Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

Συστήνονται ψεκασμοί για Περονόσπορο, Σκωρίαση και Θρίπα στις καλλιέργειες Φακής

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Συστήνονται ψεκασμοί για Περονόσπορο, Σκωρίαση και Θρίπα στις καλλιέργειες Φακής

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Π.Κ.Φ. Π.& Φ.Ε Βόλου για την καλλιέργεια της Φακής.


Διαβάστε το άρθρο: Η καλλιέργεια της Φακής


ΦΑΚΕΣ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

(Peronospora viciae f.sp. pisi)

PERONOSPOROS

Την εµφάνισή του έκανε ο περονόσπορος σε καλλιέργειες µε φακές σε περιοχές των νοµών Λάρισας , Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

Συνθήκες ανάπτυξης:

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ηµερών είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του µύκητα και την µετάδοση του. Η ασθένεια ευνοείται από οµιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό. Για την πραγµατοποίηση των µολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες, µε θερµοκρασίες να κυµαίνονται από 7,5-20oC ή όταν έχουµε σχετική υγρασία 80-90% επί 12 ώρες και θερµοκρασίες µικρότερες των 150C. O περονόσπορος είναι µία πολύ σοβαρή ασθένεια των ψυχανθών. O µύκητας διαχειµάζει στα προσβεβληµένα φυτικά υπολείµµατα και στον προσβεβληµένο σπόρο. Η µετάδοση του παθογόνου σε µεγάλες αποστάσεις γίνεται µε το σπόρο. Η διασπορά των σπορίων του µύκητα γίνεται µε τη βροχή και τον άνεµο.

Συµπτώµατα:

Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εµφανίζονται λευκές βαµβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Η ασθένεια εµφανίζεται µε παρόµοια συµπτώµατα και στους λοβούς. Ακόµη προσβάλλονται οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηµατίζονται καστανές βυθισµένες κηλίδες.

Καταπολέµηση:

Nα γίνουν ψεκασµοί των φυτών µόνο µετά µε την εµφάνιση των πρώτων συµπτωµάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες φακής µε εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόµενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα, όπως copper oxide, copper oxychloride κ.α.

 

ΣΚΩΡΙΑΣΗ

(Uromyces fabae, U. pisi, U. ciceris-arietini)

ΣΚΩΡΙΑΣΗ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του.

Έναρξη της σκωρίασης έχει παρατηρηθεί στις πρώιμες καλλιέργειες με φακές στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας αναμένεται και στους άλλους Νομούς.

Συμπτώματα:

Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται μικρές φλύκταινες οι οποίες ανοίγουν και εμφανίζονται τα σπόρια του μύκητα που έχουν χρώμα σκουριάς. Η έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και μείωση ή καταστροφή της παραγωγής. Παρόμοιες φλύκταινες εμφανίζονται στους μίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις με την βροχή και τον άνεμο.

Συνθήκες ανάπτυξης:

Για τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την μόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισμα). Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 17-23oC και διαβροχή φύλλων 6-8 ώρες.

Συστάσεις:

Να γίνουν ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών μετά από βροχή και μέχρι την άνθηση, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως azoxystrobin.

 

ΘΡΙΠΑΣ

ΘΡΙΠΑΣ

Διαπιστώσεις:

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μικροί πληθυσμοί θρίπα στις πρώιμες καλλιέργειες φακής, μπιζελιού και μέτριοι στις όψιμες.

Συστάσεις:

Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως deltamethrin κ.α. στους αγρούς όπου υπάρχει πρόβλημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας