Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018

«Κομφούζιο» για την Tuta - Ξεκινούν... πόλεμο οι καλλιεργητές θερμοκηπίων

neakriti_ | www.neakriti.gr
«Κομφούζιο» για την Tuta - Ξεκινούν... πόλεμο οι καλλιεργητές θερμοκηπίων

Μπορεί να έγινε δεκτό το αίτημα των ντοματοπαραγωγών της Κρήτης να ενταχθούν στο πρόγραμμα της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων-εχθρών πολλών καλλιεργειών, για την καταπολέμηση της καταστροφικής Tuta absoluta, ωστόσο για την προθεσμία που δόθηκε μέχρι τις 10 Αυγούστου φέτος δεν προλαβαίνουν οι ίδιοι να είναι έτοιμοι για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους.

Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια ώστε την επόμενη χρονιά να μπορούν και οι καλλιεργητές της θερμοκηπιακής ντομάτας στην Κρήτη να είναι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με την ονομασία “Κομφούζιο”, που προβλέπει μερική κάλυψη του κόστους, ώστε να βρει επιτέλους η “φονική” πεταλούδα, που καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους κάθε χρόνο, κυριολεκτικά τον δάσκαλό της!

Οι δικαιούχοι της δράσης δεσμεύονται για μια πενταετία να εφαρμόζουν τη μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων-εχθρών διαφόρων καλλιεργειών, από τις οποίες μέχρι σήμερα απουσιάζει η καλλιέργεια της θερμοκηπιακής ντομάτας.

Η ενισχυόμενη μέθοδος συνίσταται στην εγκατάσταση φερομονικών ατμιστήρων/διαχυτήρων (dispensers) και παγίδων παρακολούθησης. Οι ατμιστήρες/διαχυτήρες απελευθερώνουν συνθετική φερομόνη, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η σύζευξη των ακμαίων των μικρολεπιδοπτέρων-στόχων και έτσι να ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών.

Μεγάλη προσπάθεια της Κρήτης

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης τόνισε ότι για να πειστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εντάξει και τα θερμοκήπια της Κρήτης στο “Κομφούζιο” χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ουσιαστική στήριξη του αιτήματος από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που παραβρέθηκε προσωπικά στην πρόσφατη συνάντηση.

Από ’κει και πέρα, τα στοιχεία των παραγωγών έχουν κατατεθεί και σε άλλους βουλευτές της Κρήτης και απαιτείται η συνολική στήριξη της προσπάθειας αυτής, ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα με την Tuta absoluta.

«Εμείς για να υποστηρίξουμε την άποψή μας κάναμε σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο. Δηλαδή, το υπουργείο μάς είχε απαντήσει με έγγραφο γύρω στις 20 Ιουνίου ότι δεν μπορούμε να ενταχθούμε στο “Κομφούζιο” διότι είναι φιλοπεριβαλλοντικό και ότι το θερμοκήπιο έχει δικό του μικροκλίμα και δεν επηρεάζεται από το περιβάλλον, ούτε το επηρεάζει, δεν μπορούμε να ενταχθούμε. Μας είχαν απαντήσει, επίσης, ότι το θερμοκήπιο είναι μια πολύ επικερδής επιχείρηση και άρα δε χρειάζεται αυτή τη στήριξη. Γι’ αυτούς τους δύο λόγους το θερμοκήπιο είχε μείνει εκτός», είπε στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Ορφανουδάκης.

«Εμείς λοιπόν συγκεντρώσαμε τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν ότι και το ένα επιχείρημα του υπουργείου είναι λάθος και το άλλο. Αποδείξαμε με στοιχεία ότι η ζημιά που έχουμε πάθει από την Tuta υπερβαίνει φέτος το 50% και ότι μόνο για την Tuta το κόστος παραγωγής έχει ανέβει 1.000 ευρώ ανά στρέμμα. Και αυτό το κόστος έχει να κάνει με το συνεχές ψέκασμα και με το να χρησιμοποιούμε τα εγκεκριμένα σκευάσματα, που είναι πανάκριβα»... 

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από τα ψεκάσματα αυτά, διότι το έντομο έχει γίνει ανθεκτικό, δεν υπάρχουν νέα σκευάσματα για να γίνεται εναλλαγή, οπότε όλος ο κόπος και όλα τα χρήματα πάνε στον αέρα. 

«Έτσι τελικά το υπουργείο έκανε δεκτό το αίτημά μας. Θα χρειαστεί να μαζέψουμε και άλλα στοιχεία από το ΕΘΙΑΓΕ, που θα λένε ότι το “Κομφούζιο” μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα στο θερμοκήπιο. Και από τη στιγμή που δεν το απαγορεύει η νομοθεσία, μπορούμε να ενταχθούμε. Μας το υποσχέθηκαν λοιπόν. Καταφέραμε, δηλαδή, και αντιστρέψαμε την κατάσταση», επισήμανε. 

Η υπόσχεση δόθηκε από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κάλεσε τους αρμόδιους που χειρίζονται την υπόθεση και τους έδωσε σχετικές εντολές, ώστε αρχές του φθινοπώρου ο φάκελος να είναι έτοιμος για να γίνει η ένταξη και των θερμοκηπίων της Κρήτης.

«Εμείς σίγουρα το νέο πρόγραμμα δεν το προλαβαίνουμε. Όμως είμαστε στη διάθεση του υπουργείου να παρέχουμε οποιαδήποτε στοιχεία χρειάζονται. Από ’κει και πέρα, θα πρέπει και αυτοί να “τρέξουν” κάποιες διαδικασίες. Ήδη η κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι πληθυσμοί της έχουν πολλαπλασιαστεί. Ευνόησαν και οι συνθήκες, που δεν είχαμε κρύο φέτος και έτσι η Tuta πολλαπλασιάστηκε με φοβερούς ρυθμούς. Έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα το βρούμε μπροστά μας και στη νέα σεζόν που ξεκινά σε λίγες μέρες».

Πηγή: neakriti_

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας