Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020

Βακτηριακό Έλκος: Φυτοπαθογόνo Καραντίνας

FARMALEARN - Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon
Βακτηριακό Έλκος: Φυτοπαθογόνo Καραντίνας

Τα φυτά µολύνονται από το βακτήριο µέσω φυσικών ανοιγµάτων, ή πληγών (τοµές κλαδέµατος κλπ), ή µέσω των ουλών που δηµιουργούνται κατά τη συγκοµιδή και στο στάδιο της πτώσης των φύλλων, εάν επικρατεί θερµός και βροχερός καιρός, χωρίς την εµφάνιση συµπτωµάτων (λανθάνουσα κατάσταση) µέχρι την επόµενη Άνοιξη.

Συνθήκες ανάπτυξης-Βιολογικός κύκλος

Το παθογόνο είναι ένα αρνητικό κατά Gram βακτήριο που μεταφέρεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, με τη βροχή, τον αέρα, τα έντομα και τα πουλιά. Ο ίδιος ο παραγωγός μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια με τα καλλιεργητικά εργαλεία και με μολυσμένους καρπούς.

Το παθογόνο εισέρχεται στους φυτικούς ιστούς από τα στομάτια και τα φακίδια, αλλά και από κάθε είδους πληγές που προκαλούνται από το κλάδευμα, τον παγετό, τους δυνατούς ανέμους, τους χειρισμούς κατά τη συγκομιδή, αλλά και από την ουλή που δημιουργείται στο δέντρο μετά την πτώση των φύλλων.

Μετά την εγκατάσταση του παθογόνου η εξάπλωσή του στον οπωρώνα είναι ταχυτάτη, ειδικά, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις και η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία ευνοούν την εξάπλωση του βακτηρίου. Θερμοκρασίες μεταξύ 10-20οC θεωρούνται ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ασθένειας, ενώ άνω των 25οC η εξάπλωσή της δυσχεραίνεται.

Συμπτώματα-Ζημία

Τα συμπτώματα εμφανίζονται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Νωρίς την άνοιξη εμφανίζονται στα φύλλα ακανόνιστες, χλωρωτικές κηλίδες που αργότερα γίνονται καστανές και νεκρωτικές και μπορεί να περιβάλλονται ή όχι από κίτρινη ζώνη. Προοδευτικά οι κηλίδες μεγαλώνουν και τα φύλλα σταδιακά μαραίνονται και ξηραίνονται. Την ίδια περίοδο, όπως και το καλοκαίρι, παρατηρούνται και ξηράνσεις των βλαστών. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί γίνονται καστανοί και τελικά ξηραίνονται, ενώ την περίοδο ανθοφορίας τα πέταλα των άνθεων παίρνουν ένα καστανό ανοιχτό χρώμα και τελικά ξηραίνονται. Νωρίς την άνοιξη, επίσης, στην επιφάνεια των κυρίων βραχιόνων και του κορμού παρατηρείται η εμφάνιση κοκκινωπού εκκρίματος, ενώ κάτω από την επιδερμίδα καστανός μεταχρωματισμός των αγγείων και κοκκίνισμα των φακιδίων.

Pseudomonas syringae actinidiae actinidio klados kokkino kommi 1

Πηγή φωτογραφίας: FARMALEARN - Farmacon.gr 

Το φθινόπωρο, κατά μήκος των βραχιόνων και του κορμού, σχηματίζονται επιμήκη, καστανοκόκκινα έλκη από τα οποία εξέρχεται κοκκινωπό έκκριμα.

Οι προσβεβλημένοι καρποί έχουν μικρότερο μέγεθος και πέφτουν. Σταδιακά παρατηρείται νέκρωση των κλάδων και τελικά ολόκληρου του φυτού.

Τα νεαρά δένδρα είναι περισσότερο ευαίσθητα. Επίσης, ευαίσθητα θεωρούνται τα είδη ακτινιδιάς Actinidia deliciosaAchinensisA. arguta και Akolomikta.

Τρόποι καταπολέμησης

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - FARMABASE


Για την προστασία από την εµφάνιση της ασθένειας του Βακτηριακού έλκους, την αποφυγή ή την επιβράδυνση της εξάπλωσης του βακτηρίου συστήνονται γενικές ορθές πρακτικές. 

Διαβάστε τα άρθρα: 

Πώς θα διαπιστώσετε την παρουσία ή μη συμπτωμάτων Βακτηριακού έλκους στις ακτινιδιές σας

 Ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής σε οπωρώνες Ακτινιδίου 


Τα τυπικά συµπτώµατα της ασθένειας περιληπτικά είναι τα παρακάτω:

1. Καστανές γωνιώδεις κηλίδες µε χλωρωτική άλω που παρουσιάζονται σε φύλλα την Άνοιξη

Pseudomonas syringae pv actinidiae1

2. Μεταχρωµατισµός της επιφάνειας του κορµού σκούρας έως ανοικτής απόχρωσης που οφείλεται στη βακτηριακή εξίδρωση που εξέρχεται από το έλκος και αποξηραίνεται επί του φλοιού.

Τέτοια µορφής έλκη παρουσιάζουν ο κορµός και οι κλάδοι των προσβεβληµένων φυτών ακτινιδιάς την περίοδο της Άνοιξης.

Pseudomonas syringae pv actinidiae2

3. Συµπτώµατα µάρανσης και νέκρωσης φύλλων, όπως αυτά εµφανίζονται στην αρχή της βλαστικής περιόδου ως αποτέλεσµα προσβολής των αγγειωδών ιστών των βλαστών

Pseudomonas syringae pv actinidiae3

4. Καστανός µεταχρωµατισµός των ιστών κάτω από το φλοιό των κλάδων.

Pseudomonas syringae pv actinidiae4

Πηγή φωτογραφιών: EPPO

Το βακτήριο µπορεί να επιβιώσει πάνω στην επιφάνεια των φυτών χωρίς να προκαλεί µακροσκοπικά συµπτώµατα.

Η µεταφορά µολύσµατος µπορεί να γίνει µε τον αέρα, τη βροχή, διάφορα ζώα, τον άνθρωπο, τα καλλιεργητικά εργαλεία (πχ. κλαδέµατος) και σε µεγάλες αποστάσεις µεταφέρεται κυρίως µε µολυσµένο πολλαπλασιαστικό υλικό. Τα φυτά µολύνονται από το βακτήριο µέσω φυσικών ανοιγµάτων, ή πληγών (τοµές κλαδέµατος κλπ), ή µέσω των ουλών που δηµιουργούνται κατά τη συγκοµιδή και στο στάδιο της πτώσης των φύλλων, εάν επικρατεί θερµός και βροχερός καιρός, χωρίς την εµφάνιση συµπτωµάτων (λανθάνουσα κατάσταση) µέχρι την επόµενη Άνοιξη. Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (δροσερός καιρός, υψηλή υγρασία, συχνή βροχόπτωση) εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα την Άνοιξη.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια του Ακτινιδίου αλλά και άλλες καλλιέργειες επισκεφθείτε το FarmaLearn, την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon.

Με κείμενα φυτοπροστασίας, θρέψης/λίπανσης, ψηφιακές φωτογραφίες και οδηγίες εγκατάστασης και διαχείρισης καλλιεργειών βήμα-βήμα.

FARMALEARN icon

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας