Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021

Βοτρύτης (Τεφρά σήψη) στο Αμπέλι: προκαλεί σοβαρές ζημιές στον αγρό, μετασυλλεκτικά και κατά την αποθήκευση

FARMALEARN - Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon
Βοτρύτης (Τεφρά σήψη) στο Αμπέλι: προκαλεί σοβαρές ζημιές στον αγρό, μετασυλλεκτικά και κατά την αποθήκευση

Η ασθένεια προσβάλει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού προκαλώντας σοβαρές ζημιές τόσο στον αγρό όσο και μετασυλλεκτικά κατά την αποθήκευση. 

Παθογόνο αίτιοBotrytis cinerea (Leotiomycetes , Sclerotiniaceae )

Συνθήκες ανάπτυξης - Βιολογικός κύκλος

Ο μύκητας προσβάλει έναν μεγάλο αριθμό καλλιεργούμενων φυτών. Διατηρείται στα φυτικά υπολείμματα ή τις κληματίδες ως μυκήλιο ή σκληρώτια, αν και στην περίπτωση του αμπελιού τα σκληρώτια εμφανίζονται σπάνια.

Κάτω από κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες παράγονται κονίδια, τα οποία βλαστάνουν προς μυκηλιακή υφή και το παθογόνο εισέρχεται στους φυτικούς ιστούς με απευθείας διάτρηση των επιδερμικών κυττάρων, από φυσικά ανοίγματα (στομάτια) ή από πληγές.

Για τη βλάστηση των κονιδίων απαιτείται η ύπαρξη σταγόνας νερού ή θρεπτικού υποστρώματος (χυμός σταφυλιού). Σε χυμό σταφυλιού η βλάστηση των κονιδίων γίνεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι σε νερό (σε 2 ώρες στους 29οC).

Τα κονίδια μεταφέρονται με το αέρα προκαλώντας νέες μολύνσεις. Μετάδοση των κονιδίων μπορεί να γίνει επίσης και με τα χέρια, τα ρούχα και τα εργαλεία των εργαζομένων κατά την εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών, με τα έντομα καθώς και με την επαφή προσβεβλημένων οργάνων μεταξύ τους.

Η ασθένεια εξελίσσεται σε υγρό και ζεστό καιρό. Η παραγωγή και η βλάστηση των κονιδίων ευνοείται από θερμοκρασίες 1-30°C (άριστη 15-25οC) και υγρασία 94%, ενώ αναστέλλεται σε θερμοκρασίες πάνω από 35οC.

Συμπτώματα - Ζημία

Η ασθένεια προσβάλει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού προκαλώντας σοβαρές ζημιές τόσο στον αγρό όσο και μετασυλλεκτικά κατά την αποθήκευση.

Η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, την εποχή και την ταχύτητα εξέλιξης της ασθένειας.

Στα φύλλα εμφανίζονται ακανόνιστες κηλίδες στην περιφέρεια του ελάσματος, οι οποίες αργότερα γίνονται καστανές και νεκρώνονται, ενώ σε συνθήκες υψηλής υγρασίας στους προσβεβλημένους ιστούς αναπτύσσεται γκρίζα εξάνθιση που αποτελείται από τις καρποφορίες του μύκητα.

Στις νεαρές κληματίδες εμφανίζονται επιμήκεις κηλίδες, καστανού χρώματος   που μεγαλώνουν και καλύπτονται από τις καρποφορίες του παθογόνου. Η προσβολή των κληματίδων δεν είναι συχνή, προκαλεί όμως την καταστροφή τους με αποτέλεσμα τη δημιουργία δευτερογενών κληματίδων και άρα την οψίμιση της καλλιέργειας.

Botrytis cinerea ampeli prosboli klimatidwn 1

Η σημαντικότερη ζημιά έγκειται στην προσβολή των βότρεων.

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας μπορεί να παρατηρηθεί μερική ή ολική ξήρανση των ταξιανθιών. Μετά την προσβολή των άνθεων το παθογόνο παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στις νεαρές ράγες μέχρι το γυάλισμα όπου στη συνέχεια τις προσβάλει εισέρχοντας από πληγές ή με διάτρηση της επιδερμίδας.

Στην επιφάνεια των ραγών σχηματίζονται μικρές κηλίδες καστανού  (λευκές ποικιλίες) ή καστανοϊώδους (έγχρωμες ποικιλίες) χρώματος. Η επιδερμίδα σχίζεται, γίνεται μαλακή και ακολουθεί σήψη των ιστών.

Botrytis cinerea ampeli soultanina raga kastanes kilides 1

Με υψηλή υγρασία πάνω στις ράγες αναπτύσσονται οι καρποφορίες του παθογόνου ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι ράγες συρρικνώνονται και ξηραίνονται.

Εκτός από τις άμεσες ζημιές το παθογόνο αλλοιώνει και την ποιότητα των κρασιών (καταστροφή χρωστικών) λόγω της παραγωγής οξειδάσης, αν και σε μερικές λευκές ποικιλίες η ποιότητα του κρασιού βελτιώνεται.

Ευαίσθητες λευκές ποικιλίες: Βιλάνα, Σουλτανίνα, Ραζακί, Αθήρι, Θραψαθήρι, Βιδιανό, Μοσχάτο, Ντεμπίνα, Chardonnay, Sauvignon blanc.

Ευαίσθητες ερυθρές ποικιλίες: Ξινόμαυρο, Μανδηλάρι, Κοτσυφάλι, Cabernet franc, Syrah.

Botrytis cinerea a

Τρόποι καταπολέμησης


Τρόποι καταπολέμησης

► Καλλιεργητικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα καλλιεργητικά μέτρα αντιμετώπισης πατώντας ΕΔΩ

► Χημικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα  Χημικά μέτρα αντιμετώπισης  πατώντας ΕΔΩ

► Βιολογικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα Βιολογικά μέτρα αντιμετώπισης πατώντας ΕΔΩ


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καλλιέργειες επισκεφθείτε το FarmaLearn, την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon.

Με κείμενα φυτοπροστασίας, θρέψης/λίπανσης, ψηφιακές φωτογραφίες και οδηγίες εγκατάστασης και διαχείρισης καλλιεργειών βήμα-βήμα.

FARMALEARN icon

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας