Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018

Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των εχθρών της Κερασιάς, από την έρευνα της FMC

Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των εχθρών της Κερασιάς, από την έρευνα της FMC

Ένας νέος επιζήμιος εχθρός της κερασιάς καθώς και άλλων καλλιεργειών παγκοσμίως είναι το δίπτερο Drosophila suzukii. Το έντομο αυτό, μαζί με το Rhagoletis cerasi αποτελούν τους πιο σημαντικούς εχθρούς και στην χώρα μας, με το πρώτο να έχει ενταχθεί στη λίστα της EPPO με τους νέους εχθρούς καραντίνας.

H D.suzukii  είναι  πολυφάγο είδος με πολλές γενιές ανά έτος και προσβάλλει τους ώριμους καρπούς των κερασιών, βατόμουρων, μύρτιλλων, σταφυλιών αλλά και πλήθος καλλιεργειών.

Οι απαιτήσεις της αγοράς για την προστασία των καλλιεργειών οδήγησε την FMC, κατόπιν πολυετούς έρευνας και πειραματισμού, στην παρασκευή ενός νέου εντομοκτόνου υψηλών προδιαγραφών το οποίο εμφανίζει υψηλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων εχθρών καθώς και άλλων παρασίτων όπως θρίπες, αφίδες, κολεόπτερα και λεπιδόπτερα σε ένα μεγάλο εύρος καλλιεργειών.

LOGO EXIREL

Το Exirel® με μια ματιά

Το Exirel® 10SE, είναι εντομοκτόνο σκεύασμα, επαφής και στομάχου, για τον έλεγχο μυζητικών και μασητικών εντόμων σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών.

Διαθέτει προνυμφοκτόνο δράση αλλά ανάλογα με το στόχο μπορεί να επιδείξει και ωο-προνυμφοκτόνο, ωοκτόνο ή ακμαιοκτόνο δράση.

Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων (ομάδα 28 κατά IRAC) και έχει ένα νέο τρόπο δράσης μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων.

Αυτή η ενεργοποίηση προκαλεί την απελευθέρωση ασβεστίου από τις εσωτερικές αποθήκες των μυών των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Κατά την εφαρμογή του η δραστική απλώνεται στην επιφάνεια του φύλλου, διεισδύει στο εσωτερικό και κινείται τοπικά. Με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείται η  διελασματική κίνηση, η διαβρεκτικότητά και η αποτελεσματικότητά του, ελέγχοντας ένα μεγάλο εύρος εχθρών.

Η εκλεκτικότητα του εντομοκτόνου στους εχθρούς στόχους, σε συνδυασμό με την υψηλή αποτελεσματικότητα και το μοντέρνο οικοτοξικολογικό προφίλ, το καθιστά συμβατό με τα σύγχρονα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης στα οποία είναι πολύ σημαντική η προστασία των ωφέλιμων και αρπακτικών εντόμων αλλά και των υπόλοιπων οργανισμών του περιβάλλοντος.

Η μεγάλη διάρκεια δράσης και το μικρό διάστημα επέμβασης πριν τη συγκομιδή (7 ημέρες), παρέχουν επίσης στον παραγωγό ευελιξία στη χρήση του εντομοκτόνου το κρίσιμο στάδιο κοντά στη συγκομιδή.

Οι στόχοι του νέου εντομοκτόνου είναι η προστασία της παραγωγής από την προσβολή των εντόμων κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής τους και η παραγωγή καλοσχηματισμένων καρπών με σκοπό την βέλτιστη ποιότητα και την υψηλή εμπορική αξία.

Δράση και υψηλή αποτελεσματικότητα του Exirel®

Συγκεκριμένα η FMC προτείνει το  Exirel® να εφαρμόζεται όταν αρχίζει η ωρίμανση των καρπών, στάδιο  κατά το οποίο οι καρποί είναι αρκετά ευάλωτοι (μαλακοί) για τα ακμαία τα οποία θα τους προσβάλλουν με σκοπό να ωοτοκήσουν στο εσωτερικό τους.

Οι πειραματικές δοκιμές  που πραγματοποιήθηκαν με το προϊόν Exirel® απέδειξαν πως τα ποσοστά θνησιμότητας των ακμαίων αυξήθηκαν σημαντικά όταν το προϊόν εφαρμόστηκε κατά τον ενδεδειγμένο χρόνο.

Επιπλέον πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε καρπούς κερασιών που περιείχαν αυγά και προνύμφες διαπιστώθηκε πως η δραστική ουσία Cyazypyr® παρεμπόδισε επίσης την εκκόλαψη των προνυμφών λόγω της ωοκτόνου και ωοπρονυμφοκτόνου δράσης που διαθέτει.

Συνολικά οι καρποί που ήταν προσβεβλημένοι ήταν λιγότεροι, περιορίζοντας την προσβολή σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση της απόδοσης της παραγωγής αλλά και της εμπορικής αξίας του προϊόντος.

Επενδύοντας λοιπόν στο προϊόν Exirel® της  FMC ο παραγωγός αποκτά ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εντομοκτόνο με μεγάλη διάρκεια και φάσμα δράσης, το οποίο τον βοηθά στην προσπάθειά του να βελτιώσει τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής του.

Από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της FMC Χημικά Ελλάς

RED SOLID

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας