Πέμπτη, 02 Μαΐου 2019

Πικρή κηλίδωση δεν είναι μόνο ή έλλειψη ασβεστίου…

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Πικρή κηλίδωση δεν είναι μόνο ή έλλειψη ασβεστίου…

Η πικρή κηλίδωση προκαλείται κυρίως από τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου (Ca) στους καρπούς. Το Ca παρέχει σταθερότητα στο τοίχωμα του κυττάρου και όταν υπάρχει ανεπάρκεια αυτού στους καρπούς, μπορεί να συμβεί φυσιολογική διακοπή των κυτταρικών τοιχωμάτων.

Η πικρή κηλίδωη σχετίζεται περισσότερο με την κατανομή του Ca στο φυτό παρά με το επίπεδο του Ca στο έδαφος. Το Ca απορροφάται από τις ρίζες και μετακινείται μέσω του νερού στο ξύλωμα μέσω της διαπνοής στα ώριμα φύλλα. Προσλαμβάνεται από τον καρπό μέχρι τα μέσα Ιουλίου και αργότερα υπάρχει πολύ μικρή μεταφορά του Ca στον καρπό. Καθώς ο καρπός μεγαλώνει, η συγκέντρωση του Ca μειώνεται στους καρπούς.

apple

Η πικρή κηλίδωση επηρεάζεται από τις θρεπτικές ανισορροπίες του Ca μαζί με το άζωτο (N), το κάλιο (K), το φώσφορος (P), το μαγνήσιο (Mg) και το βόριο (B).

► Η αναλογία N: Ca επηρεάζει την εμφάνιση πικρής κηλίδωσης περισσότερο από το επιμέρους επίπεδο του Ca.

► Τα υψηλά επίπεδα Mg και K καταλήγουν σε ανεπάρκεια Ca, επομένως τα σπρέι φυλλώματος K και Mg μπορούν να αυξήσουν την εμφάνιση της πικρής κηλίδωσης.

► Τυπικά, όσο υψηλότερη είναι η αναλογία θρεπτικών συστατικών των N, K, Mg, P σε Ca, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία στην πικρή κηλίδωση.

► Αποτελέσματα ερευνών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ποικιλίες που είναι πιο ευάλωτες στην πικρή κηλίδωση, αυτό συμβαίνει λόγω της λόγω της ακριβέστερης κατανομής του Ca στο καρπό.

bitterpit bag

Αντιμετώπιση-αποφυγή της πικρής κηλίδωσης

1. Χορήγηση ασβεστίου με διαφυλλικούς ψεκασμούς ώστε να εξασφαλισθεί απευθείας εφαρμογή στους καρπούς, σε όλη τη περίοδο από το στάδιο της καρπόδεσης έως αυτό της ολοκλήρωσης της αύξησης των καρπών: περίοδος Μαίου-Αυγούστου, συνολικά 5-8 ψεκασμοί με σκευάσματα ασβεστίου-βορίου ή πρωτεϊνικού ασβεστίου ή χλωριούχου ασβεστίου ή νιτρικού ασβεστίου σε όχι κόκκινες ποικιλίες. Σε συνθήκες που προκαλούν καταπόνηση των δένδρων ψεκασμοί με σκευάσματα πρωτεϊνικού ασβεστίου που φέρουν μιμητικό αυξίνης (ώστε το ασβέστιο να εισέρχεται ακόμα και τότε στα κύτταρα).

2. Χορήγηση με διαφυλλικούς ψεκασμούς επαρκών ποσοτήτων βορίου και ψευδαργύρου.

3. Αποφυγή υπερβολών στη χορήγηση αζώτου, καλίου και μαγνησίου.

4. Επαρκής άρδευση με κατάλληλη συχνότητα αρδεύσεων. Αποφυγή απότομων διακυμάνσεων στην εδαφική υγρασία. Επίσης έγκαιρη έναρξη των αρδεύσεων.

5. Κατάλληλο κλάδεμα όχι πολύ αυστηρό χειμερινό, που να εξασφαλίζει επάρκεια καρποφόρων οργάνων για κανονική καρποφορία και καλή αναλογία φυλλώματος προς καρπούς και αν χρειάζεται και θερινό κλάδεμα.

6. Αποφυγή πολύ αυστηρού ή πρόωρου αραιώματος για να μην έχουμε πολύ μεγάλους καρπούς.

bitterpit

7. Σε περιοχές έντονης ηλιοφάνειας μέτρα αποφυγής ηλιοκάματος όπως σκίαση με μαύρο αντιχαλαζικό δίχτυ, ψεκασμός με σκεύασμα καολίνη (αν το συσκευαστήριο θα πλύνει με βούρτσα τα μήλα) κ.λπ.

8. Αποφυγή πρόωρης συγκομιδής σε πρώιμο στάδιο ωριμότητας των καρπών αλλά και αποφυγή καθυστερημένης συγκομιδής και με υγρό καιρό.

9. Άμεση αποθήκευση των καρπών σε ψυγείο πάντα μετά από πρόψυξη για σταδιακή ψύξη τους και συντήρηση στους 0-10 οC με υψηλή σχετική ατμοσφαιρική υγρασία και κατά προτίμηση αποθήκευση σε θαλάμους ρυθμιζόμενης ατμόσφαιρας, με υψηλή περιεκτικότητα CO2.

10. Απόδοση στη κατανάλωση κατά προτεραιότητα (όσο νωρίτερα γίνεται) των μεγάλων καρπών που προέρχονται από δένδρα μικρού φορτίου καρποφορίας όπως π.χ. νεαρά δένδρα και από δένδρα πολύ ξηροθερμικών περιοχών, που δεν πρέπει να παραμένουν πάνω από 2-3 μήνες στο ψυγείο.

11. Σε ποικιλίες ευαίσθητες και αν δεν είχαν γίνει έγκαιρα επαρκείς απαιτούμενοι διαφυλλικοί ψεκασμοί, μπορεί για αποφυγή εμφάνισης της πικρής στιγμάτωσης στην αποθήκη, να γίνεται εμβάπτιση των καρπών πριν την αποθήκευση σε διαλύματα σκευασμάτων ασβεστίου (0,5-0,8% Οξείδιο του ασβεστίου, 1,5-2% χλωριούχο ασβέστιο-CaCl2).

bitterpit3

Πώς εντοπίζω έγκαιρα την πικρή κηλίδωση;

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές μέθοδοι ανίχνευσης της έλλειψης του Ca καθώς και της πικρής κηλίδωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

► Τη θρεπτική κατάσταση

► Το πόσο γρήγορα ωριμάζει ο καρπός

► Την ανάλυση φυτικών ιστών

► Τη διήθηση του Mg και τις αναλογίες θρεπτικών συστατικών.

► Κατά τη δοκιμή των επιπέδων Ca στη βλάστηση, τα φύλλα χρειάζονται 1,3-2%. Η διείσδυση Mg (χλωριούχου μαγνησίου) θα παρουσιάσει ενδείξεις ανεπάρκειας Ca 7-10 ημέρες μετά και είναι αντιστρόφως σχετική με τις συγκεντρώσεις Ca στους καρπούς.

► Τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών όπως οι αναλογίες K: Ca, P: Ca και K + Mg: Ca μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της ευαισθησίας στην πικρή κηλίδωση και ανεπάρκειες Ca καθώς τείνουν να είναι υψηλότερες σε ορισμένες ποικιλίες, προδιαθέτοντάς τους σε εμφάνιση πικρής κηλίδωσης.


 

Το άρθρο συντάχθηκε στα πλαίσια του Χρηματοδοτούμενο προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΔΡΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Εφαρμογή ορθολογικής άρδευσης και λίπανσης με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας
ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: ΟΡΑΛΙ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ Τ1ΕΔΚ-03793

 e bannerespaEΤΠΑ728X90

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας