Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022

Βακτηρίωση ή Μαύρη κηλίδωση - μία από τις σοβαρότερες ασθένειες της Καρυδιάς

FARMALEARN - Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon
Βακτηρίωση ή Μαύρη κηλίδωση - μία από τις σοβαρότερες ασθένειες της Καρυδιάς

Αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ασθένειες της καρυδιάς οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής ως και 80%.

Παθογόνο αίτιο: 

Xanthomonas campestris pv. juglandis (Gamma Proteobacteria , Xanthomonadaceae) (συν. Xanthomonas arboricola pv. juglandis)     

Συνθήκες ανάπτυξης-Βιολογικός κύκλος

Το παθογόνο είναι ένα ραβδόμορφο, αρνητικό κατά Gram βακτήριο που διαχειμάζει κυρίως στους κοιμώμενους οφθαλμούς του δέντρου αλλά και σε σχισμές ή πληγές του κορμού και των κλάδων.

Την άνοιξη πολλαπλασιάζεται και προκαλεί νέες μολύνσεις στα τρυφερά όργανα.

Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 28oC (αν και μπορεί να αναπτυχθεί έστω και με αργό ρυθμό σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από τους 0οC), ενώ σταματά να αναπτύσσεται σε θερμοκρασία 37οC.

Η μεταφορά του μολύσματος γίνεται κυρίως με τη βροχή, αλλά μπορεί να γίνει και με τα έντομα. Οι άφθονες βροχοπτώσεις την άνοιξη είναι καθοριστικός παράγοντας για την επέκταση της ασθένειας. Η ανάπτυξη της ασθένειας ευνοείται επίσης από υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και τη χρησιμοποίηση συστήματος ποτίσματος που αυξάνει την υγρασία στην κόμη του δέντρου.

Συμπτώματα-Ζημία

Αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ασθένειες της καρυδιάς οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής ως και 80%. Το παθογόνο προσβάλλει όλα τα τρυφερά όργανα του δέντρου, αλλά η πλέον σημαντική είναι η προσβολή των καρπών.

Την άνοιξη προσβάλλονται τα άνθη και οι νεαροί καρποί με αποτέλεσμα την πτώση τους από το δέντρο. Στα θηλυκά άνθη, το βακτήριο εισέρχεται στο στίγμα η βάση του οποίου μαυρίζει και τελικά ολόκληρο το άνθος παίρνει ένα καστανόμαυρο χρώμα και πέφτει. Οι περισσότεροι καρποί χάνονται όταν είναι μικροί σε μέγεθος την άνοιξη (διάμετρος 10-12mm), ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι βροχερός. Η προσβολή πραγματοποιείται συνήθως από την κορυφή του καρπού (περιοχή του στίγματος), αλλά παρατηρούνται προσβολές και στις πλευρές.

Οι προσβολές στις πλευρές του καρπού γίνονται συχνότερες με την αύξηση του μεγέθους του και κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η προσβολή εκδηλώνεται με την εμφάνιση μικρής κηλίδας, η οποία βαθμιαία αυξάνει σε μέγεθος, αποκτά μελανό χρωματισμό και έχει ακανόνιστο σχήμα . Στην επιφάνειά της, όταν ο καιρός είναι υγρός, μπορεί να παρατηρηθεί η παρουσία βακτηριακού εκκρίματος. Εσωτερικά ο καρπός (ψίχα) μαυρίζει πλήρως στις πρώιμες προσβολές, ενώ αργότερα με τη σκλήρυνση του κελύφους το μαύρισμα παρουσιάζεται σπανιότερα. Στους νεαρούς βλαστούς εμφανίζονται μικρές μελανές κηλίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε έλκη και συχνά καταλήγουν στην ξήρανσή του. Στα φύλλα η ζημιά δεν είναι σοβαρή και περιορίζεται στην εμφάνιση καστανών κηλίδων διαμέτρου μερικών χιλιοστών νωρίς την άνοιξη.

Ιδιαίτερα ευαίσθητες οι πρώιμες και υπέρπρωιμες ποικιλίες που ανθίζουν ως 15 Απριλίου καθώς από 20 Μαρτίου ως 15 Απριλίου επικρατούν ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη του βακτηρίου.

Τρόποι καταπολέμησης

Συνίστανται προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα στην έναρξη της βλάστησης, στο ξεδίπλωμα των 3-4 πρώτων φύλλων, όταν το στίγμα γίνει υποδεκτικό στη γύρη στο 20-30% των άνθεων (μειωμένη δοσολογία στο στάδιο αυτο) και επανάληψη μετά από 3-4 μέρες στην πλήρη ανθοφορία και τέλος μετά την καρπόδεση και άλλοι δύο ψεκασμοί ανά 20ήμερο.

Καλλιεργητικά μέτρα             

Συλλογή και καταστροφή προσβεβλημένων καρπών και βλαστών

Ισορροπημένη λίπανση

Αποφυγή υπερβολικών ποτισμάτων

Κατάλληλο κλάδευμα που να επιτρέπει καλό αερισμό

Χρησιμοποίηση ανθεκτικών ή ανεκτικών ποικιλιών


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας