Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018

Παράγοντες συμβατότητας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Παράγοντες συμβατότητας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Είναι ευρέως γνωστή η σημασία της αποφυγής της χημικής ασυμβατότητας μεταξύ των φυτοφαρμάκων, των προϊόντων θρέψης κ.τ.λ.

Λόγω μιας πιθανής χημικής ασυμβατότητας μπορούν να συμβούν πολλά ανεπιθύμητα συμβάντα, όπως: αδρανοποίηση τελικών μιγμάτων, εκρήξεις,  πυρκαγιές καθώς και σπατάλη χρημάτων.

Τυπικά, οι παραγωγοί καλούνται να πάρουν μικρές ποσότητες των προϊόντων που επιθυμούν να συνδυάσουν, να τα αναμείξουν σε ένα μικρό γυάλινο βάζο και να αναζητήσουν σημάδια ασυμβατότητας: καθίζηση, θολότητα στο διάλυμα ή θέρμανση του μίγματος.

(Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα γυάλινο βάζο γιατί τα μεταλλικά δοχεία μπορούν να αντιδρούν με πολλά είδη χημικών ουσιών.)

Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν αυτήν την απλή δοκιμή και αναμιγνύουν τα μείγματα τους σε πλήρη κλίμακα, κάτι το οποίο τις περισσότερες φορές οδηγεί σε σοβαρά και πιο ακριβά προβλήματα ασυμβατότητας.

Συχνά, ο όρος συμβατός παράγοντας χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε ένα πρόσθετο που μπορεί να διευκολύνει ένα επιτυχημένο μίγμα.

spray1

Ας δούμε παρακάτω μερικούς από τους πιο συνήθεις παράγοντες συμβατότητας και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα προβλήματα της χημικής ασυμβατότητας και τα επακόλουθα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Παράγοντες συμβατότητας και κανονισμοί

Στις ετικέτες των σκευασμάτων, οι παράγοντες συμβατότητας αναφέρονται ως οποιοδήποτε υλικό που προστίθεται σε ένα παρασιτοκτόνο, συμπεριλαμβανομένων των εντομοκτόνων, των μυκητοκτόνων, των ζιζανιοκτόνων και ακόμη και ορισμένων λιπασμάτων, για να ενισχύσει τα αποτελέσματά του.

Ορισμένοι παραγωγοί φυτοφαρμάκων προσθέτουν πρόσθετα στη συνταγή τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής.

sprayedplant2

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βοηθητικών ουσιών:

► παράγοντες διαβροχής,

► προσκολλητικά,

► παράγοντες ρύθμισης ρυθμιστικού διαλύματος και

► παράγοντες ρύθμισης (ρυθμιστές ρΗ, ρυθμιστές νερού),

► παράγοντες αφρισμού,

► πυκνωτικά μέσα και

► απορροφητικά UV.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν μπορούν όλα τα πρόσθετα αυτά να συνδυαστούν σε ένα μείγμα δεξαμενών και κανένα προϊόν δεν μπορεί να εκτελέσει τη λειτουργία όλων των προσθέτων.

Είναι εύκολο να χαθείτε με τους όρους, γι 'αυτό θα συζητήσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων ειδών βοηθητικών ουσιών παρακάτω.

 Διαβρεκτικά και προσκολλητικά

Στη χημεία, ένας παράγοντας διαβροχής είναι οποιαδήποτε ουσία προστίθεται σε ένα υγρό για να μειώσει την επιφανειακή τάση του - η δύναμη που επιτρέπει στα έντομα να παραμείνουν στο νερό - και έτσι αυξάνει την ικανότητά του να διασκορπίζεται ή να διεισδύει σε ένα στερεό. Με άλλα λόγια, οι διαβρεκτικοί παράγοντες επιτρέπουν στα σταγονίδια νερού να εξαπλωθούν σε μια μεμβράνη πάνω από μια επιφάνεια.

Συνήθως, οι διασκορπιστές είναι εξειδικευμένα απορρυπαντικά ή σαπούνια. Ως εκ τούτου, ποτέ δεν προσθέτετε ένα οικιακό απορρυπαντικό ή σαπούνι σε ένα μείγμα ψεκασμού. Όλα γίνονται βάσει ετικέτας των φυτοφαρμάκων.

Υπάρχουν συμβατικές και οργανικές παραλλαγές διαβρεκτικών παραγόντων. Οι πιο δημοφιλείς οργανικοί διαβρεκτικοί παράγοντες είναι τα προϊόντα με  βάση τη γιούκα, τα οποία είναι φυσικά, βιοαποικοδομήσιμα και δεν αφήνουν τοξικά κατάλοιπα.

Οι προσκολλητικοί παράγοντες, όπως υποδηλώνει και το όνομα, κάνουν ένα διάλυμα ψεκασμού να κολλάει στην επιφάνεια του φύλλου προκειμένου να μειωθεί το ποσό που ξεπλένεται κατά την άρδευση ή τη βροχή.

chemistry1

Τα θρεπτικά διαλύματα και φυτοφάρμακα που εφαρμόζονται διαφυλλικά, πρέπει να κολλήσουν στην επιφάνεια ενός φυτού και να εισχωρήσουν στο φυτό για να είναι αποτελεσματικά. Αλλά ορισμένα φυτά, όπως τα χόρτα, έχουν μικρή επιφάνεια, έτσι τα σταγονίδια ψεκασμού δυσκολεύονται να κολλήσουν στα φύλλα.

Επίσης, το μέγεθος του σταγονιδίου που παράγεται από τον ψεκαστήρα μπορεί να είναι πολύ μεγάλο. Τα μικρότερα σταγονίδια προσκολλώνται καλύτερα στις επιφάνειες των φύλλων και βελτιώνουν την κάλυψη, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μετατόπιση ψεκασμού με μικρότερο μέγεθος σταγονιδίων.

Λαμβάνοντας υπόψη πως ορισμένα φυτά έχουν ένα κηρώδες στρώμα στην επιφάνεια των φύλλων ή επιπλέον τρίχες σε αυτά,  αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απωθούν τα σκευάσματα με βάση το νερό. Εδώ ακριβώς είναι απαραίτητες οι βοηθητικές ουσίες που περιγράφονται ως διαβρέκτες και ως προσκολλητικά.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως οι υπερβολικές ποσότητες αυτών των ουσιών μάλλον θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να σημειωθεί πως από τη στιγμή που τα προαναφερθέντα πρόσθετα αυξάνουν τη διείσδυση στα φυτά, αναλόγως αυξάνουν τη διείσδυση στο δέρμα!

Απαραίτητη προϋπόθεση κατά την εφαρμογή τους, η σωστή κάλυψη του δέρματος του ψεκαστή και η ελαχιστοποίηση της έκθεσης του γυμνού δέρματος στα φυτοφάρμακα.

✓ Ρυθμιστικοί παράγοντες (ρυθμιστές pH, βελτιωτικά νερού)

Όταν αναμιγνύουμε χημικά σκευάσματα με νερό, είναι πάντα σημαντικό να γνωρίζουμε το pH και τη σκληρότητα του νερού. Τα περισσότερα φυτοφάρμακα είναι όξινου χαρακτήρα (pH 5,5-7,0). Τα φυτοφάρμακα που εκτίθενται σε υψηλό αλκαλικό νερό (pH >7,0) υποβαθμίζονται γρήγορα και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, ή ακόμη και καταστρέφονται εντελώς.

Συχνά, στα υδροπονικά συστήματα, το pΗ του διαλύματος της δεξαμενής τείνει να γίνεται αλκαλικό με την πάροδο του χρόνου, έτσι οι καλλιεργητές προσθέτουν στο μίγμα ένα ρυθμιστή ph ώστε να το μειώσουν.

sprayed plant

Αυτό θα ρυθμίσει το pH στο επιθυμητό εύρος, αλλά ενδέχεται να μην το κρατήσει εκεί. Ένα ρυθμιστικό pH θα διατηρεί το pΗ στο επιθυμητό εύρος και ορισμένοι κατασκευαστές παρασιτοκτόνων προσθέτουν ρυθμιστικά για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των προϊόντων τους σε ένα στενό εύρος.

Επίσης, το σκληρό νερό συνήθως έχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου που αντιδρούν με φυτοφάρμακα. Ελέγχετε πάντα την ετικέτα των φυτοφαρμάκων.

✓  Σταθεροποιητές

Ένα φυτό απορροφά φυτοφάρμακα και θρεπτικά συστατικά διαμέσου των φύλλων αρκεί το διάλυμα να παραμείνει υγρό. Εάν στεγνώσει, αυτό θα παραμείνει στα φύλλα μέχρι να βρέξει και τελικά να εκπλυθεί.

Οι σταθεροποιητές αυξάνουν το ιξώδες (ή το πάχος) του διαλύματος ψεκασμού για να επιβραδύνουν την εξάτμιση (πτητικότητα) και να διατηρήσουν το διάλυμα επί των επιφανειών των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση και η δράση αυτών να είναι πιο αποτελεσματική.

✓ Απορροφητές UV ακτινοβολίας

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επιβλαβής για πολλά φυτοφάρμακα. Ακριβώς όπως χρησιμοποιούμε αντηλιακό για να προστατέψουμε το δέρμα μας από τις καταστρεπτικές ακτίνες του ήλιου, οι κατασκευαστές παρασιτοκτόνων προσθέτουν ειδικά απορροφητικά μέσα για την προστασία της ακεραιότητας του προϊόντος τους.

uvlight

Μετά από την παραπάνω ανάλυση των πρόσθετων παραγόντων στα διάφορα γεωργικά σκευάσματα, μπορείτε να είστε λίγο πιο σίγουροι για την επιλογή των σωστών παραγόντων συμβατότητας για την παρασκευή μιγμάτων.

Επιπλέον, μπορείτε να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων και να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας