Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020

Tuta absoluta (Τούτα) - Ο υπονομευτής των φύλλων της τομάτας!

FarmaLearn - Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Farmacon
Tuta absoluta (Τούτα) - Ο υπονομευτής των φύλλων της τομάτας!

Η Τούτα (Tuta absoluta) είναι μια μικρή πεταλούδα καφεγκρί χρώματος που προσβάλλει τα σολανώδη κηπευτικά τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά και πατάτα.

Έντομο: Tuta absoluta (Lepidoptera, Gelechiidae )

Περγραφή-Βιολογικός κύκλος

Τα τέλεια έντομα έχουν χρώμα γκρι-ασημί, με μαύρα στίγματα στις πτέρυγες, μήκος σώματος γύρω στα 6mm και άνοιγμα πτερύγων γύρω στα 10mm. Τα αρσενικά άτομα έχουν λίγο σκουρότερο χρώμα από τα θηλυκά.

Tuta absoluta tomata eniliko 3

Οι νέο-εκκολαφθείσεις προνύμφες είναι μικρές, κιτρινωπές ενώ οι πλήρως αναπτυγμένες έχουν μέγεθος γύρω στα 9mm και ένα ρόδινο χρώμα στη ράχη τους.

Το έντομο συμπληρώνει τον βιολογικό κύκλο του μέσα σε 24-38 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και μπορεί να έχει 10-12 γενεές το χρόνο. Η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία δραστηριοποιείται είναι 9°C.

Διαχείμανση μπορεί να γίνει στη μορφή αυγού, χρυσαλίδας ή τέλειου εντόμου. Το θηλυκό αποθέτει τα αυγά στην επιφάνεια των φυτών, οι προνύμφες ανοίγουν στοές στους φυτικούς ιστούς και στη συνέχεια νυμφώνονται στην επιφάνεια των φύλλων ή στο έδαφος.

Συμπτώματα–Ζημία

Προσβάλλονται όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών και σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης!

Οι νεαρές προνύμφες εισχωρούν στο εσωτερικό των φύλλων, των βλαστών και των καρπών και τρέφονται από τους εσωτερικούς ιστούς δημιουργώντας στοές.

Στα φύλλα, οι προνύμφες τρέφονται από το μεσόφυλλο, αφήνοντας άθικτη την επιδερμίδα, δημιουργούν στενές στοές οι οποίες γρήγορα γίνονται πλατειές και ακανόνιστες και μέσα τους φαίνονται τα αποχωρήματα των προνυμφών.

P1090617 a

Τελικά οι προσβεβλημένες περιοχές/στοές ή και ολόκληρο το φύλλο νεκρώνονται.

Tuta absoluta tomata fyllo nekrwsi 1

Οι καρποί προσβάλλονται μόνο όταν είναι ακόμα πράσινοι και εξωτερικά φέρουν τρύπες. Οι προνύμφες σχηματίζουν στοές εσωτερικά του καρπού, ενώ στην είσοδο της στοάς παρατηρούνται τα αποχωρήμματά τους. Οι προσβεβλημένοι ιστοί αποτελούν πηγές δευτερογενών προσβολών από άλλα παθογόνα με αποτέλεσμα τη σήψη των καρπών.

Tuta absoluta tomata karpos sipsi 3

 

Προσβολή στις πρώτες 30-40 μέρες από τη φύτευση συνήθως οδηγεί σε αποτυχία της καλλιέργειας.

Παρακολούθηση

Για την παρακολούθηση των πτήσεων και της πυκνότητας του πληθυσμού τοποθετούνται στην καλλιέργεια, 2 εβδομάδες πριν τη μεταφύτευση, φερομονικές παγίδες, κολλητικές (τύπου Δέλτα) ή τύπου νερού και αφήνονται ως και 3 εβδομάδες μετά το τέλος της καλλιέργειας.

Ανάλογα με τον αριθμό των ενήλικων αρσενικών ατόμων που συλλαμβάνονται και επιτόπιους ελέγχους για διαπίστωση συμπτωμάτων, πραγματοποιούνται και οι αντίστοιχες επεμβάσεις καταπολέμησης.

Τρόποι καταπολέμησης

✔ Καλλιεργητικά μέτρα

✔ Χημικά μέτρα

✔ Βιολογικά μέτρα

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας