Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017

Αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού Λυμάντρια (Lymantria dispar)

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας
Αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού Λυμάντρια (Lymantria dispar)

Το πουρνάρι είναι ο πιο σημαντικός ξενιστής του εντόμου, ωστόσο πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολυφάγο είδος. Έχει παγκόσμια εξάπλωση και στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι προσβάλλει περισσότερα από 600 είδη φυτών.

Το έντομο έχει μια γενεά ανά έτος. Οι προνύμφες του εκκολάπτονται την άνοιξη και η παρουσία τους είναι εμφανής συνήθως έως τον Ιούνιο.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης τους μεταβαίνουν σε προστατευμένα σημεία προκειμένου να νυμφωθούν.

Η έξοδος των ενηλίκων συμβαίνει από τον Ιούνιο-Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Τα αβγά που τοποθετούν στους ξενιστές τους παραμένουν στα σημεία απόθεσης χωρίς να εκκολαφθούν μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Limantria all

Διαπιστώσεις:

Ύστερα από επιτόπιες παρατηρήσεις των γεωπόνων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Δράμας, σε αγροτικές περιοχές των Κυργίων έχει διαπιστωθεί η παρουσία χαμηλών πληθυσμών προνυμφών 2ου και 3ου σταδίου του λεπιδοπτέρου L.dispar σε κτήματα που γειτνιάζουν σε δασική βλάστηση κυρίως σε πουρνάρι.

Έχουν διαπιστωθεί μέτριας έκτασης προσβολές σε αμπέλι, αμυγδαλιές κλπ. Στις περισσότερες ωστόσο περιοχές του Νότου δεν παρατηρούνται προσβολές σε καλλιέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι, στη συγκεκριμένη περιοχή της Π.Ε. Δράμας, καθώς και σε άλλες, ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές που γειτνιάζουν σε δασικές περιοχές όπου κυριαρχεί το πουρνάρι, είχαν παρατηρηθεί εκτεταμένες προσβολές από το εν λόγω λεπιδόπτερο κατά την προηγούμενη άνοιξη (2016).

Συστάσεις:

  • Καλούνται οι καλλιεργητές σε περιοχές που γειτνιάζουν προς δασική βλάστηση, ιδίως με πουρνάρι, να ελέγχουν τις δενδρώδεις καλλιέργειες τους (αμυγδαλιές, μηλιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές κλπ).
  • Σε περίπτωση που εντοπίσουν ύποπτα συμπτώματα, να απευθυνθούν στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Δράμας ή στους ιδιώτες Γεωπόνους της περιοχής τους για περαιτέρω ενημέρωση.
  • Το έντομο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, εφόσον απαιτείται, με ψεκασμούς φυλλώματος σκευασμάτων τους Bacillus thuringiensis. Σε κάθε περίπτωση όταν ακολουθείται πρόγραμμα φυτοπροστασίας για άλλους εχθρούς (π.χ. ροδακινιάς, μηλιάς, αμυγδαλιάς κλπ) καλύπτει και την Λυμάντρια.
  • Στις περιπτώσεις έξαρσης πληθυσμών όπου η παρουσία των προνυμφών στις οικίες προκαλεί ιδιαίτερη όχληση με την παρουσία τους, υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων σε ευαίσθητα άτομα. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έντομο υγειονομικής σημασίας και να εξετάζεται η δυνατότητα εφαρμογής εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων (εντομοκτόνων υγειονομικής σημασίας) (π.χ. α-cypermethrin, λ-cyhalothrin κλπ) με ψεκασμό των εξωτερικών επιφανειών των οικιών (ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας).

Περισσότερες πληροφορίες ως προς τα εγκεκριμένα σκευάσματα βιοκτόνων θα βρείτε εδώ:

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΚΤΟΝΩΝ


Ενημερωτικό Δελτίο για τον επιβλαβή οργανισμό Λυμάντρια (Lymantria dispar)


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας