Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021

Λόγοι για τους οποίους τα ζιζάνια τη γλιτώνουν από τα ζιζανιοκτόνα

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Λόγοι για τους οποίους τα ζιζάνια τη γλιτώνουν από τα ζιζανιοκτόνα

Θέματα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ζιζανίων προκύπτουν συνεχώς, καθώς πολλοί καλλιεργητές κατά καιρούς παρατηρούν πληθυσμούς ζιζάνιων να συνεχίζουν να υφίστανται και μετά τη ζιζανιοκτονία.

Τις πιο πολλές φορές, τα υγρά χωράφια και η καθυστερημένη σπορά της καλλιέργειας αποτελούν ένα από τα προβλήματα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ζιζανίων.

Τα ζιζάνια είναι ήδη πολύ μεγάλα για να καταπολεμηθούν καθώς επίσης, το στρες λόγω υπερβολικής υγρασίας ή θερμοκρασίας ή ακόμη οι βροχοπτώσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή του ζιζανιοκτόνου, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την όποια κατάσταση.

Πολλοί είναι οι παράγοντες και οι μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή αντιμετώπιση των ζιζανίων.

weed4

Οι προφανείς λόγοι είναι οι αδυναμίες στην εφαρμογή των σκευασμάτων ή και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

3 βασικοί επιπλέον λόγοι, είναι οι παρακάτω:

1. Τα πολύ ανεπτυγμένα ζιζάνια

Είναι πολύ συχνή αιτία λόγω της οποίας τα ζιζάνια δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Δεδομένου ότι ένα φυτό είναι σε θέση να αναπτύσσεται κατά 5-7 εκατοστά την ημέρα, είναι προφανώς πολύ εύκολο να χάσουμε την ευκαιρία να το ελέγξουμε. Οι φυσιολογικές διαφορές μεταξύ δυο ίδιων ζιζανίων διαφορετικής ανάπτυξης, είναι πραγματικά μεγάλες.

weed3

Υπάρχουν κάποια ζιζάνια των οποίων η ανάπτυξη είναι τόσο ταχεία ώστε η κατάλληλη περίοδος εφαρμογής του ζιζανιοκτόνου να διαρκεί το πολύ μία εβδομάδα. Το μυστικό είναι να αντιμετωπίζονται τα ζιζάνια στο περισσότερο ευαίσθητο στάδιό τους.

2. Μειωμένη υπολειμματική δράση

Τα περισσότερα από τα προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα παρέχουν έλεγχο των ζιζανίων για περίπου 30 ημέρες. Υπό ιδανικές συνθήκες, είναι αρκετός ο χρόνος για μια εφαρμογή αμέσως μετά την εμφάνιση της καλλιέργειας, αλλά μερικές φορές προβλήματα εφαρμογής ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες μειώνουν την υπολειμματική δράση.

weed2

Παραδείγματος  χάριν, οι θερμές και υγρές συνθήκες μπορούν να μειώσουν την υπολειμματική δράση, όπως και η υπερβολική βροχή ή τα υψηλά επίπεδα οργανικής ύλης στο έδαφος.

Η καλύτερη χρονική στιγμή για τον έλεγχο των ζιζανίων είναι είτε πριν, είτε κατά την εμφάνισή τους και η πιο επιτυχημένη στρατηγική για την πρόληψη της εμφάνισης τους είναι να γίνεται επικάλυψη των υπολειμματικών δράσεων των ζιζανιοκτόνων σκευασμάτων.

3. Ανθεκτικότητα ζιζανίων

Κάποια κοινά σημάδια που προδίδουν την ανθεκτικότητα ενός ζιζανίου σε ζιζανιοκτόνα:

► Όταν το ζιζάνιο προέρχεται από ένα και μοναδικό είδος

► Όταν ζωντανά φυτά της καλλιέργειας βρίσκονται κοντά σε υπολείμματα νεκρών φυτών του ίδιου είδους.

► Όταν τα επιζώντα ζιζάνια εμφανίζονται σε μία συγκεκριμένη κατανομή στο χωράφι

► Όταν τα μικρά ζιζάνια τα καταφέρνουν και επιβιώνουν μετά την εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων.

Είναι λοιπόν σημαντικό, ο τύπος των ανθεκτικών ζιζανίων για κάθε περιοχή να παρακολουθείται. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν υπηρεσίες μοριακών δοκιμών για τη διάγνωση της αντίστασης του ζιζάνιου σε ζιζανιοκτόνα και παρέχουν οδηγίες για τη συλλογή δειγμάτων φύλλων και σπόρων.

Η αλληλοεπικάλυψη των υπολειμματικών δράσεων των ζιζανιοκτόνων είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική. Μερικοί καλλιεργητές έχουν συντομεύσει το μήκος των υπολειμματικών δράσεων που υπολογίζουν σε περίπου 20 ημέρες και εφαρμόζουν το ζιζανιοκτόνο με βάση την ημερομηνία του ημερολογίου αντί να αναζητούν ενδείξεις, για να εξασφαλίσουν τελικά τον αποτελεσματικό έλεγχο των ζιζανίων.

weed1

Η αντίσταση των ζιζανίων σε πολλαπλές ομάδες ζιζανιοκτόνων αποτελεί ακόμη μία πρόκληση. Πολλοί επιστήμονες των ζιζανίων έχουν τεκμηριώσει πληθυσμούς ζιζανίων με αντίσταση σε τρεις, τέσσερις ή ακόμα και πέντε ομάδες ζιζανιοκτόνων. Η μόνη λύση είναι η συνετή χρήση των ζιζανιοκτόνων και η υιοθέτηση περισσοτέρων τακτικών διαχείρισης των ζιζανίων.

Επίσης, καλλιεργητές που έχουν καταφέρει με επιτυχία να ελέγξουν τα ζιζάνια στο χωράφι, είναι περιπτώσεις που έχουν συμπεριλάβει ένα ζιζανιοκτόνο προφυτρωτικό στο συνολικό πρόγραμμα της ζιζανιοκτονίας.

Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε το πρόγραμμα ζιζανιοκτονίας που εφαρμόζετε;

► Γνωρίστε και μελετήστε τη βιολογία των ζιζανίων. Παρατηρείστε πότε είναι τα ευαίσθητα στάδια για αυτά.

► Εφαρμόστε μίγματα ζιζανιοκτόνων που περιέχουν δύο ή τρεις αποτελεσματικούς τρόπους δράσης εναντίον των ζιζανίων, ώστε τελικά να επιτευχθεί αξιόπιστος έλεγχος και καλύτερη πρόληψη της ανθεκτικότητας των ζιζανίων.

► Μην αλλάζετε τις δόσεις των ζιζανιοκτόνων. Διακινδυνεύετε να μην έχετε αποτελεσματικό έλεγχο και τελικά να αυξήσετε την ανάπτυξη αντίστασης του ζιζανίου σε ζιζανιοκτόνα όταν εφαρμόζετε χαμηλότερες δόσεις ή όταν γενικά δεν ακολουθείτε τις οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος.

► Θα μπορούσατε να λάβετε υπ’όψιν και την περίπτωση των καλλιεργειών κάλυψης οι οποίες μπορούν να καταστείλουν τα φθινοπωρινά-χειμερινά ζιζάνια, καθώς και τα πρώιμα θερινά.

► Χρησιμοποιήστε στενές σειρές σποράς ή φύτευσης, καθώς το πρόωρο κλείσιμο των σειρών βοηθά στη μείωση της ανάπτυξης των ζιζανίων.

Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω συμβουλών είναι η ενθάρρυνση των αγροτών να υιοθετήσουν πρακτικές διαχείρισης των ζιζανίων οι οποίες θα μειώσουν την επίδραση των ανθεκτικών ζιζανίων και θα διατηρήσουν σαφώς, την τρέχουσα αλλά και μελλοντική τεχνολογία, πλέον, προστασίας των καλλιεργειών.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας