Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Ολοκληρωτική καταστροφή λόγω δάκου στη Μεσσηνία -Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί!

Messinia live - www.messinialive.gr
Ολοκληρωτική καταστροφή λόγω δάκου στη Μεσσηνία -Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί!

«Καταγγελία – Διαμαρτυρία για τα προβλήματα που προκάλεσε ο δάκος και το γλοιοσπόριο στην φετινή ελαιουργική περίοδο λόγω της μη έγκυρης και έγκαιρης δακοκτονίας 

ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5-11-2018 και με αφορμή την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσε ο δάκος και το γλοιοσπόριο στη φετινή σοδιά των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Οιχαλίας, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υποβληθεί η κάτωθι διαμαρτυρία σε όλους τους αρμόδιους φορείς που είναι υπεύθυνοι για το προγράμμα δακοκτονίας, η αστοχία του οποίου είχε σαν αποτέλεσμα την σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής.

Με την παρούσα λοιπόν Καταγγελία – Διαμαρτυρία, θα θέλαμε να μεταφέρουμε την απόγνωση των ελαιοπαραγωγών του Δήμου μας,για τα καταστροφικά και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα της ελαιοπαραγωγής τους λόγω της προσβολής της ελιάς από το δάκο και από το γλοιοσπόριο. 

dakos all

Η φετινή προσβολή όμως από το δάκο ήταν ίσως η μεγαλύτερη που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή μας και σε κάθε περίπτωση υποβάθμισε την ποιότητα του ελαιολάδου, επηρεάζοντας το σύνολο των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, όπως η γεύση και το χρώμα. Μοιραία έχουμε υψηλές οξύτητες, το λάδι αλλάζει χρωματισμό και επιπρόσθετα έχουμε αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών για τα οποία φημίζεται το ελαιόλαδο της περιοχής μας. Όλα αυτά συντελούν στην οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών, λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής, μιας και ο κορμός του εισοδήματός τους βασίζεται στη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Για τους ανωτέρω λόγους και όχι μόνο ζητούμε να γίνει:

- Άμεση εκτίμηση της ζημιάς από την καθυστερημένη έναρξη της δακοκτονίας.

- Αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών.

- Απαλλαγή από την εισφορά υπέρ της δακοκτονίας.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων δακοκτονίας στο μέλλον, θα πρέπει να σας απασχολήσει σοβαρά η χρησιμοποίηση νέων μεθόδων, προς αποφυγή επανάληψης της φετινής καταστροφής.

Τέλος, σας κάνουμε γνωστό ότι οι ελαιοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση και επιβάλλεται άμεσα να προβείτε στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Σε αντίθετη περίπτωση είναι διατεθειμένοι να προβούν στις όποιες παραπέρα νόμιμες ενέργειες.

Η ανωτέρω καταγγελία έχει αποσταλεί στους Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων, Περιφερειάρχη Πελ/σου, Δ/ντη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και κοινοποίηση στον Υπουργό Εσωτερικών”.


 Πηγή: Messinia live - www.messinialive.gr

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας