Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021

Εξώασκος: Μια σοβαρή ασθένεια της ροδακινιάς

Γράφει ο Δημήτρης Φλώρος, Technical Market Development BASF Ελλάς
Εξώασκος: Μια σοβαρή ασθένεια της ροδακινιάς

Ο εξώασκος (Taphrina deformans) είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ασκομύκητα Τaphrina deformans κύρια σε είδη Prunus spp. και χαρακτηρίζεται από έντονη υπερπλασία και παραμόρφωση του τρυφερού φυλλώματος που δίνουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα «καρουλιάσματος των φύλλων» την άνοιξη. 

 
Το παλαιότερο όνομα του γένους ήταν Εxoascus, από όπου προέρχεται και το όνομα της ασθένειας. Ο μύκητας εκτός απο τα κυτταρινολυτικά ένζυμα που εκκρίνει όταν προσβάλει τους φυτικούς ιστούς, παράγει επίσης και την αυξίνη ιδολο-3-οξεικό οξύ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα παραμορφωτικά συμπτώματα στα φύλλα.

εξωασκος3 1540x866

Τελικό αποτέλεσμα της προσβολής είναι η έντονη φυλλόπτωση που προκαλεί την εξασθένιση του δένδρου με αποτέλεσμα την απώλεια και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Γενικά στην χώρα μας, ο εξώασκος προσβάλει σχεδόν όλα τα πυρηνόκαρπα και όχι μόνο την ροδακινιά. Συχνότερος είναι ο εξώασκος της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της αμυγδαλιάς. Σπανιότερα παρατηρείται ο εξώασκος της δαμασκηνιάς, της βερικοκιάς και της κερασιάς.

Στη ροδακινιά και την αμυγδαλιά τα συμπτώματα στα προσβεβλημένα φύλλα εμφανίζονται κατά την έκπτυξή τους από τους οφθαλμούς, παρουσιάζοντας ανώμαλη πάχυνση (τοπική ή ολική), κατσάρωμα και παραμόρφωση, παίρνοντας ένα χρώμα αρχικά ερυθρό το οποίο καταλήγει σε ερυθροκίτρινο.

εξωασκος6 1540x866

Στις διογκωμένες περιοχές παρατηρούνται καρποφορίες του μύκητα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αλευρώδη ή βελούδινη όψη. Τελικά περί τα τέλη της άνοιξης τα προσβεβλημένα φύλλα γίνονται καστανά, μαραίνονται, ξηραίνονται και πέφτουν.

Σπανιότερα προσβάλλονται τα άνθη και οι νεαροί καρποί παρουσιάζοντας τοπικές κιτρινοπράσινες ή υπέρυθρες διογκώσεις με τελικό αποτέλεσμα την πρόωρη πτώση τους. Επίσης προσβάλλονται και οι βλαστοί με αποτέλεσμα να εμφανίζουν χαρακτηριστικές διογκώσεις ερυθρωπού μεταχρωματισμού.

Στη δαμασκηνιά ο εξώασκος προσβάλει τους καρπούς, προκαλώντας την παραμόρφωση τους, εμφανίζοντας μέγεθος μεγαλύτερο του κανονικού με τελικό αποτέλεσμα την πτώση τους.

Τέλος, η κερασιά χαρακτηρίζεται από παραμορφώσεις των φύλλων και συμπτώματα βλαστομανίας (σκούπα της μάγισσας).

Ο μύκητας διαχειμάζει κυρίως με τη μορφή βλαστοσπορίων και σπανιότερα με τη μορφή ασκοσπορίων.
 
Την άνοιξη, σε συνθήκες υγρού και βροχερού καιρού τα βλαστοσπόρια μεταφέρονται στις επιφάνειες των εκπτυσσόμενων φύλλων ή άλλων οργάνων του δένδρου, όπου βλαστάνουν και μολύνουν. Κατάλληλες συνθήκες για την εξάπλωση της ασθένειας είναι όταν τα επίπεδα θερμοκρασίας είναι μεταξύ 7-20 ˚C, σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία.

peach photo1 1540x866

Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην προληπτική εφαρμογή κατάλληλων μυκητοκτόνων από την περίοδο της πτώσης των φύλλων ως και το σταδιακό φούσκωμα των οφθαλμών. Οι έγκαιρες επεμβάσεις είναι κρίσιμες για την επιτυχία του προγράμματος προστασίας απο την ασθένεια. Συχνά η αναγκαστική λόγω καιρού ή λόγω αμέλειας καθυστέρηση των επεμβάσεων οδηγεί σε πλήρη αποτυχία των εφαρμογών.

Συνίσταται, επίσης, η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών.


 BASF LOGO GREEN

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας