Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

Δύσκολη καλλιεργητική περίοδος από άποψη φυτοπροστασίας το 2017, για το Αμπέλι

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου
Δύσκολη καλλιεργητική περίοδος από άποψη φυτοπροστασίας το 2017, για το Αμπέλι

ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το ύψος βροχής ήταν ικανοποιητικό για τη βόρεια Κρήτη σε αντίθεση με τη νότια όπου υστέρησε σημαντικά (Πίν. 1, Εικ. 1, 2, 3, 4).

Ιδιαίτερα άνυδρος ο Φεβρουάριος σχεδόν σε όλο το νησί. Στις ιδιαιτερότητες της χρονιάς καταγράφονται, οι χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και οι πλημμυρικές βροχοπτώσεις στα τέλη Οκτωβρίου στη βόρεια παραλιακή ζώνη του ν. Χανίων

PINAKAS1

EIKONA1 2

Μηνιαία (Εικ.1) και ετήσια (Εικ.2) ύψη βροχής (σε χιλ.) στη Σητεία Λασιθίου (βόρεια Κρήτη) βροχομετρικής περιόδου Σεπ 2016 – Αυγ 2017 και σύγκριση με κλιματικό μέσο όρο (Μ.Ο.).

EIKONA3 4

Μηνιαία (Εικ.3) και ετήσια (Εικ.4) ύψη βροχής (σε χιλ.) στο Τυμπάκι Ηρακλείου (νότια Κρήτη) βροχομετρικής περιόδου Σεπ 2016 – Αυγ 2017 και σύγκριση με κλιματικό μέσο όρο (Μ.Ο.).

ΒΛΑΣΤΗΣΗ

Φαινολογία:

Η έκπτυξη της βλάστησης ήταν σχετικά όψιμη. Ξεκίνησε από τα μέσα Μαρτίου στην ποικιλία σουλτανίνα της πρώιμης παραλιακής ζώνης. Η εξέλιξη των φαινολογικών σταδίων ήταν ομαλή, με έναρξη άνθησης από τα μέσα Μαΐου και ωρίμανση σταφυλιών από το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου. Στις ιδιαιτερότητες της χρονιάς σημειώνεται η έντονη ζωηρότητα της βλάστησης και η μεγάλη πυκνότητα του φυλλώματος (γράφημα 1).

Γράφημα 1. Εξέλιξη μήκους βλάστησης σε εκ. στην ποικιλία σουλτανίνα (μέσος όρος μήκους σε εβδομαδιαίες μετρήσεις).

GRAFHMA1

BLASTIKA STADIA

ΕΧΘΡΟΙ

1. Ευδεμίδα

Ήταν χρονιά με σοβαρά προβλήματα και δύσκολη αντιμετώπιση. Η πληθυσμιακή έκρηξη σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες και τη φαινολογία της βλάστησης ευνόησαν τη ζημιογόνο δράση του εντόμου, κυρίως στα αμπέλια που παραμελήθηκαν οι καλλιεργητικές πρακτικές.

Υψηλοί πληθυσμοί και αυξημένη δραστηριότητα (ωοτοκίες, προσβολές) καταγράφηκαν κυρίως στη 2η αλλά και στην 3 η πτήση του εντόμου (γράφημα 2,3).

Γράφημα 2. Χρονική εξέλιξη της 2 ης και 3ης πτήσης των ακμαίων σε φερομονικές παγίδες, των ωοτοκιών στα σταφύλια και των βλαστικών σταδίων σε πρώιμη περιοχή.

GRAFHMA2

Γράφημα 3. Χρονική εξέλιξη της 2 ης και 3ης πτήσης των ακμαίων σε φερομονικές παγίδες, των ωοτοκιών στα σταφύλια και των βλαστικών σταδίων σε μεσοπρώιμη περιοχή.

GRAFHMA3

2. Τζιτζικάκι

Στις αρχές Μαΐου καταγράφηκαν οι πρώτες μετακινήσεις στα αμπέλια και από τα μέσα του ίδιου μήνα σημαντικά αυξημένοι πληθυσμοί. Η δράση του ευνοήθηκε από τη ζωηρή βλάστηση. Η χημική καταπολέμηση γίνεται συνεχώς δυσκολότερη.

3. Ψευδόκοκκος

Αρχές Μαΐου διαπιστώθηκαν οι πρώτες μετακινήσεις στη βλάστηση. Αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά.

4. Θρίπες

Περιορισμένα συμπτώματα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

5. Μύγα Μεσογείου

Τοπικές εμφανίσεις σε όψιμα επιτραπέζια σταφύλια.

6. Ακάρεα

Αυξημένη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

1. Ασθένειες του ξύλου (φόμοψη, ίσκα, ευτυπίωση)

Οι βροχοπτώσεις στα τέλη Μαρτίου βρήκαν πολλά αμπέλια σε ευαίσθητα στάδια και ευνόησαν τη φόμοψη. Προοδευτικά αυξητική η παρουσία του συμπλόκου της ίσκας.

2. Περονόσπορος

Ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες και έδωσε κατά θέσεις σοβαρές προσβολές (κυρίως στο φύλλωμα και λιγότερο στα σταφύλια).

Οι έγκαιρες επεμβάσεις των αμπελουργών απέτρεψαν γενικευμένες και σοβαρότερες εισβολές. Οι βροχές στα τέλη Μαρτίου εγκατέστησαν την ασθένεια, οι δροσιές του Απριλίου και οι βροχές στις 21-22 του ίδιου μήνα την θεμελίωσαν, ενώ οι διαδοχικές βροχές του Μαΐου ευνόησαν την ταχύτατη εξάπλωσή της (γράφημα 4). Επισημαίνεται ότι οι πρώτες προσβολές παρατηρήθηκαν πολύ νωρίς (8 Μαρτίου) σε εγκαταλελειμμένα αμπέλια της παραλιακής ζώνης και ενώ τα καλλιεργούμενα ήταν ακόμη σε βλαστικά στάδια μη επιδεκτικά μόλυνσης.

3. Ωίδιο

Είχε φυσιολογική εξέλιξη με τη συνήθη περίοδο έξαρσης, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο (στάδια άνθησης – καρπόδεσης – ανάπτυξης ρογών). Στο 2ο δεκαήμερο του Απριλίου παρατηρήθηκαν οι πρωτογενείς μολύνσεις με τα πρώτα συμπτώματα (βλαστοί - σημαίες) και μέχρι τις αρχές Μαΐου οι δευτερογενείς σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας.

4. Όξινη σήψη - Βοτρύτης

Οι προσβολές από την ευδεμίδα δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την ωρίμανση απέτρεψαν τις ανεξέλεγκτες ζημιές στα σταφύλια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ήταν μια δύσκολη καλλιεργητική περίοδος από άποψη φυτοπροστασίας.

Η πίεση των προσβολών ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στην πλειονότητα των αμπελιών, τόσο από τον περονόσπορο όσο και από την ευδεμίδα.

Οι αμπελουργοί χρειάστηκε να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσουν τις ζημιές και να διατηρήσουν την ποιότητα των σταφυλιών.

Ο αριθμός επεμβάσεων επιβάρυνε σημαντικά το κόστος παραγωγής


Τεχνικό Δελτίο 


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας