα προστατέψετε τις καλλιέργειες σας, από έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των σιτηρών.

Ο Ζάβρος είναι ένα μεγάλο σκαθάρι που προσβάλλει τις καλλιέργειες των σιτηρών. Έχει μαύρο μεταλλικό χρώμα και διακρίνεται εύκολα από τις αυλακώσεις που φέρει στις σκληρές πτέρυγες του (έλυτρα).

zavros

Η προνύμφη του είναι σκωληκόμορφη, μεγάλη μήκους 30-35mm, έχει υπόλευκο σώμα με καστανό κεφάλη και καστανοκόκκινα πόδια και κεραίες.

zavros2

Έχει μία γενεά το έτος και διαχειμάζει κυρίως ως προνύμφη 2ου και 3ου  σταδίου στο έδαφος.

Οι προνύμφες, παρατηρούνται από τα μέσα του Σεπτεμβρίου μέχρι τις πρώτες ήπιες μέρες του χειμώνα και τρέφονται με τα φύλλα των σιτηρών. Από τα μέσα Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου νυμφώνονται στο έδαφος σε βάθος 10-20cm και τα ενήλικα εμφανίζονται από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου.

Τα ενήλικα θηλυκά ωοτοκούν περίπου 80-120 αυγά από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου. Η ανάπτυξη του εντόμου ευνοείται από βαριά και αργιλώδη εδάφη, ενώ ο πληθυσμός του περιορίζεται σε περιόδους ξηρασίας. Επίσης, είναι πιο δραστήριο όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 20-26οC, ενώ αν ξεπεράσει τους 36οC το έντομο πεθαίνει.

Ο Ζάβρος προσβάλλει όλα τα σιτηρά, (αραβόσιτο, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη, σιτάρι) αλλά και το βαμβάκι και το τριφύλλι.

Η ζημιά στα φυτά προκαλείται τόσο από τις προνύμφες όσο και από τα ενήλικα. Οι προνύμφες προσβάλλουν τα νεαρά σιτηρά, κατασκευάζοντας μία στοά στο έδαφος από όπου βγαίνουν και τρώνε τα κατώτερα φύλλα των φυτών ή τα τραβούν μέσα στη στοά για να τραφούν. Τα μασημένα φύλλα είναι πεσμένα στο έδαφος και δίνουν την εικόνα ''τούφας’’ από κίτρινες φυτικές ίνες. 

zavros3

Τελικά, τα στελέχη των προσβεβλημένων φυτών μένουν χωρίς φύλλα. Η προσβολή συνήθως δεν φαίνεται ομοιόμορφα στην καλλιέργεια, αλλά κατά τόπους (κηλίδες).

zavros4

Τα ενήλικα τρέφονται από τα άνθη και τους νεαρούς σπόρους των σιτηρών που βρίσκονται στο στάδιο του ''γάλακτος’’, μέχρι και την πλήρη ωρίμανση.

zavros

Για την καταπολέμηση του εντόμου συστήνεται παράχωμα της καλαμιάς με άροση ή άμεση και προσεκτική απομάκρυνση του άχυρου από το χωράφι.

Θα πρέπει να γίνεται επιμελής ζιζανιοκτονία κυρίως των αγροστωδών ζιζανίων, ενώ αν το πρόβλημα είναι μεγάλο συνιστάται χημική αντιμετώπιση με εγκεκριμένα σκευάσματα ή  αμειψισπορά για 3-4 χρόνια με φυτά εκτός των σιτηρών. 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας