Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Εσπεριδοειδή: Νέες μολύνσεις ευνοούνται από υγρασία και βροχή

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου
Εσπεριδοειδή: Νέες μολύνσεις ευνοούνται από υγρασία και βροχή

Tα δένδρα είναι ευπαθή κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Νέες μολύνσεις εννοούνται από υγρασία και βροχή με ταυτόχρονη ύπαρξη πληγών - σημείων εισόδου του παθογόνου μύκητα

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: (Ceratitis capitata)

myga mesogeiou

Ο δ η γ ί ε ς :

Στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς οι προσβολές αρχίζουν με την αλλαγή του χρώματος των καρπών. Oι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για προσβολές στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς.

 Συστήνεται άμεση καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα. Η δραστηριότητα και η γονιμότητα της μύγας σταδιακά περιορίζονται με την πτώση της θερμοκρασίας.

 Συλλογή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών πάνω από το δέντρο και στο έδαφος.

ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ: (Phoma tracheiphila)

koryfoksira 2

Μυκητολογική ασθένεια του ξύλου, σοβαρή και καταστρεπτική λόγω γρήγορης αποξήρανσης των προσβεβλημένων δέντρων. Μεγαλύτερη ευαισθησία έχουν οι λεμονιές και οι κιτριές.

Σ υ μ π τ ώ μ α τ α :

Αρχικά εκδηλώνεται με χλώρωση, μάρανση και ξήρανση των φύλλων νεαρών βλαστών και φυλλόπτωση με τους μίσχους των φύλλων να παραμένουν στους  βλαστούς. Ακολουθεί ξήρανση κλάδων και βραχιόνων που προχωράει από την κορυφή προς τη βάση τους. Στα αγγεία του προσβεβλημένου ξύλου φαίνεται μεταχρωματισμός πορτοκαλί ή καστανού χρώματος.

koryfoksira 3

Ο δ η γ ί ε ς 

Τα δένδρα είναι ευπαθή κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Νέες μολύνσεις εννοούνται από υγρασία και βροχή με ταυτόχρονη ύπαρξη πληγών - σημείων εισόδου του παθογόνου μύκητα.

Λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας (χαλαζοπτώςεισ, δυνατοί άνεμοι) συστήνονται ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου πρέπει να γίνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα αμέσως μετά από χαλάζι, παγετό ή πολύ δυνατό άνεμο.

Αποφεύγετε το κλάδεμα και την κατεργασία εδάφους κατά τη βροχερή περίοδο, ιδιαίτερα στις λεμονιές. Κλάδοι, κορμοί και ρίζες φροντίζετε να μην τραυματίζονται στις καλλιεργητικές εργασίες φθινοπώρου και χειμώνα. Τυχόν πληγές μέσα στην περίοδο αυτή να προστατεύονται με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σκευάσματα.

 Το κλάδεμα και ο καθαρισμός των δέντρων να γίνονται κατά τη ξηρή περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου. Αφαίρεση, απομάκρυνση και καταστροφή των ξηρών κλάδων μαζί με υγιές τμήμα 15-20 εκ. Τα ξηρά δέντρα πρέπει να εκριζώνονται και να καίγονται.

► Συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή νέων δενδρυλλίων. Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανεκτικών ή ανθεκτικών ποικιλιών λεμονιάς περιορίζουν την ασθένεια (Αδαμοπούλου, Καρυστινή, Ερμιόνη, Monachello, Santa Teresa, Interdonato).

ΚΟΜΜΙΩΣΗ ΛΑΙΜΟΥ : (Phytophtora sp.)

Ασθένεια που προσβάλει την περιοχή του λαιμού των δέντρων μέχρι ύψους 60-80 εκ. από το έδαφος και τις επιφανειακές ρίζες που είναι κοντά στον κορμό. Ο φλοιός στο σημείο της προσβολής μοιάζει σαν “βρεγμένος”, εμφανίζεται σκοτεινότερος με σκισίματα από όπου εκκρίνεται κόμμι ( κόλλα ). Συχνά παρουσιάζονται και σήψεις καρπών. Οι μολύνσεις ευνοούνται με αυξημένη υγρασία και κακή στράγγιση του εδάφους. Τα προσβεβλημένα δέντρα συνήθως είναι μεμονωμένα ή κατά μήκος των αυλακιών άρδευσης, παρουσιάζουν καχεκτική βλάστηση, χλώρωση στα φύλλα, έντονη φυλλόπτωση και σε μέσα σε 2-3 έτη ξηραίνονται.

Η σειρά ευπάθειας των εσπεριδοειδών στην ασθένεια είναι: λεμονιά, κιτριά, κλημεντίνη, πορτοκαλιά, μανταρινιά ενώ ανθεκτική είναι η νεραντζιά.

Μέτρα πρόληψης και θεραπείας της ασθένειας :

 Αποφεύγετε τη δημιουργία πληγών στις ρίζες και στο λαιμό των δέντρων.

 Αποφεύγετε την επαφή του κορμού με το νερό του ποτίσματος. Κατασκευή διπλής λεκάνης άρδευσης με πρόχωμα σε απόσταση 50 εκ. από τον κορμό. Συστήνεται καλή αποστράγγιση του εδάφους.

 Καταστροφή των ζιζανίων γύρω από τον κορμό των δέντρων για μείωση της εδαφικής υγρασίας.

 Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και φύτευση στο ίδιο βάθος που ήταν και στο φυτώριο.

 Εκρίζωση των ξηρών δέντρων και απολύμανση του εδάφους πριν τη νέα φύτευση.

 Αφαίρεση και κάψιμο του κατεστραμμένου φλοιού σε αρχικά στάδια. Καθάρισμα πληγών κάτω από το φλοιό με μια ζώνη 5 εκ. γύρω από τους υγιείς ιστούς. Κάλυψη πληγών με κατάλληλο προστατευτικό μυκητοκτόνο και επάλειψη του κορμού μέχρι ύψους 1 μ. από το έδαφος.

 Ψεκασμός φυλλώματος, βραχιόνων και κορμού το φθινόπωρο με το εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.


 ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας