Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Προσβολές μυκητολογικών ασθενειών στην Αμυγδαλιά το Φθινόπωρο

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας
Προσβολές μυκητολογικών ασθενειών στην Αμυγδαλιά το Φθινόπωρο

Οι κλιματολογικές συνθήκες αυτής της περιόδου (αυξημένη υγρασία) ευνοούν την προσβολή των δέντρων από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες.

Έλκος κλαδίσκων (ΦΟΥΖΙΚΟΚΟ)

Μικρά έλκη, νεκρώσεις οφθαλμών και κλαδίσκων και εν συνεχεία ξηράνσεις κλάδων αποτελούν συμπτώματα προσβολής από το μύκητα της φόμοψης. Η ζημιά ξεκινά συνήθως με τον σχηματισμό νεκρώσεων στη βάση ή γύρω από έναν οφθαλμό.

Ο μύκητας προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε αρκετές περιοχές κυρίως στην ποικιλία Ferragnew (Φυρανιά) που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην συγκεκριμένη ασθένεια.

Η αντιμετώπιση του είναι δύσκολη καθώς ευνοείται όπως και οι άλλες μυκητολογικές ασθένειες από την ύπαρξη υγρασίας.

Οι εστίες μόλυνσης πρέπει να απομακρύνονται και αν καταστρέφονται με καύση κατά τη διάρκεια του χειμερινού κλαδέματος γιατί εάν πολλαπλασιαστούν καθιστούν αντιοικονομική την αντιμετώπιση τους καθώς θα πρέπει να αφαιρεθούν πολλά καρποφόρα όργανα.

Συστάσεις

Συνιστάται καταπολέμηση το φθινόπωρο κατά την πτώση των φύλλων, στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών και στη συνέχεια κάθε φορά που δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες (θερμ. 15-25οC και βροχοπτώσεις), με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Μονίλια

Μουμιοποιημένοι καρποί και βλαστοί με έλκη αποτελούν χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτής της μυκητολογικής ασθένειας. Όταν ο καιρός είναι βροχερός εκκρίνεται κόμμι από τους νεκρούς φυτικούς ιστούς.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων κατά την οποία τα προσβεβλημένα κλαδιά αφαιρούνται και καταστρέφονται με καύση.

Συνιστάται η χημική καταπολέμηση με την εφαρμογή κατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά την πτώση των φύλλων και στα στάδια της λευκής κορυφής και της πλήρους άνθησης.

Εξώασκος

Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως τα φύλλα προκαλώντας πάχυνση του ελάσματος και διόγκωση του κεντρικού νεύρου με ταυτόχρονη παραμόρφωση και συστροφή προς τα μέσα. Τα φύλλα αποκτούν κόκκινο-ιώδες χρώμα και είναι εμφανή από απόσταση.

Συνιστάται καταπολέμηση κατά την πτώση των φύλλων και επανάληψη στο στάδιο της διόγκωσης των ματιών με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Κορύνεο

Το παθογόνο προσβάλλει φύλλα, καρπούς και βλαστούς. Στα φύλλα προκαλεί νεκρωτικές κηλίδες οι οποίες στη συνέχεια αποξηραίνονται και πέφτουν δίνοντας την εντύπωση ότι το φύλλο έχει βληθεί από σκάγια. Στους καρπούς δημιουργούνται κηλίδες ανυψωμένες σαν σπυριά και στους βλαστούς μικρά έλκη.

Αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα με τη μονίλια.

Πολυστίγμωση

Σε δέντρα που εμφάνισαν συμπτώματα στις αρχές του έτους (κίτρινες-πορτοκαλοκόκκινες κηλίδες στα φύλλα) συνιστάται καταπολέμηση με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα πριν την πτώση των φύλλων και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ψεκασμός του εδάφους με ουρία 10-12% και ενσωμάτωση των φύλλων στο έδαφος.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας